Domates Nasıl Soyulur
Merhaba arkadaşlar bu yazımızda size kolayca domates soyma yöntemlerden bahsedeceğiz. Bu yöntemlerin başında haşlama yöntemi, Kabuk soyma aletleri gibi bir çok yöntem bulabilirsiniz.
Türk mutfağında en çok kullanılan sebzelerin başında gelen domates Güney Amerika’da meyve olarak tüketilir. Son dönem araştırmaları lezzeti kadar sağlık içinde çok önemli olduğunu ortaya koymuştur. Kültürümüzde yaz mevsiminde kış için domates hazırlığı yapılır. Yazın güzel kokan domateslerini, kışın sera domatesine tercih edenler konserveler ya da derin dondurucuya koydukları domateslerle hummalı bir çalışmaya girerler.
Peki, salatalar, soslar ya da konserveler için onlarca domates nasıl soyulur? Bıçakla soyulduğu takdirde hem uzun zaman alır hem de domateslerin bir kısmı araya gider. İşte hem zamandan tasarruf etmek hem de domatesi ziyan etmemek için pratik domates soyma yöntemleri vardır.
Bu Yazıda Neler Var?
Pratik Domates Soyma Yolları:Haşlama Yöntemi
Domatesler iyice yıkandıktan sonra domateslerin çiçek kısmına değil de arka kısımlarına artı şeklinde bıçakla işaret yapılır. Daha sonra domatesler büyük bir kâsenin içine yerleştirilir. Ocakta çaydanlıkta kaynatılan kaynar su domateslerin bulunduğu kâseye dökülür. Kaynamış suyun içinde yaklaşık 2-3 dakika beklettikten sonra çizdiğimiz yerden itibaren tutarak domatesleri rahatça soyabiliriz. Bu yönteme sıcak suyla domates soyma yöntemi diyebiliriz.
Diğer yandan domates kabuğunu kolayca soymak için domateslerin üzerine eşit çizikler atılabilir. Kaynayan tenceredeki suya atıldığında yaklaşık 3 dakika beklendikten sonra domatesler alınır. Soğuk su dolu başka bir kaba domatesler çıkarılır ve kabukları rahatça çözülür. Bazı pratik bilgiler, mutfak hayatımızı çok kolaylaştırır. Bunlardan birisi de domates kabuğunu pratik bir şekilde soymaktır. Bu pratik bilgiler birbirine benzese de küçük ayrıntılarda farklıdır.
Başka bir haşlama yöntemi
Tencerede su kaynadıktan sonra ayrı bir yerde derin bir kaba buz konur. Domatesleri arka tarafına çarpı şeklinde işaret yapıp kaynayan tencerenin içine bırakıyoruz. 15 saniye tencerenin kapağı kapalı bir şekilde beklettikten sonra kevgir yardımıyla domatesleri alıp buzlu suyun içinde bekletiyoruz. Domatesleri elimize aldığımızda kabukların kabardığını ve rahatlıkla soyulmuş olduğunu görürüz. Bir sürü vaktinizi alacak olan domates soyma işlemi birkaç dakika içinde gerçekleşmiş olur.
Kışlık menemen hazırladığınızda ya da konservelerinizde bu yöntemle rahat bir şekilde domates kabuklarını soyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ister domatesleri kaynayan suya atın isterseniz suyu domateslerin üzerine dökün önemli olan zamana riayet etmenizdir. Haşlama yönteminde 20-30 saniyede domatesler soyulurken diğer yöntemde 2-3 dakika ancak yeterlidir.
Kabuk Soyma Bıçakları
Çok yaygın olmasa da domates soymanın yöntemlerinden biri de kabuk soyma bıçaklarıyla Örneğin salatalık soyma bıçaklarıyla domates kabuklarını soymaktır. Kaynayan suda olan kadar ince olmasa da en azından bildiğimiz tarzda bıçaklardan daha iyi sonuç alınabilir. Ayrıca kış mevsimi için derin dondurucuya attığınız domatesleri de buzluktan çıkardığınız da sıcak suyun altına tuttuğunuz zaman rahatlıkla kabukların domateslerden ayrıldığını görebilirsiniz.
Çatala Batırıp Domates Soyma
Kış mevsimi için hazırlanan her şeyin içinde hemen hemen domates vardır. Durum böyle olunca ister kavanozlarda isterse oldukça kolay saklandığı için yaz mevsiminde kış ayları için domates saklamak isteriz. Bu nedenle de elde tek tek soymak oldukça yorucudur. Tencerenin içine su koyup domates kabuklarını soyma işlemini çok domates kullanacağımız zaman tercih ederiz. Eğer bir ya da iki tane domates soymanız gerekiyorsa domatesi bir çatala batırıp ocağın üstünde çevirebilirsiniz. Daha sonra sap kısmına çatal batırdığınız domatesi birkaç saniye ocağın üstünde tuttuktan sonra domates kabuklarının patlayıp kolayca soyulduğunu hayretle göreceksiniz. Ocakta ısıtma yöntemi ile çatalla yapılan domates soyma işleminin özel bir yeteneğe ihtiyacı yoktur.
Bıçak Kullanarak Domates Soyma
Domates soymanın son yöntemi de bıçak kullanmaktır. Ancak bunun için oldukça keskin hatta piyasada satılan domates bıçaklarından edinmeniz gerekecektir. Önce domatesleri dörde bölüyorsunuz. Sonra her dilimi elinizde tutup domatesin uç kısmına kabukla eti arasına bıçağı koyup ilerleterek domatesi kabuğundan çıkarıyorsunuz. Tıpkı balık fileto yapar gibi. Ustalık gerektiren bir yöntemdir. Ancak az da olsa domatesin bir miktarı ziyan olabilir. Zaten haşlama yöntemi ile domates soyulmasının en büyük avantajı domatesin etli kısmının hiç ziyan olmamasıdır.
Domates kabukları içinde bulunan likopen Prostat kanserini önlemede çok faydalıdır. Ayrıca meme kanserine karşı da koruyucu olduğu son dönem araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır. Domates seçerken ne kadar kırmızı olursa o kadar iyi olur diye düşünürüz. Bu doğru bir yaklaşımdır. Çünkü domatese kırmızı rengini veren likopen, domatesin en faydalı yeri olan kabuğundadır. Bu da kanserden insanları korur. Ayrıca domates kabuğu, akciğer hastalıkları içinde iyi bir yardımcı besindir. Ayrıca potasyum içermesinden dolayı halsizlik hissedenlere enerji verir. Bu kadar değerli bir şeyi her yerde soyarak tüketmek yerine kabuklu tüketime alışmak hiç fena bir fikir değildir. Rahatsız verecek derecede kalın kabuklu domatesleri pratik yöntemlerle soymalı ancak kabuğunun da ne kadar faydalı olduğunu unutmamalıyız.