Domates Nasıl Saklanır?
Domates, evlerde her mevsim bulundurulan ve her şekilde kullanılan bir besindir. Ayrıca kanser, kemik erimesi, böbrek taşı, diyabet, obezite ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı vitaminleri, mineralleri bulunduran tam bir antioksidan deposudur. Özellikle dondurucular çıktıktan sonra yemeklik olarak kullanılmak için alınan domatesler saklanarak her daim kullanıma hazır tutulmuştur.
Yemeklik kullanılmasının dışında tabii ki kahvaltı sofralarını ve salataları da süslemeye devam etmektedir. Domateste kendi içerisinde çeşitlere ayrılabilmektedir. Bu yüzden her domates saklanabilir diye de düşünülmemelidir. Peki, birçok kadının her zaman mutfaklarında bulundurmayı sevdiği domates nasıl saklanır? Birazda bu olayın yöntemlerinden bahsetmek gerekir. Öyleyse yazının devamı herkes için faydalı olacaktır.
Bu Yazıda Neler Var?
Domatesin doğal yollarla saklanması
Domatesleri saklamak için her hangi bir derin dondurucu yok ise ve kısa süre içerisinde tüketilmeyecekse, biraz yeşil haldeyken tam olgunlaşmamış domatesler almakta fayda var. Bu türdeki domatesler alındıktan sonra evde kağıt bir torba ya da karton bir kutunun içerisine konularak tek kat olacak şekilde yan yana dizilir. Kırmızı rengini alıncaya kadar da bu şekilde kuru, serin ve rutubetsiz bir ortamda bekletilebilir.
Eğer ki olgunlaşmış domates alınmışsa oda sıcaklığında (çok sıcak olmamalı) ve direk güneş ışığını almayacak konumda saklanmalıdır. Yine bir karton kutu ya da tepsiye domateslerin sap kısımları yukarıda kalacak ve birbirlerine değmeyecek şekilde dizilerek korunabilir. Fakat bu domatesler kısa süre içerisinde tüketilmelidir.
Domates buzdolabına konur mu? Rengi oldukça kırmızı fazla olgunlaşmış ve yumuşak olan domatesler içinse en ideal saklama alanı buzdolabıdır. Bu yapıdaki domatesleri doğal yöntemlerle muhafaza edebilmek söz konusu değildir. Buzdolabında sadece kullanılabilmesi için bir kaç gün daha korunabilir.
Domatesin derin dondurucuda saklanması
Domates derin dondurucuda nasıl saklanır? Eğer ki domatesler derin dondurucuda saklanmak isteniyorsa, olgunlaşmış olan etli ve sivri yapıdakilerden seçilmelidir. Bu türdeki domatesler Eylül ayının ortalarında kolay bulunabilmektedir.
Alınan domatesler ilk önce 2 – 3 gün kadar yayılarak bekletilir. Bu şekilde olan domateslerin kabukları ince bir şekilde soyulduktan ve beyaz kısımları kesilerek ayıklandıktan sonra robottan geçirilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise mutfak robotundaki domatesler ne iri ne de püre kıvamında olmamalıdır. Tercihe göre domatesler kuşbaşı olacak şekilde doğranabilir. Bu işlemde tamamlandıktan sonra buzdolabı poşetine mutlaka tek kullanımlık olacak porsiyonlarda yerleştirilerek derin dondurucuya yerleştirilmelidir.
Yemeklerde kullanılmak için dondurucuda saklanmak isteniyorsa, bunun için ayırılan domatesler küp küp doğrandıktan sonra yemek kepçesi ölçü olarak baz alınarak 1 ya da 2 yemek kepçesi dolu dolu buzdolabı poşetine konulur ve dondurucuda saklanır.
Çorbaların yapımında kullanılacak olan domatesler robottan geçirildikten sonra saklama poşeti içerisine hiç hava almayacak şekilde konulur. Poşetin ağzı bağlandıktan sonrada tarih bilgisi yazılarak domatesler derin dondurucuda saklanır.
Domatesler saklanırken nelere dikkat edilmelidir
Domatesler, derin dondurucudan direk çıkartılarak ya da kullanılmadan önce dondurucudan alınıp oda sıcaklığına gelmesi beklendikten sonrada kullanılabilir. Ayrıca domatesler çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır, bu yüzden her zaman saklarken porsiyonlara ayırılması tavsiye edilir.
Dondurucuya yerleştirilen domateslerin saklama için bekletilme süresi 1 yıldır. Bu süreye de dikkat edilmesi önemlidir. Domatesler dondurucuya konulacağı zaman, sadece özel plastik saklama kapları, poşetleri veya dondurucuya dayanıklı kaplar kullanılmalıdır. Cam kaplar dondurucuda uzun süre bekletilmek için uygun değildir. Sıvıların genleşme özelliğinden dolayı zaman içerisinde domateslerin sıvıları da genleşeceğinden camın çatlamasına neden olabilir.
Domates konservesi yaparak saklama
Kış aylarında bol domates tüketeyim diyorsanız veya çok fazla tüketilir düşüncesiyle alınan domatesi nasıl muhafaza ederim diyenler için tek tavsiyemiz kavanozda domates saklama yöntemidir.
Aynı zamanda bu yöntem çok fazla yumuşamış ve bozulmaya yüz tutmuş domatesler için de kullanılabilir. Böylelikle çürük kısımları ayıklanmış olarak domatesler yemeklerde salça niyetine kullanılabilecektir.
Öncelikle domateste eğer çürüyen kısımlar var ise kesilerek temizlenir ve salataya konulacakmış gibi doğranır. Doğranan domatesler tencereye konularak ocakta kaynatılır.
Kaynatıldıktan sonra blenderden geçirilir ve kıvamı istenildiği gibi olduktan sonra kavanozlara sıcak sıcak dökülür. Domateslerin konulduğu kavanozların kapakları sıkıca kapatılarak ters çevrilir ve kuru, serin olan bir alanda bu şekilde bekletilir. Açılıp kullanılmaya başlanan kavanozun içerisine 1 ya da 2 yemek kaşığı sıvı yağ dökülerek kapağı kapatılır ve buzdolabına saklanır. Sıvı yağın konulma sebebi ise, kısa sürede bozulmasını önlemektir. Çünkü doğal yapıda olduğu için uzun süreli kullanıma uygun değildir.