Evde Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hemoroit rahatsızlığı halk arasında basur olarak adlandırılır ve son dönemlerde oldukça rastlanan bir rahatsızlıktır. Gen yaşlı her bireyde olabilen hastalığın tedavisi, kişilerin durumu gizlemesinden kaynaklı gecikmektedir. Basuru olan kişi sağlık açısından zorluk çektiği gibi hareket kısıtlanması yüzünden sosyal yaşamınsa da olumsuzluk yaşamaktadır. Basur rahatsızlığı yeni başladıysa evde yapılacak bazı tarif ve yöntemler sayesinde hastalığınızdan kurtulabilirsiniz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır sorusuna bakın uzamanlar nasıl cevap veriyor.
Bu Yazıda Neler Var?
Basur nedir?
Kalın bağırsağın son bölümüyle makat arasında birçok toplardamar vardır ve basur hastalığında bu toplardamarlarda kan pıhtılaşması(birikmesi) söz konusudur. Toplardamarın genişlediğinde makat bölgesinde şişkinliğe neden olur. Basur makatın iç bölümünde oluştuysa iç basur adını alır, makatın dışına sarktıysa dış basur olarak adlandırılır. Basurun yapısına bakılarak bazı kategorilendirme yapılmaktadır.
Birinci aşamadaki Basur
Genellikle 20’li yaşlarda ortaya çıkan, birçok insanda görülen aşamadır. Özellikle kabız olunduğunda ve tuvalette ıkınma olduğunda birinci aşama basur oluşabilir. Basurun ilk aşamasında kanama görülür, onun dışında bir şikâyet yoktur. Nadiren dışkı yaparken yanma hissi oluşabilir.
İkincil aşamadaki Basur
Basurun ikinci aşamasında dışkı yaparken kanamayla birlikte kaşınma ve yanma olabilir. Siroz gibi rahatsızlıklarda basur oluşumu görülebilmektedir. Toplardamardaki şişme küçük memeler halinde görülebilir. Kabızlık durumunda çoğalır, kabızlık geçtiğinde gösterdiği belirtiler azalır. İkincil aşamada basurun varlığı tamamen kendini göstermiştir, rahatsızlığın orta derecesindesiniz denilebilir.
Üçüncü aşamadaki Basur
Hastalığın son evresi olarak tanınan bu dönemde kanama, yanma, kaşıntı ve otururken rahatsızlık bir arada görülmektedir. Ağrı ve deride deformasyon söz konusudur. Hareketlerde kısıtlanma olur, oturup kalkarken bölgede acı hissedilir. Toplardamardaki iltihaptan dolayı makat bölgesinde çok sayıda meme oluşmuştur. Hemoroitin son noktasında artık cerrahi bir müdahale gerekebilir.
Basurun Oluşma Sebepleri Nelerdir?
Basurun oluşumunda en önemli etken kabızlıktır. Sürekli kabız olan biri belirli süre sonra basur problemiyle karşılaşır. Dışkılama sırasında çok fazla zorlama yapıldığında hemoroit meydana gelebilir. Basur sorunu, dengesiz beslenmekten ve bağırsağa destek veren besinleri tüketmemekten kaynaklanmaktadır. Çok fazla hamur işi tüketen, meyve yemeyen, sigara ve alkol kullanan biri, belirli süre sonra basur problemini yaşayabilir. Bağırsakların belirli bakterilere ve çalışmasına destek olacak lifli besinlere ihtiyacı vardır. Yeterince su içmemek kabızlık problemi yaratacağından hemoroit oluşumunun sebeplerinden sayılır.
Basuru oluşturan diğer etken vücudu yoran baharatların çok fazla kullanılmasıdır. Hemoroidi olan kişilerin bazı baharatları ya da besinleri yediğinde daha çok kaşıntı duyduğu görülmüştür. Gün boyu hareketsizlik bağırsak çalışımını zayıflatır ve basur oluşumuna neden olur. Ailesinde hemoroit problemi olanlar, aynı beslenme alışkanlığına sahip olduğu için kendileri de çoğunlukla bu rahatsızla tanışırlar.
Basurun tedavisinde suyun önemi
Vücudumuzun yarıdan fazlası sudur ve organların sağlığı için suyun önemi büyüktür. Bağırsakların besinleri belirli bir sıvı içinde atması ve kabızlık olmaması için günde 1,5-2 litre arasında su içmeniz gerekir. Ne kadar iyi beslenirseniz beslenin organları destekleyecek su yoksa vücudunuzun belirli bölgelerinde sorun yaşarsınız. Sabah kalktığınızda aç karına bir bardak su için ve su tüketiminizi yemeklerin arasına eşit miktarda yayın.
Basur olmamak için düzenli idrar yapmak
Sağlıklı bir sistem ve bağırsakta kişi günde bir kere büyük abdestini yapmaktadır. Eğer günde bir kere yapamıyorsanız bağırsaklarınızda bir problem olabilir, beslenme şekliniz yanlıştır, yeteri kadar egzersiz yapmıyorsunuzdur ya da vücudunuzda toksin birikimi söz konusudur. Vücudunuzda dışkılamayı bir alışkanlık haline getirin ve her sabah kalktığınızda tuvalete gidin. Bu hareket bağırsaklarda dışkı birikimini azaltır ve kabızlığı önler.
Basur tedavisinde beslenme şekli
Yemek saatleri düzensiz olanlar, çok ya da gereğinden fazla uyku uyuyanlar vücudun düzgün çalışan sistemini zorladığı için basur sorunu oluşabilir. Bu yüzden günde 6 ile 8 saat arasında uyumalı ve sabah kahvaltısını en geç 9 da yapmalısınız. Sindirim gücünün en kuvvetli olduğu bu saatlerde yapılan kahvaltı çok sağlıklı şekilde sindirilecektir. Akşam 7-8 den sonra yemek yenmemeli, vücudun aldığı besinleri kullanmasına izin verilmelidir.
Bağırsağın çalışmasını destekleyen posalı yiyecekler yenmelidir. Elma, armut, portakal gibi meyvelerin suyu değil direkt kendisi tüketilmelidir. Kepeğin boşaltımda faydalı olduğu görüldüğü için ekmeklerinizi kepekli seçmeniz yerinde olacaktır. Kuru incir ve kayısı gibi besinler bağırsakları yumuşatacağı için kabızlığı önleyecektir. Gece yatmadan önce ikişer tane kuru yakıyı ve inciri tüketin. Dilerseniz birkaç saat sıcak su içinde bekleterek yumuşatabilir, hem kendilerini hem sularını içebilirsiniz.
Bazı baharatları az tüketin
Baharatların çoğu sindirim sistemini yararıdır ancak bazı kişilerce basuru azdıran baharatlar söz konusudur. Yediğiniz baharatları takip ederken hangisinin sizi rahatsız ettiğini bulunuz. Özellikle pul biber ve karabiber bağırsakları destekleyicidir ancak ıkınma sonucunda basurun artmasına neden olabilir. Kendi vücudunuzu izleyin, o size doğru yolu gösterecektir.
Günlük egzersiz şart
Kabızlık problemi yaşayanların hayat tarzlarına bakıldığında yanlış beslenmenin yanında hareketsiz olmaları dikkat çekmiştir. Basur sorunu yaşamamak için günde 1 saat yürüyüş yapılması önerilmektedir. Zamanının olmadığından şikâyet edenler markete arabayla değil yürüyerek gidebilir, otobüsten bir durak öncesinden inip eve kadar sor yapabilirler. Evde 10 dakikanızı ayırarak da bağırsakları harekete geçiren egzersizleri uygulayabilirsiniz.
Sırt üstü uzanın ve ayaklarınızı sırayla karnınıza doğru çekip bırakın, sonrasında iki ayağınızı birden karnınıza doğru çekin. Sadece bu hareket bile bağırsağınızı harekete geçirecektir.
Basur ağrılarını rahatlatmak için oturma banyosu
Basur problemleri yaşayanlar, çok fazla acı ve kaşınma hissederler. Tuvaletten sonraki ağrıyı azaltmak için günde birkaç kez sıcak suyun buharına oturabilirsiniz. Sadece su kullanabileceğiniz gibi bazı bitki çaylarının rahatlatma etkisinden de yararlanabilirsiniz. Ihlamur, adaçayı gibi bitkiler antiseptik olduğu için bölgedeki mikropları da öldürecektir.
Tuvaletleriniz alaturka modelse, dışkılamada çok zorlanmazsınız. Bu model tuvaletlerde dizlerinizi kırdığınız için bağırsaklara bir baskı yapacaktır ve dışkılama kolaylaşacaktır. Çok zorlanmayacağınız ve kabızlık problemi yaşamayacağınız için basur oluşumunu engellemiş olursunuz. Tuvalete girmeden önce dizlerinizi karnınıza doğru kaldırıp indirmeniz de bağırsaklarınızın dışkıya hazırlanmasına yardımcıdır. Sağlıklı bir hayat dileriz.
tuvalette sıcak su çok rahatlatıyor tuvalete sıcak su çektirin yahut taharet şofbeni taktırın kesinlikle tavsiye ederim.