Ekinezya Çayının Faydaları Nelerdir?
Birçok aktarda satılan ve özellikle kış aylarında oldukça sık tüketilen ekinezya çayı, bağışıklık sistemin dostudur. Birçok rahatsızlığın oluşmasının temelinde bağışıklık sisteminin zayıflaması yatar. Bağışıklık güçlendirildiğinde vücut direnci artacağından hastalıklarla baş etmek de kolaylaşacaktır. Ekinezya çayı faydaları listesi hazırlayarak bu mucizevi bitkinin sağlığa nasıl destek verdiğini göstermek istedik.
Bu Yazıda Neler Var?
Ekinezya nasıl bir bitkidir?
Ekinezya Amerika taraflarında yüzyıllar öncesinde kullanılan, papatyaya benzeyen bir bitkidir. İnce uzun yaprakları ve orda da kahverengi bir ana gövdesi bulunur. Özellikle böcek sokmalarında ekinezyadan faydalanan insanlar zamanla farklı faydalarını da bulmuşlar. Kış aylarında soğuk algınlığına iyi gelmesi, bağışıklık sistemini doğrudan etkilemesi birçok hastalığı yok ettiğini göstermiştir.
1900’ lü yıllarda ağrıkesici özelliği bulunmuş, şarbon denilen bir rahatsızlığa iyi geldiği Amerika ve Avrupa’da ispatlanmış. Yapılan onlarca araştırma sonucunda bitkinin ağrıkesici özelliği ilaçlara eklenmeye başlamış. Halen araştırmalar sürmekte ve her geçen gün ekinezyanın farklı bir faydası ortaya çıkmaktadır. Üst solunum yollarındaki tüm iltihaplanmana, öksürük ve kaşıntı problemlerini ortadan kaldırdığı görülmüştür.
Ekinezya bitkisinin içeriği nasıldır?
Ekinezya çayının faydaları çok fazladır çünkü bitkinin içinde 15 tane insan vücuduna yararlı etken madde bulunur. Türlerine göre etken madde artabilir ve azalabilir. Birkaç tane önemli etken madde birleştiğinde vücudun ağrılarını dindirmektedir. Ekinezya bitkisi Caftaric, cichoric gibi bileşenlerle donatılmış özel bir bitkidir. Bağışıklık sistemine yaptığı etki sayesinde ölür hücreler kolaylıkla yok edilmektedir.
Soğuk algınlığında ekinezya çayı
Üşüttüğünüz, kendinizi halsiz hissettiğiniz anlarda kendinize bir bardak ekinezya çayı yapın. Bir bardak sıcak su hazırlayın, içine 1 çay kaşığı ekinezya ekleyin. Birkaç dakika demlenmeye bırakın ve sonrasında yudumlayarak tüketin. Ekinezya çayını söylenilen miktardan fazla demlemede bırakmayınız çünkü her bitkinin içinde yararlı etken maddelerle birlikte zararlı maddeler de bulunur. Bu zararlı maddeler belirli süreden sonra ortaya çıkarlar. Ekinezya çayını günde en fazla 2 bardak tüketmelisiniz.
Zehirli böceklerin sokmasında ekinezya mucizesi
Tarihte insanlar, böcek ve zehirli hayvanların sokması durumunda hemen ekinezya tüketmeye başlarlar. Vücudun savunmasını arttıran bitki, vücuttaki zehrin kısa sürede vücutta yok edilmesini ve dışarıya atılmasını sağlıyor. Ekinezya çayı içtiklerinde panzehir görevi yapıp, vücudu arındırıyor. Aynı şekilde vücuttaki iltihapları kuruttuğu ve enfeksiyonlarla savaştığı görülmüş. Sağlıklı biri bile günde bir kere ekinezya çayı içtiğinde vücudunu temizlemiş olur.
Cildinizin dostu ekinezya
Derideki bakteri kaynaklı hastalıklarda ekinezyanın faydaları oldukça fazladır. Egzama, kaşıntı, akne, döküntü gibi deri problemlerinde ekinezya çayını solüsyon olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak ekinezya çayı hazırlayın ve ılıdığında bir pamuk yardımıyla deriye sürün. Ekinezya suyunu dolaba koyup, 7 güne kadar bekletebilirsiniz. Dilediğinizde pamuk yardımıyla suyu cildinize uygulayın.
Ekinezya çayıyla gargara yapın
Ekinezya çayını içemiyorsanız boğaz tahrişinizi yok etmek için gargara şeklinde kullanabilirsiniz. Aynı şekilde bir bardak suya bir çay kaşığı ekinezyayı karıştırın ve bir miktarını ağzınıza alın. Birkaç dakika ekinezyalı suyu ağzınızda gezdirdikten sonra tükürün. Günde 4-5 kez gargara yapabilir, boğazınızdaki bakterilerden kurtulabilirsiniz.
Ekinezya kanseri önleyicidir
Bağışıklık sisteminin güçlü askerleri arasında olan ekinezya, düzenli kullanıldığında kanseri önlemektedir. Vücutta oluşan farklı yapıdaki hücreleri ancak bağışıklık sistemine güç katarak öldürebilirsiniz. Vücutta bir rahatsızlık oluşmadan önce ekinezya gibi destekçi bitkileri tüketmenizi öneririz. Doğanın insana sunduğu şifa oldukça fazladır, yeter ki doğru ölçüde ve doğru şekilde kullanalım.
Basur tedavisinde ekinezya buharı yapın
Kabızlık, bağırsakların tam çalışmaması sonucu ortaya çıkan toplardamar genişlemişi rahatsızlığı, belirli aşamayı geçtiğinde kişiye sosyal yaşamda huzursuzluk vermektedir. Oturmakta, ani hareket etmede basur bölgesi ağrı, kaşıntı, sancı yapabilir. Bir miktar suyu ısıttıktan sonra ekinezya ekleyin ve tuvalete oturur gibi makat bölgesini ekinezya buharına tutun. Günde iki ya da üç kere yapacağınız buhar tutma işlemi, basurun acısını azaltacaktır.
İdrar yolları enfeksiyonunu geçirir
İdrarın tutulması, bazı enfeksiyonların oluşması, yanlış iş çamaşırı seçimi ve bazı hastalıkların yan etkisi olarak ortaya çıkan idrar yolundaki sorunlar için ekinezya çayını öneririz. Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yemeğinden 2 saat sonra içeceğiniz ekinezya çayı, vücudun arınmasını kendi gücünü kazanmasını sağlar. Ekinezya çayı tüketiminin yanında bol bol idrara çıkmak için günde 2 litreye yakın su içmelisiniz.
Saman nezlesi gibi alerjik durumlarda ekinezya
Ekinezya çayının faydaları arasında alerjik hastalıkları da sayabiliriz. Hastalığın seyrinde burun akması, hapşırma, öksürme gibi etkileri azaltmak için ekinezyadan fayda sağlayabilirsiniz. Doktorunuza danışarak günde 1-2 bardak tükettiğinizde rahat bir gün geçirirsiniz.
Ekinezya çayı kullanırken dikkat edilecekler
Her bitki çayında olduğu gibi ekinezya kullanımında da vücudun tepki verip vermediğine bakılır. Her insan vücudu özeldir ve farklı tepkiler oluşturabilir. Bu yüzden ekinezya çayı kullanımında vücudu izlemek gerekir. Bazı ilaçlarla tepkimeye girebileceğinden kullanmadan önce doktora danışılması önemlidir. Bazı bağışıklık sistemi rahatsızlığında ekinezya çayı önerilmeyebilir.
Hamileler ve 13 yaşından küçük çocuklarda ekinezya çayı kullanımı tehlikeli olabilir, yine doktor onayı gerektirmektedir. Ekinezya çayını 10-15 gün kullandıktan sonra kullanımına ara vermeniz doğru olacaktır. Sağlıklı bir hayat sizin olsun.