Tırnak Bakımı Konusunda Bilinmesi Gerekenler
İnsanların çok sık kullandığı ellerin en büyük temsilcisi tırnakların görüntü ve sağlık olarak bakımı yapılması gerekir. Tırnak bakımı bayanların özel ve iş hayatlarında kusursuz ellere sahip olmasını sağlar. Çevresel etkiler, sık kullanılan ojeler, kalitesiz tırnak bakım ürünleri tırnakların yıpranmasına neden olur.
Birçok hastalığın sebebini tırnaklarda oluşan yapı bozukluklarından anlayabiliyoruz. Tırnakların çabuk kırılması ya da çok sertleşmesi bazı hastalığın belirtisi olabilir, araştırılmalıdır. Bayanların ojeyi silmek için aseton yerine farklı yöntemler kullanması tırnağı aşındırmaktadır. Belirli periyodlarda yaptıracağınız tırnak bakımı sayesinde sağlıklı ve muhteşem görünümlü tırnaklara kavuşursunuz.
Bu Yazıda Neler Var?
Tırnak nedir, görevleri nelerdir?
Tırnaklar parmakları korumak için yaratılmış, keratinin sert bir yapısı şeklinde görünen bir vücut parçamızdır. Yarı şeffaf ve dış darbelere karşı koyan yapısı sağlık göstergesi olmasının yanında görsel olarak da büyük önem taşır. Tırnakta görülen yarım daire şeklindeki yapıya lunula adı verilir. Hamileliğin 5. ayında bebeklerin tırnakları oluşmaktadır, tırnak cilt sağlığının nasıl olduğu hakkında bilgi verir.
Tırnakların pembemsi, orta sertlikte ve parlak olması gerekir. Ayak tırnakları el tırnaklarından daha yavaş uzamakla birlikte ortalama büyüme oranı günde 0,1 mm dir. Mevsimler, tırnağın hava alıp almaması, ne kadar suya maruz kaldığı tırnakların uzamasını etkilemektedir. Uzun süre tırnağınız uzamıyorsa ya da çabuk kırılıyorsa sağlık probleminiz gündeme gelebilir.
Tırnak kırılması sebepleri nelerdir?
Tırnakların çabuk kırılmasının en belirgin nedeni vücudun yeterli suya sahip olmamasıdır. Susuz kalan vücutta tırnağın zayıfladığı görülür. Günde 2 litreye yakın su içmek tüm organları olduğu gibi tırnakları da sağlıklı hale getirir. Eğer vücudunuzda yeterli demir bulunmazsa tırnaklarınız çabuk kırılır. Demir eksikliğini gidermek için bazı demir hapları kullanılır ya da demir içerikli meyve ve sebzeler tüketilir.
Vücudunuzda magnezyum ve çinko gibi minerallerin yeterli olmaması tırnaklarda matlığa ve kırılmalara neden olur. Tırnak kırılması, saç dökülmesi, kaşlarda dökülme görüldüğünde mineral ölçümlerinin yapılmasında yarar vardır. Daha ciddi hastalıklara dönüşmeden mineral takviyesi yapılmalıdır. Tırnak kenarından gelen kanlar, tırnak etlerinin hassaslaşması ve durduk yere kanaması dikkate alınmalı, kan tahlili yaptırılarak kanamanın sebebi öğrenilmelidir.
Mantarlar tırnak kırılmasına neden olur
Küfler, tek hücreli mantarlar tırnağın doğal yapısını bozarak görüntüde ve sağlıkta hasar bırakır. Mantarların tırnaktaki deformasyonu farklılık gösterir. Enfeksiyonun etkisi tırnak kırılması, matlaşma ve renk farklılığı, tırnağım çürüyüp çıkması ya da kalınlaşma şeklinde olabilir. Mantarlar önemsenmediğinde daha büyük sağlık problemlerine dönüşebilir. Bağışıklık sistemindeki zayıflama mantarların çabuk üretmesine ve o bölgelerde hücre hasarına neden olabilir.
Tırnaklarınızda mantar varsa ağız yoluyla ilaçlar ve o bölgeye kremler tedavisine başlanabilir, doktora başvurmalısınız. Özellikle tırnağın üzerine cila sürülür, mantara sebep olan bakterileri yok edilerek temizlenmiş olur. Çok büyümüş tırnak mantarı hastalığında ameliyat söz konusu olabilir. Uzun süren tırnak kırılması probleminin altındaki sebebi mutlaka bulmak gerekir.
Tırnak kırılmasını önleyen bitkisel çözüm
Tırnağınız zayıfsa, çabuk kırılıyorsa, mantardan dolayı çürümeye başladıysa tırnağınızı güçlendiren yöntemleri deneyebilirsiniz. Bunlardan ilk her gün elma sirkesiyle tırnağınızı silmenizdir. Elma sirkesi asit yapısıyla tırnaktaki bakteri ve mikrobu yok eder. Aynı zamanda mineral içeriği tırnağın kalınlaşmasını sağlar. Her gün yatmada önce elma sirkesini tırnağınıza sürün ve yarım saat bekletin, sirke tek başına tırnağınızı yakıyorsa suyla seyreltebilirsiniz.
Tırnak kırılması önleyici diğer mucize, yumurta ve bal mumudur. Birçok kozmetiğin vazgeçilmez malzemesi olan bal mumu, A vitamini gücüyle tırnakları besler. Bal mumunu proteinle birleştiğinizde tırnakların gerek duyduğu vitamini ve minerali sağlamış olursunuz. Yumurta haşlanır ve sarısı iyice ezilir, bal mumu eklenerek kremsi bir kıvam elde edilir. Bu karışımla tırnaklara masaj yapılır ya da tırnak üzerine sürülüp bir süre bekletilir.
Tırnak bakımında dikkat edilmesi gerekenler
Tırnağın gerekli bakımının yapılması özellikle bayanların estetik görünme isteğinden ortaya çıkar. Bakımdaki en büyük amaç, tırnakların mikroplardan arındırılmış olması ve hastalıkların oluşmasını engellemesidir. Tırnak bakımı yapan birçok güzellik merkezi vardır ancak doğru yeri ve doğru kişiyi bulmak tırnak bakımı yaptırmanın önemli bir adımıdır. Yanlış uygulanan bir bakım sonrasında tırnaklarda kanama oluşabilir ve tırnak mikroplara açık hale gelebilir.
Tırnak bakımında hijyenin büyük önemi bulunur, başkasına kullanılan bir aletin sizde kullanılması hastalıkların kolayca taşınmasına neden olur. Birçok cilt problemi ve kanla geçen hastalıklar bakım sırasında size geçebilir, bakım için kullanılan aparatların sadece size ait olmasına dikkat etmelisiniz. Bakım yapan kişinin tırnakla ilgili bilgilere sahip olması, estetikten anlıyor olması, tırnak yapısına uygun teknikler uygulaması gerekir. Tırnak bakım merkezine gitmeden önce kişilerin uzmanlık alanlarını sormalısınız.
Tırnak bakımı nasıl yapılır?
Bakıma tırnakları ojeden arındırmakla başlarız, oje olmasa dahi genel hijyen için bu işlemin yapılması doğru olur. Asetonunuzu pamuğa damlatıp tırnaklarını okşar gibi silmelisiniz. Tırnak uzunsa makasla kesilir ve törpü işlemi yapılır, hem tırnağın üzeri hem de uçları törpülenmelidir. Cam törpüyle tırnak uçlarına, kağıt törpüyle tırnak üstüne işlem yapmalısınız. Törpü yapmanın püf noktası, hep aynı yöne doğru törpülemektir, böylece tırnakta daha güzel bir doku elde edilir.
Tırnak bakımı aşamalarında tırnaktan sonra tırnak eti işlemlerine sıra gelir. Kütikül çubuğuyla her tırnağın eti tek tek geriye itilmektedir. Bu işlemi yaparken etin kanatılmaması önemlidir. Tırnak etlerine yumuşatıcı bir yağ sürülür ve serleşmiş etler tırnak makasıyla temizlenmeye başlar, yine burada etin kanamaması büyük önem taşır.
Manikür suyunsa eller bir süre bekletilerek tırnağın temizlenmesi ve renk dengesinin sağlanması amaçlanır. Bazı uzmanlar manikür suyunsan sonra tırnak eti eksimi yapmayı tercih eder. Tırnak sudan çıkarılıp kurulanır, etlere bakım yağı sürülür ve tırnağa bakım ojesi kullanılır. Bir süre bekledikten sonra oje ya da french uygulaması yapılabilir.
Evde tırnak bakımı nasıl yapılır?
Mikrop kapma endişesi, hijyen problemi gibi birçok soru işaretiyle uğraşmaktansa evinizde kendi tırnak bakımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ekonomik açıdan dışarıda tırnak bakımı yaptırmanız sizi zorluyorsa hemen evde kendi bakım kürünüzü yapmaya başlayın. Tek yapmanız gereken zeytinyağı, törpü, limon, tırnak makası ve biraz ılık sudur.
Bakımınıza tırnakları ojeden arındırarak başlamalısınız. Ojeyi temizledikten sonra tırnaklarınızı kesin ve törpüleme işlemini gerçekleştirin. Tırnak yapısına uygun törpüleme yaparak tırnaklara küt ya da oval şekil verin. Ilık suyun içine bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı limon suyu ekleyin. Elinizi suyun içinde 10 dakika kadar bekletin. Sonrasında peçeteye tırnaklarınızı bastırın, artan zeytinyağından tırnaklarınıza sürün ve tırnaklarınızı teker teker ovun. Kütikülle tırnaklarınızı itmek yerine bu işlemi tırnaklarınızla yapabilirsiniz. Son olarak parlatıcınızı sürün.
Tırnak bakımında diğer etkenler
Evde tırnak bakımını 15 gün de bir yapmanın yanında bazı faktörleri de yerine getirmeniz gerekir. Her gün tırnaklar nemlendiriciyle korunmalıdır, özellikle kış aylarında neme çok ihtiyaç duyulur. Zeytinyağı, fındık yağı, hint yağı gibi bitkisel ürünlerden yararlanabilirsiniz. Tırnaklarınıza masaj yaparak buradaki kan dolaşımını hızlandırıp, tırnağınızı canlı ve parlak hale getirebilirsiniz. Tırnağı çabuk uzatmak için de bitkisel yağlardan yararlanabilirsiniz.
Bakteriler nemli ortamda daha çabuk çoğalabildiğinden tırnakların uzun süre ıslak kalmaması gerekir. Bulaşık, banyo, sabun yapımı gibi faaliyetlerden sonra eller mutlaka havluyla kurulanmalıdır. Tırnak etinizi diğer tırnağınızda iterseniz doğal bir manikür etkisi yaratmış olursunuz, bu işlem için bir aparat kullanmanız gerekmiyor. Tırnak bakımı mantığını kavradığınızda, çok basit yöntemler üretebilirsiniz. Nemlendirmek için bitkisel yağlar, tırnağı güçlendirmek için limonsuyu kullanabilirsiniz.
Tırnağınız üzerine oluşan benekler ve çukurlar
Tırnakta oluşan deformasyonlar, bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Tırnak üzerindeki beyaz noktalar, nokta şeklinde çizikler varsa mineral ve vitamin eksikliğinin belirtisi olabilir, gereken tahlilleri yaptırmalısınız. Tırnakların güçlenmesi ve çabuk uzaması için beslenme şeklimize de dikkat etmeliyiz. Süt ürünleri, potasyum için muz, protein için mercimek ve nohut gibi baklagiller tüketebilirsiniz.
B ve C vitamini keratin maddesini destekler, bu da tırnak kırılmasını önler. Tırnak bakımı son önerimiz, tırnakların belirli aralıklarda kesilmesidir. Hatta belirli bir zaman dilimi belirlerseniz tırnağınızın ne kadar uzayıp uzamadığını gözlemleyebilirsiniz.