Çamaşır Yıkamada Doğal Yöntemler Nelerdir?
Çamaşır yıkamada doğal yöntemler artık son zamanlarda çok popüler olan ancak yüzyıllardır kullanılan çamaşır yıkama yöntemleridir. Bu yöntemler sayesinde kimyasal çamaşır maddelerinin çamaşırlara verdiği inanılmaz zararlar önlenmiş olur.
Bu Yazıda Neler Var?
Çamaşır Yıkamada Doğal Yöntemler
Çamaşırlarınızı her ne kadar doğal yöntemler ile yıkayıp temizleme işlemi uygularsanız uygulayın, temizleme öncesinde mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu önemli hususlara dikkat etmek hem çamaşırın ömrünü uzatacak hem de yıkama ve temizleme işlemini kolaylaştırıp süresini kısaltacaktır. Örneğin çamaşırlar yıkama öncesinde renklerine göre ayrılmalı, koyu renkler, beyazlar, siyahlar, pastel renkler, narin çamaşırlar, kalın kumaşlar ayrılmalı ve kendi grubundaki çamaşırlar ile birlikte yıkanmalıdır. Bunun dışında cepli ya da pileli veya boncuklu kıyafetlerin iç kısımları dışarıya çevrilmeli ve bu şekilde makineye atılmalıdır. Eğer çamaşır üzerinde çok ağır lekeler var ise ilk önce leke çıkarma işlemi uygulanmalı ya da çamaşıra en az bir defa ön yıkamaya uygulanmalıdır. Eğer kumaşın türü uygunsa ağır lekelerde çamaşır en az yarım saat kadar sıcak suda bekletilmelidir. Ayrıca havlular, çok açık renkteki giysiler ve beyaz renkteki çamaşırlarda sıcak suyun içerisinde yıkanmalıdır. Fakat yün ya da pamuklu giysiler asla sıcak suyun içerisinde yıkanmamalıdır. Pamuklu ya da yünlü giysiler sadece sıcak su kullanarak yıkanmalıdır. Eğer mümkünse yünlü giysilerin elde yıkanması en iyisidir. Eğer elde yıkanmayacaksa o zaman mutlaka makinenin yün yıkama programı seçilmelidir.
Yukarıdaki önemli ön bilgileri verdikten sonra sıra doğal yöntemler ile çamaşır yıkamaya geldi. Yukarıdaki önemli hususlara dikkat etmeniz yanı sıra çamaşır yıkarken kimyasallardan uzak durmak amacı ile kullanılacak olan bazı esasları bilmek gerekir.
Çamaşır Yıkarken Kullanılan Doğal Esanslar
Sedir bitkisinin esansı çamaşıra sadece temiz bir koku değil aynı zamanda ağaçsı bir koku verir. Okaliptüs bitkisinin esansı ise sürekli soğuktan şikâyet eden çocuklarınızın çamaşırları için idealdir. Çünkü okaliptüs esansının sinüs sorunlarına ve soğuk algınlığa çok iyi gelen bir özelliği vardır. Çay ağacı bitkisi ise tamamen anti bakteriyel özelliği ile sürekli hastalanan çocuklar için mükemmel bir çamaşır esansıdır. Biberiye bitki esansı ise özellikle sinirleri bozuk olan çocukların ya da sevdiklerinizin çamaşırları için önerilir. Çünkü bu muhteşem bitki esansının rahatlatıcı ve kişiye sakinlik verici bir özelliği vardır. Ancak biberiye esansı kesinlikle saten veya ipek ya da yün giysilerde kullanılmamalıdır. Papatya ise her tür kumaşta kullanılabilecek ve sakinleştirme özelliğine sahip olan bir bitki esansıdır. Lavantada hem rahatlatıcı hem sakinleştirici özelliğe sahiptir hem de her türlü kumaş için uygun olan doğal bir esanstır. Hem soğuk algınlığı hem sinüs sorunlarında etkili olan bir diğer bitki esansı da nanedir. Bu bitki çamaşıra muhteşem kalıcı bir koku verir ve kış hastalıklarının bir an önce atlatılmasına yardım eder. Portakal esansı ise özellikle ağır lekeli giysiler için kullanılmalıdır. Çünkü portakal esansı ağır lekelerin temizliğinde muhteşem bir rol oynar. Limon esansı ise sararmış çamaşırların yeniden beyazlatılması için kullanılmaktadır.
Yukarıdaki önemli esansları ve faydalarını öğrendikten sonra şimdi sıra evde doğal çamaşır temizleme ve yıkama deterjanlarını hazırlamaya geldi.
Toz Çamaşır Deterjanı Nasıl Hazırlanır?
Yarım çorba kaşığı karbonat ile 1 çorba kaşığı çamaşır sodası ve yine aynı ölçekteki boraksı temin edin. Daha sonra bu malzemelerin hepsini karıştırın ve çamaşır makinenizin deterjan gözüne ekleyin ve hemen çamaşır makinenizi çalıştırın. Eğer isterseniz bu karışım içerisine biraz zeytinyağı özlü sabun rendesi de ilave edebilirsiniz. Bu sayede çamaşırlarınızın hem temizliğinden hem de yumuşaklığından emin olmuş olursunuz. Yıkamak istediğiniz çamaşırlar renkliler ise o zaman zeytinyağı özlü sabundan 2 ölçek kadar da ilave edebilirsiniz ve borak ile çamaşır sodasını da azaltabilirsiniz. Çünkü hem boraks hem de çamaşır sodası fazla eklenir ise o zaman çamaşırların beyazlamasına ya da renklerinin solmasına neden olabilir.
Ancak rengi solan ya da beyazlatılması gereken çamaşırlar hemen atılmamalıdır. Çünkü hemen hemen her türlü çamaşırın hem rengini beyazlatabilir hem de solmuş rengi yeniden canlandırabilirsiniz. Bunun için isterseniz çamaşır beyazlatma yöntemleri isimli yazımıza bir göz atabilirsiniz.
Sıvı Çamaşır Deterjanı Nasıl Hazırlanır?
Bir su bardağı çamaşır sodası, yarım bardak boraks, bir su bardağı arap sabunu ya da bir büyük kalıp kadar zeytinyağı özlü sabun rendesi ve birazda su ile bu muhteşem sıvı çamaşır deterjanını hazırlayabilirsiniz. Bunun için ilk önce temiz bir tencerenin içerisine bir litre kadar su koyun. Daha sonar suyun kaynamasını bekleyin ve su kaynadıktan sonra içerisine rendelemiş olduğunuz zeytinyağı özlü sabunu ilave ettikten sonra çok iyi bir şekilde karıştırın. Karıştırmaya sabun tamamen eriyene dek devam edin ve sonrasında tencereye boraksı ve birde çamaşır sodasını ilave edin ve yeniden karışımı çok iyi bir şekilde karıştırın. Bu noktada sıvı sabununuz çamaşırlarınız için hazırdır. Bu noktada en iyisi deterjanı hemen kullanıma almaktır. Eğer bu sırada deterjan biraz koyulaşmaya başlarsa o zaman içerisine bir miktar sıcak su ekleyebilirsiniz.
Çamaşır deterjanlarının yanı sıra birde çamaşır yumuşatıcı formülleri bilmek gerekir. İşte aşağıda en çok kullanılan çamaşır yumuşatıcı deterjanlarını sizler için bir araya getirdik.
Doğal Çamaşır Yumuşatıcılar Nasıl Hazırlanır?
Doğal çamaşır temizliğinde sirke özellikle sabun kalıntılarını çamaşır üzerinden temizlemek için tercih edilmektedir. Bu yüzden sizlerle sirke içerikli ve popüler çamaşır yumuşatıcılarını paylaşacağız.
Limon Esanslı Çamaşır Yumuşatıcı; 20 damla kadar limon esansı ile bir fincan temiz su ve bir fincan karbonat ve birde altı fincan kadar sirkeyi temin edin. Daha sonra tüm bu malzemeleri temiz ev plastik bir kabın içerisinde bir araya getirin ve çok iyi bir şekilde karıştırın. Sonrasında bu doğal yumuşatıcıyı çamaşır makinesinin yumuşatıcı bölümüne sadece bir fincan kadarını ekleyin. Bu yumuşatıcı sayesinde çamaşırlarınız hem daha temiz hem daha yumuşak olacak hem de çok daha güzel bir kokuya sahip olacaktır.
Lavanta Esanslı Çamaşır Yumuşatıcı; Bu harika yumuşatıcıyı hazırlamak için 25 damla kadar lavanta esansı ile dört litre kadar beyaz sirkeyi temiz bir plastik kabın içerisine koyun. Ancak kabın içine ilk önce sirkeyi daha sonra da lavanta esansını ekleyin. Bu yumuşatıcıyı kullanmadan önce çok iyi bir şekilde çalkalayın ve çamaşır makinenizin yumuşatıcı bölümüne koyun.
Doğal Yöntemlerle Çamaşırı Elde Yıkama
Eğer çamaşırlarınızı makinede değil de elde yıkamak istiyorsanız o zaman yıkama için kullanacağınız suyun yumuşaklığını da kontrol altında tutmanız gerekir. Bunu sağlayabilmek için on damla herhangi bir bitki esansı ile iki fincan elma sirkesi, bir fincan kadar çamaşır sodası ile yarım fincan kadar boraks ve birde bir fincan kadar da doğal herhangi bir sabunun rendesini temiz ve plastik bir kutunun içerisine koyun. Ancak bu malzemelerin hepsini bir kutuya almayıp çamaşır sodası, sabun rendesi ve birde boraksı temiz bir plastik kutuya ve diğer bir kutuya da sirke ile bitki esansını koyun. Çamaşırlarınızı yıkayacağınız zaman sabunlu olan kutudan sadece bir fincan kadar ve durulama yapacağınız zamanda sirke içeren kutudan yarım fincan kadar kullanın.
Elde yıkama yapacağınız zaman bir diğer önemli hususta çamaşırlar üzerindeki ağır ter lekelerini yıkama öncesinde hafifletmek ya da tamamen temizlemektir. Elbette bu işlemleri uygulamak için de doğal bir temizleme malzemesine ihtiyacınız var. Bunun için çeyrek fincan elma sirkesi, okaliptüs veya limon esansında beş damla ve birde bir yemek kaşığı kadar karbonata ihtiyacınız olacak. Tüm malzemeleri bir araya getirdikten sonra ter lekelerinin üzerine bu karışımdan yeteri kadar uygulayın ve bir dakika kadar bekledikten sonra temiz ve yumuşak dokulu bir bez yardımı ile ya da eski ve temiz bir diş fırçası ile ter lekelerini temizleyin. Ovma işleminin ardına çamaşırı bol su ile iyice yıkayın.
Çamaşırlarınızın suda bir süre bekletilmesi gerekiyorsa o zaman altı damla kadar çay ağası esansı ile çeyrek fincan kadar limon suyu ve birde bir fincan kadar beyaz sirkeye ihtiyacınız olacak. Tüm bu malzemelerin hepsini çok iyi bir şekilde karıştırın ve ılık su ile doldurmuş olduğunuz leğenin içerisine ilave edin. Sonrasında çamaşırları en az bir saat boyunca karışımın içerisinde bırakın ve sonra da çamaşırlarınızı her zaman ki gibi yıkayın.
Doğal Yıkamada Nelere Dikkat Edilmeli?
- Eğer renkli giysilerinizi yeni aldıysanız ve ilk defa doğal yıkama yöntemi kullanacaksanız o zaman doğal yıkama öncesinde giysiyi 5 saat boyunca sirke ilave etmiş olduğunuz suyun içerisinde bekletin. En az 5 saat sonra giysiyi her zaman ki gibi yıkayın. Bu sayede yeni almış olduğunuz renkli giysileriniz renklerini çok daha uzun bir süre boyunca koruyacaktır.
- Bildiğiniz üzere elbise ya da pantolon kemerleri belki de en kirli çamaşırlardan biridir. Bu yüzden de tüm kemerler sirke ve karbonat içeren suyun içerisinde bir süre bekletilmeli sonrasında her zaman ki gibi yıkanmalıdır.
- Doğal yıkama yaparken eğer mümkünse zeytinyağı özlü doğal sabunun rendesini kullanmaya çalışın. Çünkü bu sayede çamaşırlarınız hem çok daha yumuşak hem de çok daha temiz olacaktır. Eğer çamaşırlar çok kirli ise o zaman limon suyu ya da boraks veya hidrojen peroksit ya da sirke ilaveli suyun içerisinde çamaşırı bir süre bekletmeniz gerekir.
- Çamaşırınızın üzerindeki meyve suyu lekesi için çamaşırın üzerine vakit kaybetmeden bol miktarda tuz serpin. Bu sayede çamaşırı ne zaman yıkarsanız yıkayın meyve suyu lekesi hemen çıkacaktır.
- Eğer çamaşırlarınızı kuru temizlemeye vermeye karar verdiyseniz o zaman mutlak suretle bu çamaşırları en az 24 saat boyunca balkonda ipe asarak havalandırın.
- Kıyafet üzerinde bulunan iliklerin yıpranmaması açısından kıyafetlerinizi çitilerken mutlaka çamaşırın düğmelerini kapayın.