Saçlarımızı Sirkeden Nasıl Arındırırız?
Dış hayatla sürekli temas içinde olan saçlar, çabuk kirlenir ve dışarıdan gelen tozları kolaylıkla içine alır. Günlük hayat temposunda saçlarımıza yeteri kadar özen göstermediğimizde, saç sirkesi oluşmaya başlar. Kendiliğinden oluşabileceği gibi başkasından çok rahatlıkla bize bulaşabilir. Sirkeyi saçlarımızdan uzaklaştırarak temiz ve bakımlı hale getirmek için birkaç yöntem kullanmamız gerekir. Kaç yaşında olunursa olunsun saç biti, sirkesiyle karşılaşılabilir, telaş yapmadan temizleme işlemine geçilmelidir.
Bu Yazıda Neler Var?
Saç sirkesi hangi yollarla bulaşır?
Çok kalabalık ve insanlarla yakın temas gerektiren işlerde çalışanda, sirke kolaylıkla birinden başka birine geçebilir. Saça takılan aksesuar (toka, eşarp, şapka, bone gibi) sirkenin saklanma alanlarıdır. Bu yüzden başkasının eşyaları kullanırken oldukça dikkatli olmalısınız. Gittiğiniz kuaförlerde kullanılan tarak, fırça gibi malzemelerin steril olmasını, gerekirse sizin gözünüzün önünde temizlenmesini kuaförünüzden isteyin.
Saç sirkesinin yağlı ve bakımsız saçlarda da ürediği görülmüştür. Kirli ellerde saçların oynanması, uzun süre saç temizliğinin yapılmaması, saç diplerinde bakterilerin oluşması sirke oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Saçları düzenli olarak temizlemek ve kontrol etmek saç sirkesinin çabuk fark edilmesi için önemli bir noktadır. Belirli aralıklarla ananın karşısına geçip saç telleri kontrol edilmelidir.
Saç sirkesi nasıl oluşur?
Saç bitlerinin yumurtasına verilen ad, sirkedir. Bitin koyduğu yumurtalar saç tellerine tutunur ve büyümeye başlar. Toplu iğne başı kadar olan sirkeler, yaklaşık bir hafta-10 gün içinde gelişir ve bit haline gelir. Sirkeler zamanında fark edilip müdahale edilirse bitlerin çoğalması ve yaşaması engellenmiş olur. Sirkeler saç teline yapışık oldukları için dökülmezler ve kendiliğinden yok olmazlar. Sirkelerin sık görüldüğü yerler kulak dipleri, ense, saçın anla yakın kısmıdır.
Saç biti, altı bacaklara sahiptir ve tırtırlı bacak yapısı sayesinde saça tutunurlar. Saçta kaldıkları süre boyunca saç derisindeki kanla beslenirler. Saç bitleri saçınızı topladığınızda görünür hale gelebilirler, sağlığınızla birlikte sosyal hayatınızı da olumsuz etkilerler. Bitler sadece saçta hayat bulur ve başka bir ortamda 48 saatten fazla yaşayamazlar. Saç bitlerinin ömrü 1 ay kadardır lakin yeni yumurta bırakacakları için sürekli çoğalma halindedirler. Saçın tamamen arındırılmaması durumunda bitler sürekli yenilenmeye devam eder.
Saçında saç sirkesi olduğunu nasıl anlarım?
Saçlarınızı her gün kontrol eden biri değilseniz saçınızdaki sirkeyi göremeyebilirsiniz. Bazen sirke kepeğe benzetildiği için çok üstünde durulmaz. Saçtaki sirke ve bitin hareketlenmesi saçta tatlı bir kaşıntıya sebep olabilir. Saçın dip boyası geldiği için kaşındığını, saç diplerinin kuru kaldığı için kaşındığını düşünüyorsanız saç bitinin oluşmasından dolayı kaşınabileceğini de unutmamalısınız.
Saç bitinin oluşması ve büyümesinde kanınızı emmesinden dolayı ani batmalar ve kaşıntılar hissedebilirsiniz. Saçınızı tırnaklarınızla uzun süre kaşıdığınızda deride yaralar, iltihaplanmalar görülebilir. Saç diplerinde kanamalar, deformasyonlar oluşur. Saç biti hareket ettikçe saçınızın farklı bölgelerinde saniyelik hissedilen kaşıntılar söz konusu olabilir. Beyaz kıyafetler giydiğinizde omuzunuzda siyah kalıntılar, yastığınızda sabah kalktığınızda yine siyah toz zerrecikleri fark edebilirsiniz.
Saç sirkesiyle kepeği ayırt etmek için çok ışık alan bir yerde, ince telli tarakla saçınızı tarayın. Kepekler kolaylıkla dökülür ve yapışkan yapıda değildir, sirkelerse yapışkandır ve taramayla dökülmez.
Saç sirkesinden kurtulma yolları nelerdir?
Saçınızda sirke ve bit fark ettiğinizde vakit kaybetmeden, eczacınızdan birkaç kutu bit temizleme şampuanı alın. Sizinle birlikte sizinle aynı ortamda bulunan herkes saçlarında bit şampuanı kullanmalıdır. Siz saçınızı temizleseniz de başkasında bulunan bir tane sirke bile yine saç bitlerinin çoğalmasına neden olacaktır. Bir hafta boyunca şampuan uygulaması yapılması önerilir. Bit şampuanını kullanırken gözleri, yüzü çok iyi korumak gerekir. Ellerle temas önemli olduğu için eldiven giyerek şampuan uygulaması yapmak daha doğru olur. Şampuan kullanıldığı sürede saça başka bir kimyasal uygulanmamalı. Saç bakım kürleri ve kremleri bit temizleme süresinden sonraya bırakılmalıdır.
Saç sirkesinden kurtulma yolları olarak doğadan yardım almak istiyorsanız, Hint yağında yararlanabilirsiniz. Hint yağı kan dolaşımını hızlandırır, saçı besler ve keskin bir kokuya sahiptir. Saçınıza bakım yaparken sirkelerden kurtulmanız mümkün. Hint yağını saç diplerine iyice sürdükten sonra saçınızı streç film ya da boneyle hava almayacak şekilde kapatın. 2 saat kadar beklettikten sonra çok ince dişli bir tarakla saçınızı dipten yavaşça uça doğru tarayın. Günde 1 defa 1 hafta boyunca tekrarlayın.
Atıştırmalıklarımızın olmazsa olmazı mayonez, bitlerin temizlenmesinde imdadımıza yetişir. Saç diplerine uçlarına yoğun şekilde sürülen mayonezin etkisini arttırmak için, saç poşetle hava almayacak şekilde örtülür. Mayonezi durdurabildiğiniz kadar saçınızda bekletin ve sonrasında doğal bir şampuanla saçınızı yıkayın. Saçınızı kurutma makinesiyle yüksek ısıda kurutarak bitlerin ölmesini hızlandırın.
Erkeklerin tıraş köpüklerini saç sirkesi ve bit temizleme işleminde kullanabilirsiniz. Tıraş köpüğünü saçınızın her yerine eşit miktarda dağıtın. Saçı kapatarak bitlerin hava almamasını sağlayın. Birkaç saat beklettikten sonra saçınızı az miktarda şampuanla yıkayın. Saçlarınızı ince telli tarakla sık sık taramalısınız.
Elma sirkesi, limon suyu gibi asidik ürünler, saçtaki sirkelerin kurutulmasında etkilidir. Saçın tamamına saç diplerine yoğun olmak koşuluyla sirke ya da limon suyu sürülür. Sirkeyi ve limon suyunu bir miktar suyla karıştırırsanız saç derinizdeki yanma hissini azaltmış olursunuz. Her yaptığınız uygulamada saçınızı tamamen kapatmanız ve bitleri oksijensiz bırakmanız çok önemlidir. Ayrıca her işlemden sonra bit tarağıyla sirkeleri temizlemeniz süreci hızlandıracaktır.