Karanfil Hangi Ayda Yetişir?

Karanfil Hangi Ayda Yetişir?

Karanfil çiçeği bildiğiniz üzere özellikle de kesme çiçeklerin içerisinde en fazla rağbet gören ve en çok üretilen çiçek türüdür.

Bu çiçek türü hem küçük işletmelerce hem de büyük işletmelerce yetiştirilen ve oldukça fazla bir gelir hacmine sahip olan bir çiçektir.

Karanfil yetiştiriciliği özellikle işçiliği ucuz olan ve iklimsel avantajlara sahip olan ülkelerde oldukça gelişmiştir.  Ülkemiz ise karanfil çiçeği ihraç eden ülkeler arasında yer almaktadır.

Karanfil Çiçeği Hangi Aylarda Yetişir?

Karanfilin ana vatanı bildiğiniz üzere Akdeniz bölgesidir. Karanfil çiçeği haziran ile ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır. Bu güzel çiçeğin en yoğun kokusunu yaydığı renk ise kırmızı renkteki karanfildir.

Karanfilin boyu ortalama olarak yetiştirilmedeki dikkate bağlı olarak 60 ila 90 cm arasında olabilir.

Ancak bu çiçek artık sadece bir tür değil birçok türe sahip olan bir çiçektir. Bunun nedeni ise bu çiçek çok uzun yıllar süren seleksiyon ile mutasyona maruz kalmıştır.

Şu anda var olan karanfil türleri arasında en çok rağbet gören iki renkli karanfiller ile beyaz, pembe, sarı ve kırmızı karanfillerdir.

Karanfil Çeşitleri Nelerdir?

Kırmızı; Kırmızı renkli karanfil çeşitleri arasında William Sim, scania, solred ve astor çeşitleri yer almaktadır.

Solred; Scania türünün mutasyonu sonucunda elde edilen kışın dahi bol verimli ve koyu kırmızı renkte olan bir türüdür.

Astor; Bu türde kaliks çatlamalarına kesinlikle rastlanmaz ve verimi yüksektir.

Scania; William sim türünden elde edilmiş olsa da çiçekleri William sime göre çok geniştir.

William Sim; Bu türdeki çiçekler çok hızlı bir şekilde büyürler. Ayrıca çiçeğin formu oldukça hoştur ve verim oranı kış aylarında da oldukça yüksektir.

Pembe; Pembe renkte olan bu çiçeğin türleri arasında pink sim, improved pink sim ve peterson pink sim türleri kaliks çatlamasına oldukça dayanıklı türlerdir ve verim bakımından da oran oldukça yüksektir.

Diğer bir pembe türü de Crowley’s pink sim türüdür. Bu tür çok hızlı bir şekilde büyür ve sap kısımları da çok dayanıklı ve çok kuvvetlidir.

Pink dasty türündeki pembe karanfil ise kaliks çatlamasına dayanıklı olmayan ancak dolgun çiçeklere sahip ve çok güçlü büyüme gösteren bir türdür.

Sarı; William sim türünün mutasyona uğratılması ile elde edilen sarı karanfile harrest moon adı verilir. Bu türün kış aylarında verimi oldukça azdır ancak çok hoş bronz sarısı bir renge sahiptir.

Clear yellow sim adı verilen tür ise harrest moon türünün mutasyonlanması sonucunda elde edilmiştir. Bu yüzden kış aylarında verimi oldukça düşüktür.

Yine harrest moon türünün bir diğer mutasyonu olan tangerine sim türü portakal renginde ve bilhassa sonbahar ile yaz aylarında çok verimli olan bir türdür.

Beyaz; Bu renkte olan karanfilin adı white simdir. Bu tür çok büyük çiçekleri olan ve bilhassa ilkbahar zamanlarında verimi yüksek olan bir türdür.

İki renkli; Sir Arthur sim çeşidi beyazın üzerine kırmızı çizgileri olan ve oldukça hızlı büyüyen bir türüdür.

Beyaz karanfilin mutasyonu ile elde edilen g.j. sim türü pembe rengin üzerine beyaz çizgileri olan bir türdür.

Arthur sim türünün mutasyonu ile elde edilen desire sim türü ise beyaz renkte uçlara sahip olan sonrasında pembeden kırmızıya geçen renklerde olan bir türüdür.

Minyatür Karanfil

Yukarıda saymış olduğumuz karanfil çeşitlerinin yanı sıra birde minyatür karanfil türü vardır. Minyatür karanfillerin çiçekleri küçük olmasına rağmen sayıca oldukça fazladır. Buna rağmen minyatür karanfiller dünyada en fazla ihraç hacmine sahip olan karanfil türleridir.

Bu yazımızı beğendiyseniz  zambak çiçeğinin nasıl yetiştirildiğini detaylı bir şekilde anlattığımız zambak yetiştiriciliği nasıl yapılır yazımıza da bir göz atabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder