Reçel Hazırlarken Nelere Dikkat Edilir?
Reçel hazırladığınız zaman hem tadının hem de renginin kesinlikle değişmesini istemiyorsanız o zaman alüminyum türden bir tencere kullanmamaya dikkat edin. Emaye olan tencerelerde ise reçelinizin dibi yanacaktır. Bu yüzden reçel yapımında en iyi tencere bakır tenceredir.
Reçel Hazırlama İpuçları
Reçel hazırlayacağınız zaman ocağın diğer gözlerinde başka bir yemeği de aynı zamanda pişirmeyin. Çünkü diğer yemeklerin kokusu da direk olarak reçelin içine sinecektir.
Eğer reçel yapmak için seçtiğiniz meyvelerin kokusu hafif ise ve kokularının gücünü arttırmak istiyorsanız reçelin içine tarçın, vanilya ya da limon kabuğu ekleyebilirsiniz. Özellikle elma reçeline limon kabuklarını ekleyebilirsiniz kızılcık reçelinin içine de vanilya, kiraz reçeline limon kabuğu ile ceviz, bektaşi üzümü reçelinin içerisine de vanilya ya da limon kabuğu ekleyebilirsiniz.
Tatlı olan meyvelerden reçel hazırlarken içine bir miktar limon kabuğu da eklerseniz reçelin sulanmamasını garantilersiniz. Ölçek gerekli ise 1 kilo şekere 3-4 damla kadar limon suyu ölçeğini kullanabilirsiniz.
Kayısı ya da erik gibi narin meyvelerin kolayca dağılmaması için ya da bozulmaması için meyvelerin hepsini en az 5 dakika süre ile karbonatlıs uda bekeltin. Ölçek gerekli ise 1 kilo meyve için 1,5 litre kadar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ekleyebilirsiniz.
Ahududu reçelinde meyveyi ilk önce yıkamayın. Çileği de yıkama sonrasında sap kısımlarından ayırın.
Reçelinizi pişirirken meyvelerin buruşuk bir şekli girmemesi için 5 ila 7 dakika aralıklar ile tencereyi ateşten kaldırın. Bu sayede hem kaynama azalacak hem de meyveler şurubu iyice çekecektir.
Reçelinizin hazır olup olmadığını anlamak için reçeli temiz bir tabağa damlatın, eğer reçel damlası tabakta yayılma göstermiyor ise reçeliniz hazır demektir.
Reçelinizi hala sıcakken kesinlikle reçeli şişelere almayın. Çünkü bunu yaparsanız meyvelerin suları da yukarıya çıkacak ve şurup kısmı da alt tarafta kalacaktır.
Reçelinizi saklarken;Reçeliniz tam olarak soğumadan kesinlikle şişelerin ağız kısımlarını kapamayın . çünkü bu sefer de şişenin kapağının iç kısmında su toplacak ve bu sularda reçele bulaşıp reçelinizin bozulmasına neden olacaktır.