Arı, Yılan Ve Akrep Sokmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Arı sokmalarının belirtisi genellikle kısa bir süre boyunca sürer ve bu belirtiler arasında şişme, acı ya da kızarıklık türünde lokal belirtiler gözlemlenir. Eğer arı kişinin birden çok bölgesini soktu ise ya da özellikle kişinin nefes borusuna yakın yerinden soktu ise bu durum kişi için tehlikeli bir hal alabilir.
Arı Sokmalarında İlk Yardım
İlk önce yaralı olan vücut bölgesi temiz su ile yıkanır. Daha sonra deri üzerinde arının iğnesi belirgin ise iğne hemen çıkartılmalıdır. Sonra soğuk uygulama uygulanır ve eğer arı kişiyi ağzından sokmuş ise ve kişinin solunum alması güç olmaya başladı ise hemen kişinin ağzına buz verilir. Sonrasında eğer kişinin alerjisi olduğu gözleniyor ise hemen 112 acil servis aranır.
Akrep Sokması Belirtileri
Akrep sokması durumlarında kişide çok güçlü bir lokal reaksiyon meydana gelir. Bu belirtiler arasında ödem, ağrı, morarma, kızarma, iltihaplanma, karıncalanma, titreme, adale krampları, huzursuzluk hatta kişide havale dahi meydana gelebilir.
Akrep Sokmalarında İlk Yardım
Akrepin sokmuş olduğu vücut bölgesi hareket ettirilmemeye çalışılır ve yatar bir pozisyonda tutulur. Sonrasında hemen yaralı bölgeye soğuk uygulama uygulanır ve kişinin kan dolaşımın engellenmemesi sağlanarak yaralı bölgeye bandaj sarılır. Ancak akrep sokmalarında kesinlikle yaranın üzerinde herhangi bir müdahele uygulanmamalıdır.
Yılan Sokması Belirtileri
Yılan sokmalarında belirtiler hem lokal hem de genel olarak görülmektedir. Bu belirtiler arasında 1 ila 2 hafta kadar sürebilen iltihaplanma ve morluğun yanı sıra kişide ishal, karın ağrısı ya da kusma gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları, fazla susuzluk, kanama, şok, kalpte ritim bozukluğu, solunum düzensizliği, baş ağrısı ve psikolojik bozukluklar görülür.
Yılan Sokmalarında İlk Yardım
Kişinin hemen sakinleşmesi sağlanır ve dinlenmesi için ortam hazırlanır. Daha sonra yaralı bölge temiz su ile yıkanır ve yaralı bölgenin etrafında bulunan ve yaraya baskı uygulayabilecek yüzük ya da saat gibi eşyalar hemen çıkartılır. Eğer yılan kişinin baş ya da boyun bölgesini sokmuş ise hemen yaranın çevresine baskı uygulanmalıdır. Eğer yara bacak ya da kolda ise yaranın üzerinden hafifi bir şekilde yani baskı olmayacak bir şekilde yaralı bölge bandaj ile sarılır. Mümkünse soğuk uygulamam da yapılmalı ve yaraya başka bir şekilde müdahele etmekten kaçınılmalıdır. Sonrasında kişinin yaşamsal bulguları takip edilerek acil yardım istenir.