Ütü İpuçları; Ütü Yapma Kuralları
İster doğal ister sentetik olsun tüm kumaşlar farklı tekstil ürünleri ile yapılır. Bu nedenle de bu kumaşların doku yapıları birbirinden farklıdır. Kumaşlar yıkandıkları zamanda ister suyun isterse de ısının etkisi nedeni ile doku bakımından gevşer ve asıl yapılarına geri dönerler.
Kumaş yıkama sonrasında kuruduğunda ise bu durum tersime döner yani dokuları farklı biçimlere bürünür ve sertleşir.
İşte tüm bu nedenler yüzünden giysiye ütüleme işlemi yapılır. Kumaş ütüleme işlemi sayesinde eski dokusunu geri kazanır.
Ütü Uygulaması
Eğer ütüleyeceğiniz çok fazla giysi var ise ütüleme işlemini oturarak yapmayı tercih edebilirsiniz. Ütü masasını oturum konumunuza göre ayarlayın.
Eğer ayakta ütü yapmayı tercih ettiyseniz mutlak suretle avuçlarınız masaya rahat bir şekilde koyabilecek bir pozisyonda ütü masasını ayarlayın.
Ütüyü gelişi güzel her kumaşa aynı ısıda kesinlikle uygulamayın. İlk önce giysinin etiketini arayın ve bu etikete mutlaka uygun olarak ütüleme işlemini uygulayın.
Ütü işlemine başlamadan önce mutlaka giysilerin etiketlerini kontrol edin ve bu yönde giysilerinizi ayırın.
Ütü yaparken ütü giysi üzerinde gelişi güzel gezdirilmez Ütü yaparken ütü kumaşın ortasından başlar ve dışarıya doğru hareket ettirilerek ütüleme işlemi uygulanır.
Ütü yaparken ütüyü sert bir şekilde kumaşa bastırmanıza hiç gerek yoktur. Bilhassa buharlı olarak ütüleme işlemi yapıyorsan kesinlikle bastırmamaya özen göstermelisiniz.
Ütü yaparken sistematik olarak çalışın. Örnek olarak giysilerin ilk önce yakalarını daha sonra manşet ile kollarını daha sonra da arka düğme ve ön düğmeleri daha sonar da omuz kısımlarını ütüleyin. Ya da size kolay gelecek bir ütüleme sırasını uygulayın.
Daha önce de belirttiğimiz gibi her kumaş aynı şekilde ve aynı ısı ile ütülenmemelidir. Örneğin ipekli giysiler mutlaka tersinden, işlenmiş olan ipekli giysiler henüz nemliyken ütülenmelidir. Fakat işlenmemiş ipekler kesinlikle su ile spreylenmemelidir çünkü bu su ipekli üzerinde lekelerin meydana gelmesine neden olacaktır. Ham ipekli olan giysiler sadece kuru oldukları zaman ütülenmelidir.
Sentetik deri giysiler, işlemeli parçalı kıyafetler, kadife kumaşlar, akrilik giysiler ve fitilli kadife kumaşlar mutlaka ters taraflarından ütülenmelidir.
Ütüleme işlemi uygularken parlamaya meyilli olan kumaşların parlamalarını engellemek için ütü masanızın üzerine temiz ve büyük bir çarşaf serip bu şekilde ütüleme yapmanız yeterlidir.