GÜLFİDANI HASTALIKLARI NELERDİR?

GÜLFİDANI HASTALIKLARI NELERDİR?

Gül yetiştiriciliğinde en önemli sorunlar “kör sürgün” ve “bozuk baş“dır. Kör sürgün güllerin generatif gelişmeye başlaması gerekirken vejetatif devrede kalarak yaprak açmaya devam etmesi yani sapında çiçek açmaması demektir. Bozuk baş ise gül tomurcuklarının ortasında ki petallerin tam olarak gelişemeyerek yassı bir şekil almasıdır. Diğer sorunlar ise; Külleme hastalık gülün yaprak ve tomurcuk kısımlarında görülür. Hastalıklı bölümleri budayıp artıkları yok etmek gerek.

Pas hastalık önce yaprak dal ve tomurcuk saplarında sarımtırak tonlarda lekeler görülür. Sonra da bu lekeler turuncu rengine dönüşür. Siyah nokta yaprakların üst tarafında görülür. İlk başlarda 2-12 mm çapta yuvarlak siyah lekeler oluşur. Daha sonraları bu lekeler birbiri ile birleşerek daha geniş alanları kaplar.

Gül mildiyösü hastalıklı yapraklarda morumsu kırmızı ve kahverengi arasında değişen düzensiz lekeler oluşur. Zamanla yaprakların rengi sarıya döner solar ve dökülür. Gül hortumlu böceği başı hortum şeklinde 5-7 cm uzunluğunda göğüs üstü ve üst kanadın yanları kırmızı diğer kısımları siyah bir böcektir. Güllerde yaprak biti hortumunu bitki dokusuna sokarak gülün öz suyunu emer. Tomurcuk ve yapraklarda bulunur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder