BASTON GÜLÜ NASIL YETİŞTİRİLİR?
Şark mitolojisinde özel bir yeri olan güller görüntüsündeki ağırbaşlılık sebebiyle hep saraylı bir güzele benzetilmişler ve Fars saraylarından Selçuklulara ve hatta Osmanlı saraylarının bahçe düzenlemesine kadar hep özel bir yere sahip olmuşlardır.
Güllere verilen isimlerde çiçeğin tipi esas alınır. Böyle adlandırılan bir gül tipi de Baston güllerdir. Görüntüsüyle sanki toprağa dikilmiş bir bastonun üzerinde renkli güller açmış hissi yaşatan bu güller Tijli gülü olarak da bilinirler. Her iklime kolaylıkla uyum sağlarlar. Çünkü kökleri toprakta yer alan mineralleri kullanmada ustadır. Ancak gövdeleri bastonu anımsattığından incedir ve o kadar dayanıklı değildir. Bu durumda gövdeyi güçlendirmek için aşı yapmanız gerekmektedir. Sarmaşık gülleri veya bodur güllerden alacağınız bir parçayı baston gülün gövdesine aşılayarak gövdenin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Bu güllerin budanmasında da aşılı olan kısmı iyi tanıyıp alt kısmından çıkan filizleri hemen budamanız tavsiye edilir. Böylelikle gülünüzün görüntüsü baston gül biçiminde kalır. Ayrıca güçlü rüzgarlarda gövdenin kırılmaması için gövdenin yanına bir metal çubuk dikmeniz onu korumanıza yardımcı olacaktır.
Mutlaka bir göz atınız!
Gül ekimi bakımı hakkında detaylı bir bilgi lazım ise alttaki konumuz tam size göre. Gül köklendirme ve yetiştirme hakkında bir çok bilgiyi sizler için bir araya topladığımız bu konumuza mutlaka bir göz atınız.
Gül Köklendirme Yöntemleri Nelerdir, Gül (Rosa) Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?