Yiyecekteki Glisemik İndeksi Etkileyen 5 Ana Faktör
İlk ana faktör herhangi bir yiyeceği özel işlemlerden geçirmek ya da pişirmek glisemik indeksi arttırmaktadır. Çünkü besinin sindirilip emilebilmesini kolaylaştırıyor.
Yiyeceğin Fiziksel Şekli
Tahıllar ya da baklagiller gibi yiyeceğin üzeri fibröz bir tabaka ile kaplı ise bu tabaka sindirim sistemi için bir çeşit engel oluşturmaktadır ve bu yüzden de sindirimi yavaşlatmaktadır. Bu nedenle de glisemik indeks azalmaktadır.
İçerdiği Nişastanın Çeşidi
Yiyeceklerde amiloz ve amilopetkin adı verilen 2 farklı çeşit nişasta bulunmaktadır ve bunların birbirine olan oranı önem taşımaktadır.
Başka bir değiş ile bir yemek ne kadar fazla amiloz içeriyor ise yemekteki glisemik indekste o kadar düşmektedir.
Örnek vermek gerekir ise baklagillerlerde amiloz, buğday ununda ise amilopetkin oranı fazladır ve bu yüzden de glisemik indeks de çok daha yüksektir.
Lif
Yiyecekteki glisemik endeksi elma ya da yulaf gibi suda çözünen lif türleri düşürmektedir.
İçeriğindeki Şeker Türü Ve Miktarı
Şekerli olan yiyeceklerin birçoğunda hem doğal hem de rafine şeker bulunur. Doğal şeker barındıran yiyeceklerin glisemik endeksi düşüktür.
Anlamanız açısından önemli bir örnek vermek gerekir ise; Piyasa satılmakta olan balların glisemik indeksi gerçekten çok yüksektir. Bu indeks 80 ila doksanlarda gezinmektedir. Bunun nedeni ise piyasadaki balların doğal olmaması ve içeriğinde şekerli şurup barındırmasıdır. Hâlbuki doğal balın glisemik indeksi 58’dir.