Streste Vücutta Meydana Gelen 7 Değişiklik
Modern bir yaşamın parçası haline gelen stres, günümüz sağlık sorunlarının da en büyük nedenleri arasındadır.
Hepimiz çok stresteyim, yine strese girdim gibi cümleler ile stres yaşadığımızı bir şekilde belli ederiz. Oysaki strese girmek ya da stresi yaşamak sandığımızdan çok daha farklı olaylar serisini vücudumuzda başlatır.
Vücutta Meydana Gelen 7 Değişiklik
Bildiğiniz üzere insan geninde kodlu bir halde bulunan ‘’kaç ya da savaş’’ mesajı stresli olduğumuz zaman beynimizin vücudumuza yolladığı bir mesajdır. Pekiyi bu mesaj ardına vücudumuz bu mesaja nasıl karşılık verir?
- Kalp hücreleri enerji üretebilmek gerekli olan besinleri göndermek amacı ile çok daha fazla bir şekilde kan pompalamaya başlar. Bu da kalbin ok daha hızlı bir şekilde atması demektir.
- Kana çok daha fazla oksijen sağlayabilmek için solunum hızlanır.
- Hem beyin hem de kaslara giden kan damarları daha çok glikoz, oksijen ve besin taşıyabilmek için genişler.
- Dalak çok daha fazla bir şekilde kan üretmeye başlar. Vücut bir kaza ile karşılaşabilirim hissini taşıdığı için kanın da pıhtılaşma yeteneğini arttırır.
- Karaciğer ile iskelet kasları çok daha fazla enerji sağlayabilmek için kana ekstra glikoz sağlar.
- Göz bebekleri çok daha iyi bir şekilde görebilmek için büyür.
- Vücuttaki enerjinin sadece ve sadece kaslar ile beyin tarafından kullanılabilmesi için sindirim yavaşlar ve sindirim enzimlerinin salgılanması durur.
Eğer stres kısa bir süre için yaşanmış ise problem olmaz. Ancak stresin zamanı uzadıkça vücutta meydana gelen üstte sizlerle paylaştığımız değişiklikler vücuda zararlı bir hale gelmeye başlar.
Sürekli olarak stres altında olmak demek vücudunuzun da sürekli olarak uç noktalarda olması demektir. Bu da bizler için çok ama çok değerli olan enerji depolarının gereksiz yere kullanılması anlamına gelmektedir.