Karnıbahar Nasıl Temizlenmelidir?

Karnıbahar Nasıl Temizlenmelidir?

Karnabahar sebzesi köken olarak Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen, etli,  olgun çiçeklere sahip, yapraklarıyla lahanaya benzeyen bir sebzedir. Karnabahar beyaz ya da sarımsı bir renge sahip bir bitkidir. İçerisinde fosfor ve vitamin açısından oldukça zengin bir bitkidir. Karnabahar sinirlerin güçlenmesini, idrarın sökülmesini kolaylaştırmayı ve zihinsel olarak yorgunluğun giderilmesini sağlar. İnsanlardaki kalp hastalıklarının rahatsızlığının alt seviyeye düşmesinde yardımcıdır. Aynı zamanda dalak ve şeker hastalıklarında da vücutla birlikte savaşır. Genel olarak kışın tüketilen karnabahar üç tür olarak ayrılır, bunlar Mart karnabaharı, güzlük turfanda karnabaharı, kışlık karnabaharıdır. Hem lezzetleriyle hem de faydalarıyla sofralarımızda çokça tüketilen bir sebzedir.

Fakat güzel ve lezzetli bir karnabahar yemeği hazırlamak için ilk adım olarak nelere dikkat edilmelidir ve karnabahar nasıl sağlıklı bir şekilde temizlenmelidir?

Karnabahar temizliğine başlamadan önce elinizde iki çeşit bıçak olması gerekmektedir.  İlk olarak normal boyutlu bıçaktan biraz daha büyük ve geniş olan bıçak, arından da ince uçlu hafif eğime sahip olan kısa bir bıçak gerekmektedir. Bunlar hazır konumdaysa ya da aldıysanız karnabahar temizliğinin nasıl yapıldığını öğrenmeniz gerekmektedir.

İlk olarak karnabaharların alt bölümünde bulunan kökün üzerindeki yeşil yaprakların karnabahardan ayrılması gerekmektedir. Bu işlemi ilk yani geniş ve büyük olan bıçakla yapabilirsiniz.

Ardından yaprakları bıçakla ayırdıktan sonra kalan yaprakları elinizle ayırabilirsiniz. Tüm yaprakları bu sayede temizlemiş olacaksınız. Bu işlemden sonra kök bölümü iyice görünür bir hal alacaktır. Kökü de ayırmak için ikinci yani kısa ve eğimli bıçağı kullanmalısınız. Eğer en güzel sunumu yapmak istiyorsanız bu işlemi gerçekleştirirken karnabahar sebzesinin çiçeklerini bozmamak için çaba göstermeniz gerekmektedir. Dikkatli bir şekilde işlemi gerçekleştirirseniz çiçeklerin bozulmadığını göreceksiniz. Eğimli ve küçük bıçağı kökün dibine sokun, bu işlemin ardından kökü gücünüz yettiği kadar kesmeye ve dışarıya çıkarmaya uğraşın. Kökü kolay bir şekilde çıkarmak istiyorsanız kökün üzerinde daire çizerek çıkarmaya çalışın. Bunu yapmanız kökün kalıp şeklinde elinize çıkmasını sağlayacaktır.

Kökü karnabahardan ayırdıktan sonra köke bağlı durumda olan küçük bölümler görebilirsiniz. Yemeğin görünümü ve sunumuna dikkatli bir şekilde özen göstermeli ve bu parçaları da koparmanız gerekmektedir. Bu işlemi bıçak yerine elinizle yapmanız daha özenli olacaktır.

Karnabahar bitkisinin çiçek görüntüsüne sahip etli bölgeleri bitkinin köküyle herhangi bir bağa sahip değildir. Kökü çıkarma işlemini yaptıktan sonra zaten etli çiçeklerin köküne ulaşmanız çok daha rahat olacaktır.

Tekrardan küçük, eğimli bıçaktan yararlanarak çiçeklerin dibini kesin. Ardından son işlem olarak elinizle çiçekleri bozmamaya özen göstererek bütün bir şekilde kopartın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder