Hormon Bozukluğuna Ne İyi Gelir?
Hormon bozuklukları sorunu ya da halk arasındaki diğer bir adı ile hormon dengesizlikleri hem her yaş insanda hem de erkek ya da kadın ayırmaksızın her kişide görülen bir sağlık problemidir.
Hormon bozukluğunu tedavi etmek için genellikle hormon re-plasmant tedavisi denen ve mutlaka bir uzman hekim kontrolü ile yapılan özel tıbbi tedaviler uygulanır.
Fakat hem erkeklerde hem de bayanlarda hafif bir şekilde seyreden hormon bozuklukları için hormon dengesizliğine iyi gelen bazı şifalı bitkiler aracılığı ile değişik alternatif bitkisel çözümler de uygulanmaktadır.
Omega 3 Yağ Asitleri
Omega 3 yağ asitleri bilhassa hormonların üretilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden de omega 3 yağ asitleri hormon dengesizliği tedavisi için kullanılmaktadır.
Omega 3 yağ asitleri hem krampları hem de menopoz zamanına bağlı olarak gelişen semptomları azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu yüzden de bilhassa bayanlar tarafından sık sık tüketilmesi önerilmektedir.
Aynı zamanda omega 3 yağ asitleri çok etkili olan bir antioksidan olmasının yanı sıra ayrıca anti enflamatuar özellikleri de sahiptir.
Omega 3 yağ asitleri bakımından en çok zengin olan yağlı balık ile keten tohumu ve ceviz ayrıca da soya fasulyesi ile tofu ve kış kabağı ile zeytinyağı sayılabilir.
Eğer isterseniz doktora danışmak kaydı ile omega 3 ek takviyelerini de alabilirsiniz. Omega 3 yağ asitleri genelde günde 500 mili gram olarak önerilmektedir.
Maca Kökü
Maca kökü çok değerlidir ve normal olarak gelişen hormon üretimini artırıp aynı zamanda da endokrin seviyelerini de düzenlemektedir. Bunun dışında hipo-tiroidi durumları ortaya çıkarsa bu duruma da yardımcı olmakta ve doğurganlığı da arttırmaktadır.
Maca kökünde lif ve steroller, magnezyum, yağ asitleri, kalsiyum, protein, potasyum, iyot, demir, çinko ve fosfor bulunmaktadır.
Eğer isterseniz maca kökü tozunu bir bardak temiz su ile veya meyve suyu ile tüketilebilirsiniz. İsterseniz yoğurtla da tüketilebilirsiniz.
Fakat maca kökü genellikle günlük 1 ya da 2 çay kaşığı kadar tüketilmelir.
Maca kökünün tam anlamı ile işe yaraması için birkaç ay boyunca düzenli bir şekilde kullanılmak gereklidir.
Hayıt Meyvesi
Hayıt meyvesi bilhassa bayanlarda hormonal dengenin korunmasın yardımcı olur. Oldukça etkili bir toniktir ve ayrıca progesteron sakinleştirici etkisi de yaratmaktadır. Hayıt meyvesi östrojen ile progesteron dengesini düzenleyerek hipofiz bezini de uyarmaktadır.
Hayıt tohumu adet dönemi öncesi sendromu belirtilerinin de hafifletilmesinde çok etkilidir. Bunun dışında yumurtlama dönemini düzenler ve bu sayede de doğurganlığı teşvik edici bir görev üstlenir. Hayıt bunların dışında anti androjen bir etki yaratır ve prostat kanserine de karşı kişiye koruma sağlar.
Bu etkilerden yararlanmak için 400 ya da 500 mili gram hayıt tohumu tozu kapsülü alınabilir. Eğer uygun dozdan emin değilseniz uygun olan doz için doktorunuza danışabilirsiniz.
Hayıt tohumu bazı bayanlarda adet dönemi zamanında kanamanın da artmasına neden olabilmektedir. Bunun dışında hamile olan bayanlar ile dopamin ile bağlantılı ilaçlar alan ya da hormon re-plasmanı tedavisi gören bayanlar tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır.
Vitamin D
D vitamini bir dizi önemli hormonun üretilmesini sağlamakta ve hipofiz bezini olumlu bir şekilde etkilemektedir. Bunun dışında düşük östrojen düzeyleri ile ilgili belirtileri de hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca kilo ile iştahı da d vitamini etkilemektedir. D vitamini eksikliği kişide hormonal düzensizliklere de neden olabilmektedir.
Tüm bu saydıklarımız sorunlara karşı her gün düzenli olarak bir kaç dakika da olsa güneş ışığına çıkmak ve güneşin sağladığı doğal d vitamininden yararlanmak gerekir.
Güneş ışığının dışında D vitaminini isterseniz bazı besinlerden de elde edebilirsiniz. Bilhassa yağlı balık ile balık yağı veya süt ve yumurta da d vitaminini bolca bulabilirsiniz.
Ayrıca isterseniz direk olarak d vitamini takviyesi de alabilirsiniz. Fakat d vitamininin dozu konusunda mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Egzersiz
Fiziksel aktiviteler kişide hormon üretimini de etkilemektedir. Hormonları dengelemek amacı ile egzersiz yapmak en iyi yoldur. Bunun dışında kortizol düzeylerini de düşürür.
Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak ruh sağlığı ile beden sağlığı için de mutlaka gereklidir ve bu durumda beyin kimyasallarını olumlu bir şekilde etkilemektedir. Bunun dışında sağlıklı bir şekilde kişi için doğru olan kiloyu korumaya da yardımcı olmaktadır. Fakat 40 dakikadan daha fazla egzersiz yapılması pek önerilmemektedir.
Günlük olarak 20 ya da 30 dakika kadar ve en az birkaç hafta süre ile düzenli bir şekilde egzersiz yapılmak en iyisidir.
İsterseniz hem hormon işlevlerini teşvik etmek hem de stresi daha aza indirmek için yoga ile gevşeme egzersizleri de yapılabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı
Sızma Hindistan cevizi yağı ise hormonları dengeleyen yağlar arasında bulunmaktadır. Sızma Hindistan cevizi yağı içerisindeki yağ asitleri hem tiroid işleyişini geliştirir hem de hipotiroidi için de oldukça etkilidir.
Hindistan cevizi yağı bunların dışında hem kan şekerini dengeler hem bağışıklığı güçlendirir hem de metabolizmayı hızlandırıp kilo kaybını da teşvik eder.
Tüm etkilerden faydalanmak için 2 ya da 3 yemek kaşığı kadar sızma Hindistan cevizi yağı birkaç ay süre ile her gün tüketilmelidir. Bunun dışında Hindistan cevizi yağı yemeklerde de kullanılabilir.
Çemen Otu Tohumu
Çemen otu tohumunu östrojenik bir etkiye sahiptir. Diosgenin adı verilen phytoestrogen maddeler içermektedir ve hormonların düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır.
Bunun dışında glikoz metabolizması yüzünden düşük kan şekeri ile glukoz metabolizması bozukluğu durumlarında veya obezite ile ilişkili olan şeker hastalıkları durumlarında da oldukça etkilidir.
Tüm bu etkilerinden faydalanmak için 1 çay kaşığı kadar çemen otu tohumu bir fincan kadar sıcak suyun içine eklenir. Daha sonra yaklaşık olarak 15 dakika kadar kaynatılır. Sonrasında süzülür ve aynı çay gibi günde 2 veya 3 defa içilir. Hazırladığınız bu çayın tadına tat katmak için isterseniz içerisine bir miktar bal ile biraz da limon suyu eklenebilirsiniz.
Eğer isterseniz çemen otu tohumunun yerine rezene çayı da kullanabilirsiniz.
Fesleğen
Bildiğiniz üzere fesleğen doğal bir hormon dengeleyicidir. Bu yüzden de düşük kortizol seviyelerini stabilize etmede oldukça yardımcıdır. Bunun dışında zihinsel açıklığı arttırıp ruhu da geliştirir.
Bunun için birkaç tane fesleğen yaprağını her gün ve mutlaka birkaç ay boyunca yiyebilirsiniz.
Ayrıca sıcak suyun içerisine birkaç parça fesleğen yaprağı ekleyebilirsiniz. Daha sonra sadece çayın demlenmesini bekleyin ve süzdükten sonra günde 3 bardak kadar çay olarak için.
İsterseniz fesleğeni tablet halinde takviye olarak da kullanabilirsiniz. Fakat bu takviyeler alınmadan evvel doz konusunda mutlak suretle doktorunuza danışılmanız şarttır.
Asya Ginseng Çayı
Asya ginseng bitkisi aynı zamanda Kore kırmızı ginseng olarak da alınır. Asya ginseng bitkisi böbreküstü bezi tarafınca üretilmiş olan stres hormonlarını da düzenlemeye yardımcıdır. Bu yüzden de hormonal dengeyi de korumaktadır.
Yapılan çalışmalar sonucunda Asya ginseng bitkisinin bilhassa bazı menopoz belirtilerini de gidermede yararlı olduğu belirtilmiştir. Ayrıca Asya ginseng bitkisi sperm üretimi ile doğurganlığın artmasına da yardımcı olmaktadır.
Bu etkilerin sağlanması için 200 ya da 400 mili gram kadar Asya ginseng ekstresi alınmalıdır. Bu kür her gün ve en az 3 hafta boyunca uygulanmalıdır.
Daha sonra en az 3 hafta ara verilir ve sonra yeniden küre devam edilir. İstendiği taktirde bu küre 3 ay kadar devam edilebilir. Fakat dozaj konusunda mutlak suretle doktora danışılmalıdır.
Bu noktada unutulmaması gereken bu bitkinin bazı ilaçlar ile birlikte etkileşime geçmesidir.
Bunun dışında bu bitkinin uyarıcı bir etkisi de vardır ve bu yüzden de düşük kan şekerini olumsuz bir yönde etkilemektedir. Bu yüzden de mutlaka doktora danışılıp kullanılması önerilmektedir.
Kış Kirazı
Kış kirazı bilhassa stres ile yorgunluğu azaltmaktadır. Ayrıca enerji kış kirazı en etkili bitkisel çözümlerden biri olarak sayılmaktadır.
Kış kirazı aynı adaptogen gibi davranarak kortizol seviyelerini de düşürmektedir. Ayrıca kişinin vücudunun hormonal dengesini de korumaya yardımcıdır. Bunların haricinde testosteron ile androjen üretimini de artırmakta ve tiroid fonksiyonlarını da geliştirmeye de yardımcı olmaktadır.
Kış kirazının bu etkilerinden faydalanmak için günde 300 mili gram kadar ve birkaç ay boyunca alınmalıdır. Fakat bu kullanılmadan önce de mutlaka doktora danışılmalıdır.
Hormon Dengesini Nasıl Korunur?
Avokado içeriğinde barındırdığı enzimler ile hormon düzeylerini dengelemektedir.
Elinizden geldiği kadar organik gıdaları tercih etmeye çalışın.
Özellikle lahana ile brokoli ve brüksel lahanası türünden lif ile phytonutrient bakımından zengin olan gıdalar mutlaka beslenme düzenine eklenmelidir. Phytonutrients kişinin vücudundan toksinlerin dışarıya atılmasına yardımcıdır. Ayrıca karaciğer detoksifikasyonunun kapasitesini de geliştirmektedir.
Menopoz belirtileri ile baş ederken fermente soya ürünleri bol miktarda tüketilmelidir. Bilhassa soya fazlaca tüketilebilir. Fakat hipotiroidi tiroid olan kişilerde bu önerilmemektedir.
Rafine olan karbonhidrattan ve özellikle işlenmiş olan gıdalardan uzak durulmalıdır.
Günlük kafein alımı mutlaka sınırlandırılmalıdır. Çünkü kafein tiroid fonksiyonları ile kortizol seviyelerini olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Stresten uzak durulmalı ve düzenli bir şekilde uyunmalıdır.
Özellikle doğum kontrol türündeki haplar yani sentetik hormon düzenleyicilerden mutlaka uzak durulmalıdır.
Plastik kullanımını mutlak suretle sınırlandırılmalıdır çünkü plastikler çevresel toksinler içermektedir.
bilgi için çok teşekkür ediyorum. Benim için çok faydalı bir konu olmuş.
Arkadaşlar bitten kurtuldum. Ama sacimda hala sirke var lütfen bana yardım edin