Kaymak Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?
Kaymak Afyon’dan gelen ve çok da lezzetli olan ayrıca çoğu kişininde sık sık tükettiği çok sevilen bir lezzettir.
Kaymak içeriğinde barındırdığı faydaların yanı sıra hem kahvaltılarda hem çeşitli tatlılarda hem de muz ile bal ya da reçel gibi besinler ile de severek yenmektedir.
Kaymak genelde yaz zamanlarında sarı kış zamanlarında ise beyaz bir renge sahiptir. Kaymağın kişiye vermiş olduğu faydaların ve kullanım çeşitlerinin yanı sıra bilinmesi gereken en önemli husus kaymağın nasıl doğru bir şekilde saklanması gerektiğidir.
Kaymak uygun olan saklama şartları altında çok uzun bir süre boyunca ve sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmektedir.
Kaymak Nasıl Muhafaza Edilir?
Severek ve hemen hemen her fırsatta tükettiğimiz kaymağın sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi için en çok soğuk ortamlar tercih edilmelidir. Kaymağı saklayacağınız ortamın sıcaklığı -1 ila +4 derece arasında olması kaymağın hem sağlıklı hem de uzun bir süre boyunca saklanabilmesi demektir.
Eğer kaymağı ambalajlı olarak satın aldıysanız ve bu kaymağı tüketmek istediğinizde eğer hepsini birden bitiremezseniz o zaman kaymağın ambalajını düzgün bir şekilde kapatarak saklanmanız gereklidir.
Kaymak herhangi bir neden ile sıcak bir yüzey ya da sıcak bir madde ile kesinlikle temas ettirilmeksizin sadece ve sadece soğuk bir ortamda saklanmalıdır. Bu sayede kaymağın ömrü de çok daha fazla bir şekilde uzamış olur.
Yine çok iyi bildiğiniz üzere iki çeşit kaymak bulunmaktadır. Bu kaymaklardan ilki süt kaymağı ikincisi ise krema kaymağıdır. Süt kaymağı adı verilen kaymak 2 ya da 3 gün boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilirken, krema kaymağı adı verilen kaymak 15 güne kadar sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmektedir.
Kış zamanlarında hava oldukça soğuk olduğu için bu saklama zamanları artabilmektedir.
Kaymağın çok daha uzun bir süre boyunca saklanabilmesi için süt pastörizesinin çok iyi bir şekilde yapılmış olması şarttır.