Siyah Zeytin Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?
Bildiğiniz üzere zeytinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Fakat özellikle siyah zeytinin muhafaza edilmesi diğer zeytin türlerine göre çok daha fazla özen istemektedir.
Bunun en önemli nedeni siyah zeytinin üretiminin daha farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Siyah zeytin çeşidini çok iyi bir şekilde muhafaza etmek için mümkün olduğunca tüketilebileceğiniz kadar siyah zeytini satın almak en iyisidir.
Ancak çok fazla miktarda siyah zeytin alındığınızda zeytini doğru bir şekilde muhafaza etmek için dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.
Siyah Zeytin Nasıl Muhafaza Edilir?
1. İlk olarak aldığınız zeytini iyice yıkayın.
2. Daha sonra muhafaza etmek istediğiniz kadarını saklamak için mutlaka plastik kaplar olmalıdır.
3. Eğer cam ya da teneke kaplarda zeytini muhafaza etmek istiyorsanız buzdolabı gibi serin bir ortama ihtiyacınız olacaktır.
4. Kullanılacağınız kapları belirledikten sonra kapların hem temiz hem de kuru olmasına özen gösterin. Çünkü en ufak bir kir dahi zeytinlerin bozulmasına neden olacaktır.
5. Zeytini muhafaza edeceğiniz kaplar mümkün olduğunca kısa bir sürede zeytinin tüketimine uygun bir şekilde seçilmelidir. Çünkü bir kere dahi olsa açılan kap çok kısa bir sürede tüketilmelidir.
6. Bunun dışında mutlaka zeytini muhafaza edeceğiniz kapların içerisine ay çiçek yağı ya da mısır özü yağını ilave etmeniz gereklidir. Bunun için ölçüm olarak her yarım litrelik pet şişenin içerisine bir çay kaşığı kadar sıvı yağ koymanız yeterli olacaktır.
7. Eğer mümkün ise siyah zeytini zeytinyağı ile muhafaza etmemeye çalışın. Çünkü zeytinyağı ile zeytinin kendi bünyesinde zaten var olan yağ birleşerek içerilerinde bulunmakta olan asit ile zeytinin erimesine neden olabilir. Bu yüzden de mutlaka ay çiçek yağı ya da mısır özü yağı kullanılmalıdır.
8. Zeytinleri muhafaza ettiğiniz kapların ağızları mutlaka sıkı bir şekilde kapatılmalıdır ve hava ile temas etmemeleri kesin olarak sağlanmalıdır.
9. Ayrıca zeytinler kesinlikle direk olarak güneş ışığı ile temas etmeyecek bir şekilde gölge ve serin yerlerde saklanmalıdır.
Zeytinler kaplara ya ad kavanozlara bölündükten ve yağ ilave edildikten sonra en az on beş gün boyunca düzenli bir şekilde çalkalanmalıdır. Bu sayede kavanozun ya da kabın içerisindeki yağın dibe çöküp zeytinler için faydasız bir hale gelmesini engellemiş olursunuz. On beş gün sonunda çalkalama işlemini haftada bir defa olarak devam ettirebilirsiniz.
Merhabalar, ben kendi yöntemimi anlatmak istiyorum.Kasım ayında topladığım siyah zeytinleri 5 litrelik su bidonlarına yıkamadan dolduruyorum.Bir fincan çiçek yağı, bir fincan kaya tuzu, bir fincan toz şeker ilave ediyorum. Üzerine de kişniş tohumu ilave ediyorum.Kapağını sıkıca kapatıyorum.10 – 15 gün hemen her gün sallıyorum.Arada sırada kapağını açıp gazını alıyorum.Hafta da , onbeş günde bir sallamaya devam ediyorum.En az dört ay böyle devam edecek. Ben genelde kasım ayında yapıp nisan sonunda açıyorum. Su bidonunu kesip zeytinleri yıkama kabına döküyorum. Bir iki el yıkıyorum ,süzüp tepsiye döküyorum. Bulunduğum yer çok sıcak olduğu için iki veya üç gün güneşlendiriyorum. Çiçek yağı dolu kavanozlara dolduruyorum.Yemeye hazır. Herkese tavsiye ederim .
Leman hanim, alaca zeytinleri de ayni yöntemle mi yapalım.
turkay.atalay@gmail.com
Öğrenci olduğumuz için verdiğiniz bilgiler çok işimize yaradı teşekkürler zeytinlerimizi artık bu yöntemler ile saklayacağız. 🙂