Şalgam Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?
Şalgam turpgiller ailesinden gelen 2 çenekli olan kök bir bitkidir. Doğal bir antibiyotik olan turp sağlık açısından çok faydalı bir bitkidir. Ayrıca turp bitkisi vücudun enerji ihtiyacını karşılayıp, kan şekeri dengesini de sağlamaktadır.
Bildiğiniz üzere turp bitkisi mutfağımızda yemek olarak, içeceklerde ve salatalarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Ancak şalgam bitkisini evde sağlıklı ve doğru bir şekilde nasıl saklamanız gerektiğini bilmeniz gerekir.
Şalgam Nasıl Saklanır?
Şalgam bitkisini saklarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus saklama ortamının ısısı yani ortam sıcaklığıdır.
Şalgamı saklamak için en ideal ortam nemden uzak ve düşük sıcaklığa sahip olan bir ortamdır. Bu tür ortamlarda şalgam bitkisi oldukça uzun bir süre boyunca saklanabilir. Evde şalgamı uzun bir süre boyunca saklamak için en iyi ortam buzdolabının sebze bölmesidir.
Çünkü bu sebze bölmeleri sürekli olarak hava almaktadır. Eğer sebze bölmesinde yeriniz kalmadı ise yılın bu kış zamanlarında balkonunuzda da şalgam bitkisini saklayabilirsiniz.
Bildiğiniz üzere şalgam bitkisi oldukça uzun saplara sahip olan bir bitkidir. Bu nedenden dolayı şalgam bitkisini saklarken çok fazla yer kaplamaması açısından sapları kesilmelidir.
Fakat sapları kesilen şalgam bitkisi sapları kesilmeyen şalgama göre çok daha hızlı bir şekilde bozulacaktır. Bu yüzden eğer mümkünse şalgamın saplarını kesmeden saklamak çok daha sağlıklı olacaktır.
Şalgamı saklarken kesinlikle yıkama işlemine tabi tutmayın. Çünkü şalgama su değer değmez bitki yumuşamaya ve saklama süresi neredeyse yarıya inmektedir.
Bu yüzden şalgam saklanırken kesinlikle bitki ıslatılmaz. Sadece ve sadece tüketileceği zaman şalgam saklandığı yerden alınır ve yıkama işlemine tabi tutulur.
Şalgam bitkisini saklarken plastik torba ya da poşetler kullanmaktansa kâğıt kullanmaya özen gösterin. Bilhassa yağlı kâğıtlar ya da marketlerin manav bölümünde olan kâğıtlar ile şalgam bitkisini oldukça uzun bir süre boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Yağlı ya da ince kâğıtlar ile şalgam bitkisini sağlıklı bir şekilde en az 1 ay boyunca saklamanız mümkündür.
Şalgam bitkisini gereğinden fazla almamak ve evde olan şalgamı da saklama kurallarına göre saklamak bitkinin sağlıklı kaldığından ve sevdikleriniz için bir zarar teşkil etmediğinden emin olmanız demektir.