Köpeklerde Doğurganlık Döngüsü
Dişi köpeğinizden yavru almak istemiyorsanız, bunu sağlamak için pek çok koruma yöntemi vardır. Korumayı sağlamanın en kolay ve etkili şekli, dişi köpekte rahim ve yumurtalıklar erkek köpekte iste ameliyatla testislerin alınmasıdır yani köpeğinizin kısırlaştırılmış olmasıdır.
Köpekler Ve Doğurganlık Döngüsü
Farklı bir yol olarak oral yol ile verilen haplar mevcuttur ve bu hapların en önemli avantajı ileride köpeğin kısırlaştırılmamış olması ve yine ilerde düşünülüyorsa köpeğin çiftleştirilebilme ihtimalinin halen var olmasıdır. Her iki yöntemi köpeğiniz üzerinde uygulamadan önce bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarının veteriner hekimle görüşülmesi en köpeğiniz için en doğru kararı almanızda yardımcı olacaktır.
Dişi köpeğinizin hamileliğini önlemenin başka bir yolu da köpeğinizi estrus döneminde erkek köpeklerden uzak tutmak ve çiftleşmeyi önlemektir.
Ancak hiç bir erkek köpeğin, köpeğinize ulaşamadığından emin olmak için köpeğinize sürekli olarak dikkat etmeniz gerekir. Dikkat eksikliği sonucu oluşacak istenmeyen bir çiftleşmenin sonucunda köpeğinize vereceğiniz östrojen hormonu onun gebe kalmasını engelleyecektir. Fakat bu noktada östrojen hormonunun kullanılmasının veteriner hekimler tarafından pek tavsiye edilen bir yöntem olmadığını sizlere hatırlatmak isteriz.
Diğer yandan dişi köpeğinizden yavru alma konusunda eminseniz daha genç ve gelişmekte olan köpeğinizde meme vermenin ve hamileliğin stresini yaşatmamak için çiftleştirmeyi ilk estrusta yapmamalısınız. Genel olarak veteriner hekimler tarafından dişi köpeğinizin üçüncü estrus döneminde çiftleştirilmesi tavsiye edilir. Yine genellikle köpek üreticileri dişi köpeğin doğum sonrası kendini toparlaması ve yeniden eski gücüne sahip olması için köpeğini her estrus döneminde çiftleştirmeyi değil arada bir dönemi boş geçmeyi tercih ederler. Oysaki dişi köpeğin herhangi bir sağlık sorunu yoksa bu kesinlikle gerekli değildir. Bunların dışında dişi köpeklerin yavrulama dönemleri arasında çok iyi bir şekilde ve sağlıklı olarak beslenmeleri şarttır.
Çiftleşmeden yaklaşık bir ay önce, dişi köpekler veteriner hekimler tarafından gerekli kontroller yapılması için muayene edilmelidir. Eksik aşılar tamamlanmalıdır. Parazitleri kontrol edilmeli, gerek duyulursa tedavisi yapılmalıdır. Dişi köpekler çiftleştirilmeden önce Brucellosis yönünden kontrol edilmelidirler. Brucellosis bir çeşit bakteriyel hastalıktır. Hamilelik döneminin 45 ila 55. gününde düşüğe yol açabilir ya da kısırlığa neden olabilir. Erkek köpeğinde Brucellosis yönünden gerekli muayenelerinin yapılması şarttır.