Karışık Lekeler Nasıl Çıkar?
Kremalı, ruj, kahve gibi karışık lekelerde ilk önce yağsız olan leke ile daha sonra yağlı olan leke ile ilgilenin. Yıkanabilir olan kumaşlarda önce lekeyi soğuk su ile silin ve sonrasında leke üzerine sıvı deterjan uygulayın. Lekeyi güzel bir şekilde temizledikten sonra bu sefer iyice durulayıp kurutun. Kurutma işlemini mümkünse açık havada yapın.
Yağlı olan lekeler ile ilgilenirken leke üzerine kuru temizleme sıvısı uygulayın ve bir süre sıvıyı kurumaya bırakın. Eğer bu şekilde leke çıkmaz ise kuru temizleme sıvısını yeniden uygulayın.
Bu açıklamalara örnek olması açısından sizlere aşağıda bazı inatçı lekelerin temizleme işlemlerinin nasıl yapıldığını açıklamak istedik.
Basma Kumaşlar
Basma kumaşların parlaklıkları devamlıdır ama bazı kumaşlar bir diğerinden çok daha az parlaktır ve bu tür basmalarda yıkama sonrasında renkte bozulma çok daha hızlı bir şekilde meydana gelir. Bu tür kumaşları korumak için mümkünse kuru temizleme sıvısı kullanılmalıdır.
Basma kumaş üzerindeki parlaklık kalıcı ise ve etiketin üzerinde de kumaşın yıkanabileceği belirtiliyor ise kumaşı eliniz ile yıkayarak temizleme işlemini uygulayabilirsiniz. Bunun için kumaşı sıcak sabun köpüğü ve deterjan ile iyice yıkayabilirsiniz. Kumaşı sıkmayın ya da kumaş yüzeyini ovalamayın. Daha sonra soğuk suyun içinde durulayıp hafif nemli bir şekilde kumaşı asın. Eğer ütüleme yapmak istiyorsanız soğuk ütü ile kumaşın ön yüzünden ütüleme yapabilirsiniz.
Bebek Maması Lekeleri
Bazı bebek maması ve süt lekeleri tatlandırıcı bulunmayan et yumuşatıcıları ile temizlenebilir.
Et yumuşatıcıyı su ile macun haline getirin lekenin üzerine sürüp bir süre boyunca yıkamaksızın bekletin. Bu uygulamayı etkili kılan et yumuşatıcısının proteinleri parçalayan bir enzim içermesidir.
Salata Sosu Lekeleri
Halı üzerine dökülmüş olan salata sosu lekesini ilk önce iyice emdirin ve 1 çay kaşığı kadar beyaz sirke ve 1 çay kaşığı kadar deterjanı 1 litre sıcak su ile karıştırın ve lekeye iyice uygulayın. Bu karışımı leke üzerinde bırakıp kuruttuktan sonra halıyı iyice süpürün. Eğer gerekli görürseniz temizleme işlemini tekrarlayın.
Mayonez
Halı üzerinden mayonezi elinizden geldiğince kazıyın. Daha sonra köpüklü ve sodalı su ile iyice emdirin ve silin. Kalan lekeleri temizlemek için toz deterjan kullanın. Bunun için 1 çay kaşığı deterjanı, 1 bardak su ile karıştırın ve bu karışımı nemli bir bez ile silin. Eğer yağ lekesi çok inatçı ise karbon tetra klor ya da kuru temizleme sıvısı ile sentetik ya da lastik tabana özen göstererek silin.