B6 İle B12 Vitaminleri Ve Vücudumuza Faydaları
B6 vitamini suda kolaylıkla çözünen ve alkali ortam ile ışığa duyarlı olan bir vitamindir.
B6 Vitamini Ve Vücut Çalışmasındaki Görevleri
Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında yardımcı bir göreve sahiptir. Bunun dışında B6 vitamini bağışıklık sistemi için de oldukça gerekli olan bir vitamindir.
B6 Vitamini Yetersizliği Ve Fazlalığı
Vücuttaki B6 vitamininin eksik olması durumunda en çok ve en önemli durum kan hücreleri ile sinir sisteminde görülmektedir. Deri üzerinde yaralar meydana gelir, sinir sistemi bozukluğu nedeni ile konvilsuyon denilen bayılma nöbetleri görülmeye başlar, dil ile dudak kenarlarında yaralar oluşur, hipkromik anemi yani kansızlık ile huzursuzluk da kişide gözlemlenebilir. Bunların dışında çocuklarda görülen büyüme geriliği ile sindirim sisteminde meydana gelen bozukluk ve böbrekte taş oluşması da B6 vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar arasındadır.
B6 vitamininin vücutta aşırı yüklenmesi sonucu meydana gelen herhangi bir rahatsızlık henüz bilinmemektedir.
Günlük B6 Vitamini İhtiyacı
Özellikle bebeklik döneminde anne sütü yerine hazır mamalar ile beslenen çocuklarda B6 vitaminine ihtiyaç vardır. Aynı zamanda kalite bakımından zengin proteinler ile dolu besinler ile beslenmeyen kişilerde de bu vitamine ihtiyaç duyulur. Bir kişinin günlük B6 vitamini ihtiyacı yaklaşık olarak 1,5 ila 2 mili gram arasındadır.
B6 Vitamininin En Çok Bulunduğu Yiyecekler
B6 vitaminince zengin yiyecekler arasında kuru baklagiller, tahıllar, karaciğer, böbrek ve et bulunmaktadır.
B12 Vitamini
Bu vitamin hem suda hem de alkolde çözünür. Yüksek ısı ile kaynatıldığı zaman da kayba uğramaktadır. B12 vitamini özellikle böbrek ile karaciğer ve kalp dokularında oldukça önemli oranda bulunur.
B12 Vitamininin Vücut Çalışmasındaki Görevleri
Kemik iliğinde özellikle kan hücrelerinin yapımı, protein metabolizması, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminde yardımcıdır.
B12 Vitamini Fazlalığı Ve Yetersizliği
B12 vitamininin vücutta yetersiz olması durumunda sinir sisteminde bozukluğa yani pernisiyöz anemiye yol açar. Yine yetersizliği durumunda bacak ile kollarda uyuşma, ruhsal bunalım, duyu azalması ve kasılmalar görülebilir.
Bilhassa sadece bitkisel besinler ile beslenen kişilerde gıdaların hem saklanması hem de pişirilmesinde meydana gelen aksaklıkların sonucunda vitaminin kaybı oldukça fazla olmaktadır. B12 vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunan bir vitamindir.
Vücutta Günlük B12 İhtiyacı
B12 vitamin ihtiyacı hayvan dokularından sağlanmaktadır. Günlük B12 ihtiyacı 2 mcg kadardır. Fakat kadınlarda hamilelik ile emzirme döneminde bu ihtiyaç 2,6 mcg’ye kadar çıkabilmektedir.
B12 Vitamininin En Fazla Bulunduğu Gıdalar
B12 vitamini en çok balık, et, süt, yumurta ve peynirde bulunmaktadır. Bu vitamin sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunduğu için bitkisel besinlerde bulunmayan bir vitamindir.