E Vitamini Ve Faydaları
Günlük yediğimiz yiyeceklerde e vitamini yeterli miktarda bulunmaktadır. Bu yüzden de insanlarda e vitamini eksikliği belirtilerine çok şık bir şekilde rastlanmamaktadır. E vitamini yağda eriyebilme özelliğine sahip olan bir vitamindir.
Bunun dışında e vitamini alkali ortama ve güneş ışınlarına karşı duyarlıdır. E vitamini oksijen ve demir ile birlikte okside olabilen bir vitamindir. E vitamininin vücutta emilimi için safra asitlerine gerek vardır. Özellikle diyet yaparken bitkisel sıvı yağ kullanım oranı arttığı için e vitaminine daha çok ihtiyaç vardır.
E Vitamininin Vücuttaki Görevleri
• Özellikle vücutta yağların emiliminde bir sorun oluştuğunda e vitamini emilimi de azalmaktadır.
• E vitamini antioksidan özelliğinden dolayı hücre zarının korur.
• E vitamini damarların içerisindeki akışkanlığa yardım ederek damar tıkanıklığının önüne geçer.
• Özellikle erken doğmuş olan bebeklerde demirin kullanılmasına e vitamini yardımcı olur.
E Vitamini Yetersizliği Ve Fazlalığı
Daha önce de belirttiğimiz gibi e vitamini gün içerisinde tükettiğimiz besinler içerisinde bulunduğu için insanlarda e vitamini eksikliğine çok sık bir şekilde rastlanmaz.
Ancak bilimsel verilere göre özellikle deney hayvanlarında e vitamininin eksik olması durumunda kısırlık ile kalp ve kaslarda yorgunluğa, kırmızı kan hücrelerinin çok çabuk bir şekilde parçalanmasına ayrıca karaciğer hastalıklarına yol açtığı tespit edilmiştir. Tüm bunlara rağmen e vitamininin fazla alınması durumunda zararlı hiçbir etki gözlemlenmiştir.
Günlük E Vitamini İhtiyacı
Yetişkin erkeklerde günlük e vitamini ihtiyacı yaklaşık 10 miligram, kadınlarda i8 miligramdır. Çocukların günlük e vitamini ihtiyacı 3 ila 10 miligram arasında değişmektedir.
E Vitamininin Bulunduğu Besinler
E vitamininin bulunduğu besinler arasında tahıl taneleri, soya, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler vardır.
Güzel paylaşım yapmıssınız çok teşekkürler…