Miyom Türleri, Miyomun Büyümesinin Sebepleri( Video İle Anlatım)
Miyom adı verilen durum 35 ila 40 yaşları arasında olan bayanlarda görülen bir durumdur. 40 yaş sınırının üzerindeki bayanların yaklaşık olarak yüzde 40’ında miyom durumu söz konusu olabilir. Fakat ne yazık ki miyom sorunu olan bayanların yaklaşık olarak yüzde 75 gibi bir oranı kendisinde var olan miyomun farkında bile değildir.
Miyom durumunun neden oluştuğunu dair henüz kesin ve net bir veri yoktur. Fakat kadınlık hormonu olan östrojen hormonun vücutta salgılanmasının miyom oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir.
Östrojen hormonunun salgılanmasının miyom oluşumunu tetiklediğinin düşünülmesindeki sebep gebelik döneminde kadın vücudunda artan östrojen düzeyindeki artışın miyom oluşumunu tetiklemesi, menopoz döneminde ise kadın vücudundaki östrojen hormonun azalmasının nedeni ile miyomlarda görülen gerileme durumudur.
Bunların dışında miyom oluşumunun kişide genetik açıdan da etkili olduğu gözlenmiştir. Ailesinin herhangi bir ferdinde kız kardeşinde ya da annesinde daha önceden miyom teşhisi konulmuş olan bayanların vücutlarında miyom gelişiminin başlaması diğer kadınlara nazaran çok daha olası olduğu belirlenmiştir.
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Miyom Çeşitleri
Bilindiği üzere miyomlar rahimde bulunan düz kaslardan meydana gelirler. Miyomlar bulundukları bölgeye, sayılarına ve büyüklüklerine göre insan vücudunda farklı etkileri neden olurlar. Bilhassa insan vücudunda şikâyetlere sebebiyet veren milyonların tedavisinde bu miyomların hangi tür miyomlar olduğu kesinlikle belirlenmelidir. Tüm bu nedenlerden dolayı insan vücudunda bulundukları yere ve bunun nedenlerini göre miyomlar sınıflandırılmaktadır.
Rahim İç Tabakasında Olan Miyomlar
Rahim içi tabakasında olan miyomlara submukozal miyomlar adı verilir. Bu tür miyomlar rahim kavitesinin alt tarafında meydana gelip bu bölgede gelişme gösteriler. Bu tür miyomlar büyümeye başladığı zaman rahim kavitesinin büyümesine de sebep olacağından bu tür miyomlar tüplerde tıkanmaya sebebiyet verebilir. Bu nedenle de bu tür miyomlar özellikle gebelik döneminde bazı komplikasyonlara neden olabilirler. Bu miyomlar kendilerini çok belli etmeseler de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. Ağır olan kanamaların daha yoğun yaşanmasına, adet kanamalarının normalden çok daha fazla yaşanmasına olabilirler.
Ayrıca miyomlar pıhtılaşma sorunlarına neden olduğu için adet kanamaları sürekli bir şekilde devam eder ve bu durumda kadının günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkiler.
Rahmin Orta Tabakasına Yerleşen Miyomlar
Rahmi orta tabakasına yerleşen miyomlara intramural miyom adı verilir. Bu miyomlar diğer türde olan miyomlara göre çok daha fazla bir şekilde rastlanan türden miyomlardır. Bu tür miyomlar büyüme ve gelişme gösterdikleri zaman rahimde dolgunluk hissine yol açarlar.
Ancak bu tür miyomların neden olduğu etkileri kadınlar genellikle gebelik ya da çok kilo alma şeklinde yorumlarlar. Bu tür miyomlar genelde adet kanamaları döneminde pıhtılı kanamaya sebebiyet verirler. Bu tür miyomlar çevresinde olan diğer doku ve organlara baskı uygulayarak sık bir şekilde idrara çıkmaya ve pelvik ağrısına neden olurlar.
Rahim Dış Tabakasında Olan Miyomlar
Rahmin dış tabakasını yerleşmiş olan miyomlara subserozal miyomlar adı verilir. Bu tür miyomlar genellikle hem rahmin dışında hem de rahim duvarının üzerinde gelişim gösterirler.
Bu tür miyomlar çevresinde bulunan dokulara baskı uygularlar. Bu durumda kadınlarda aşırı kanamaya ve özellikle akıntıya neden olur. Rahmin dış bölgesinde bir sap ile rahme bağlı olan ancak rahimden çok daha farklı bir kitleymiş gibi bir göründedirler.
Saplı Olan Miyomlar
Saplı miyomlar genelde 1 sap düzeninde gelişme gösteriler. Saplı miyomlar rahmin içerisinde büyümeye başlar ve daha sonra da dışarıya doğru sarkma eğilimi gösterirler. Bu tür miyomlar saplarını kendi etrafında döndüklerinde kadınlarda genellikle baskı ile ağrıya neden olurlar. Bu tür miyomlar bahsedilen şekilde döndükleri zaman bulundukları bölgedeki kanama durumu bozulduğu için kendilerinde de bozulma meydana gelir.