Şarap Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?
Şarabın uzun bir süre saklanması yani yıllandırılabilmesi için sabit sıcaklığa önem verilmelidir. Şarap hangi türde olursa olsun bir şarabı düzgün bir şekilde saklamak için gereken sabit sıcaklık 15 derece ile 20 derece arasındadır.
Eğer şarabın saklama sıcaklığı bu sıcaklıklar arasında değil ise bir süre sonra şarabın gelişimi hızlanır veya yavaşlar. Böyle bir durumda şarabın hızla sahip olduğu değerleri kaybedip bozulmasına neden olur.
Şarabı Yatık Saklamak
Yatık bir halde saklanan şarapların şişe tepesinde bulunan mantarları da sürekli olarak ıslak kalır. Bu sayede de mantarın kuru kalmaması sağlanmış olur. Çünkü bir şarap şişesinin mantarı kurumaya başlarsa hızla mantarda çatlaklar oluşmaya ve bu yüzden de mantar hava geçirmeye başlar. Elbette hava ile temas eden bir şarap okside olarak bozulur.
Şarap Ve Nem
Şarabı saklama da en uygun nem oranı yaklaşık olarak yüzde 75’dir. Eğer şarabı sakladığınız yer kuru ise bu mantarda zaman içinde çatlamamalar oluşmasına neden olacaktır. Biraz önce de söylediğimiz gibi mantarda oluşan çatlaklar şarabın hava alıp bozulmasına neden olur.
Fazla nem ise mantarın zaman içinde çürümesine ve elbette şarabın bozulmasına neden olur.
Bunun dışında şarabı sakladığınız yeri sürekli olarak havalandırmanız yani oda içinin havasının yenilenmesi şaraplardaki mantarların sağlıklı bir şekilde şişede kalmasına yardımcı olacaktır.
Şarap Ve Işık
Şarabın saklama sürecinde olumsuz yönde etkilenmemesi için dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise ışıktır. Bazı ışık kaynakları şaraba ısı verir ve şarapta reaksiyonların oluşarak bozulmasına neden olur.
Bu yüzden saklama ortamında kesinlikle güneş ışığının olmaması gerekir.
Şarap Ve Vibrasyon
Sürekli olarak sarsılan şarapların zamanla yapısı bozulacaktır. Bu yüzden şaraplar sarsıntıya maruz bırakılmadan saklanmalıdır.