Tişört İpliğinden Bardak Altı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım
Hatırlarsınız ki sevgili hanımlar tişörtlerden nasıl iplik elde edeceğimizi kısa bir süre önce ipuçlarım sayfamızda hep birlikte öğrenmiştik.O konumuzu okumak için eski tişörtten iplik yapımı adlı konumuzu okuyunuz. Fakat uzunca bir süre bu iplikleri nasıl değerlendirebileceğimizi merak edip durduk. Evet, anladığınız üzere şimdi sıra bu iplikleri değerlendirmeye başlamaya geldi.
Bu iplikler hazırlayacağımız bu proje bilhassa bu sıcak yaz günlerinde oldukça fazla bir şekilde işimize yarayacak olan bir proje.
Bu çalışmamızı özellikle tığ ile bu ipleri değerlendirmek isteyen hanımlara yönelik hazırladık.
Evet, doğru anladınız bardakaltlığını tığ ve tişört ilikleri ile yapacağız.
Bu projede iki farklı renkte tişörtten iplik kullanacağız. Her zaman özellikle ilk örnek projelerde detaylı anlattığımız için tam olarak anlamanızı kolaylaştırmak için bu projemizde de detaylı bir anlatım yapacağız. O yüzden sadece sakin olun ve adım adım bizi takip edin yeter.
Gerekli Malzemeler
Bu projeyi tamamlamak için ihtiyacınız olan malzemeler: 2 farklı renkte tişört ipliği, makas, büyük gözlü dikiş iğnesi, 10 mm tığ ve metre.
Seçtiğiniz iğnenin gözünden tişört ipliğinizin rahat bir şekilde geçtiğinden emin olun. Hazırlayacağımız bardakaltlığının büyüklüğü yaklaşık olarak 11 cm civarındadır.
Tığ İle Tişört İpliğinden Bardak Altı Yapımı
Sol eliniz ile ipi uç kısmından kavrayın ve sol işaret ve orta parmağınızın üzerine ipi alıp aynı zamanda da ipi başparmağınız ile sabitleyin.
Sağ eliniz ile ipin devamını tutun ve sol elinizdeki ip ile birleştirip bir daire oluşturun.
Daha sonra ipi dairenin orta kısmına getirip sabit bir şekilde tutun.
Sonra tığın çengel olan baş kısmı ipi kavrayacak şekilde dairenin altında ve ortasında bulunan ipe tığınızı geçirin.
Tığınızı ipe geçirdikten sonra ip ile birlikte tığı dışarıya doğru çekin.
Tığı dışarıya çektikten sonra aşağıda bulunan ipleri çekerek biraz önce atmış olduğunuz düğümü daraltın.
Şu anda tığınıza başlama düğümü attınız.
Sol elinizin işaret parmağı ile ipi üst tarafa atın ve bu sırada da sağ eliniz ile tutmuş olduğunuz tığı sol parmağınız ile tuttuğunuz ipin arka tarafına atınız.
Sol taraftaki ipi kavradığınız tığı kendinize doğru çevirip ipi sağ tarafa doğru çekin.
Sağ tarafa doğru tığ ile çektiğiniz ipi başlama düğümünün içinde tığınızın yardımı ile geçirin.
Şu anda ilk zinciri attınız.
Yukarıdaki adımları aynı şekilde tekrarlayarak 3 zincir daha çekiniz.
Elinizdeki ipliğin tığ işi ipi olmadığını aklınızdan çıkartmayın ve bu yüzden de hızlı davranmamaya çalışın. Eğer bol zamanınız varken bu tür iplikler ile projeler yaparsanız çok daha faydalı olacaktır.
Daha sonra attığınız ilk zincire tığınızı geçirin.
Tığı ilk zincire geçirdikten sonra sol taraftaki ipe tığı takıp ipi daha önce yaptığınız gibi zincirden tığ ile birlikte geçirin.
Şu anda tığınızda 2 adet zincir var. Yapmanız gereken sol taraftaki ipliğe hiç dokunmadan tığın ön tarafındaki zinciri tığın çengeline takmak ve tığın arka tarafında bulunan zincirin içinden geçirmek.
Bu noktadan sonra çalışma tam ortada gördüğünüz deliğin içinden yapılacak.
Sonra daha önce zincir çektiğiniz gibi 2 tane daha zincir çekin.
2 adet zincir çektikten sonra tığınıza yukarıda gördüğünüz gibi bir tane ip atın ya da başka bir değiş ile ipi bir defa tığa dolayın.
İp tığınıza dolanmış bir şekilde tığı tam orta kısımdan geçirin.
Sol taraftan ipi daha önce yaptığınız gibi tığa atın ve tığı ip ile birlikte dışarıya çekin.
Şu anda tığınızda 3 tane zincir var ve siz bir defa daha tığınıza ip atın.
Attığınız ipi tığınızdaki diğer tüm zincirlerin içinden geçirin. Yani tığınızı ip ile birlikte diğer zincirlerin içinden çekin.
Altta kalan kısa başlama ipini isterseniz bardakaltlığının yani tığ işinizin alt kısmında parmağınız ile sabitleyip tutabilirsiniz.
Aynı şekilde toplamda 11 defa daha aynı işlemleri tekrar edin. Bu arada biraz önce uyguladığınız tekniğin adı yarım çift kroşe tekniğidir.
Şu anda başladığınız yere geri döndünüz şimdi tığınızı başlangıç noktası zincirinden geçirin. Sol taraftan ipi tığa takın ve tığı çekin. Daha sonra tığı hiç ip atmadan yeniden bu sefer hemen arkasında bulunan yani tığa takılı olan zincirden geçirin.
Daha sonra ipi kesin ve sağlam bir şekilde düğüm atın. Şimdi sırada ikinci tişört ipliğini projeye eklememiz var.
İsterseniz en altta bulunan başlangıç kısa ipini iyice dışarı doğru çekip makas ile dipten keserek bu kısa ipin bardakaltlığının içine gömülmesini sağlayabilirsiniz.
Projemizin ilk bölümü şu anda tamamlandı. Artık başlangıç hareketlerini de bildiğiniz için projemiz artık çok daha hızlı bir şekilde ilerleyecek.
İkinci renkte olan ipinizi dış tarafta bulunan istediğiniz zincirlerden birine ister tığ isterseniz da başka bir araç yardımı ile geçirin. Daha sonra ipi sıkıca ama projede kötü görünmeyecek şekilde bağlayın. Mutlaka 2 tane düğüm atmayı ihmal etmeyin.
Ekleyeceğiniz bu ipi hemen diğer ipin bitimine değil biraz daha ilerisine atmanız çok daha iyi olacaktır.
Şimdi tığı attığınız düğümün hemen yanındaki zincirden geçirin ve sol elinizdeki ipi tığ ile kavrayıp ipi dışarıya doğru çekin ve 2 adet daha zincir atın.
Daha sonra sol taraftaki zincire 2 tane yarım çift kroşe atın. Bu sırada biraz önce bağladığınız düğümün kısa olan ucunu da örgünüze dâhil edip örgünün altında saklanması için sol eliniz ile kısa olan ucu örgüye yapıştırın ve kroşeleri bu kısa ipin üstünden atın.
Hemen yanındaki zincire de 1 yarım çift kroşe atın.
Aynı şekilde yani 2 tane yarım çift kroşe bir zincire ve 1 tane yarım çift kroşe bir sonraki zincire gelecek şekilde tüm dairenin etrafını tığ ile dolaşıyoruz.
Daha öncede bahsettiğimiz gibi hızlı işlememeye çalışın. Hızlı işlerseniz parmaklarınız çok hızlı bir şekilde yorulabilir.
Eğer tişört ipinizde bazen daha kalın bölgelere rastlarsanız tek yapmanız gereken fazla olan bölgeyi yuvarlayarak ipin içine dâhil etmektir.
Başlangıçta işlemeye dâhil ettiğiniz kısa ipi 5 ila 5 zincir sonra dipten kesebilirsiniz. Merak etmeyin üzerine 5-6 zincir atıldığı için kesinlikle çıkma ya da fırlama gibi bir durum söz konusu olmaz.
Tüm turu tamamladıktan sonra daha önce ilk renkteki ipi bağladığınız gibi bu ipi de bağlayın. Arka taraftaki kısa ipi yine dibinden kesin.
Daha sonra iğneye kalan kuyruk ipini geçirin ve ipin yanı kalan kuyruğu iğne ile birlikte zincirlerin içinden geçirin. Sonra tam ters yönde tekrar iğneyi zincirlerden geçirin.
İğneyi zincirlerin içinden geçirirken dikkatli olun çünkü iğneye taktığınız ip normal bir iplik değil ve özellikle tişört birleşim yerleri daha kalın olduğu için bazen iğne kolay bir şekilde zincirlerin içinden geçmeyebilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken iğneyi iplik ile birlikte sağa ve sola doğru hafifçe oynatmaktır.
İğneyi ikinci tur bitimi yani zıt yöne de zincirler arasından geçirdikten sonra ipliğin içinde çıkarın ve ipliği dibinden makas ile kesin.
Daha sonra bardakaltlığını elleriniz ile sağa sola doğru biraz sündürün.
İsterseniz aynısından ama zıt renk yerlerini kullanarak bir tane daha bardakaltı işleyebilirsiniz. İşlediğiniz bu bardakaltları sadece bardak için değil üzerlerine uyumlu şık mumlar konularak masa ya da sehpalarınızı da süsleyebilir. Biz mavi ve yeşil kullanarak yaz renklerini yakaladık ama isterseniz siyah ya da pastel renkleri kullanıp kışa dekorasyon hazırlığı da yapabilir ya da hazırladığınız bu şık bardakaltlarını sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
İngilizce Video İle Anlatım