Mamografi Meme Filmi Nedir? Mamografi İçin Hangi Bölüme Gitmem Gerekiyor?
Mamografi, düşük dozlardaki X ışınlarının kullanılarak görüntü sağlanmasına dayalıdır. Bu yöntem memenin durumunun görüntülenmesi için kullanılan en sağlıklı yöntemlerden biridir.
Mamografi yöntemi sayesinde meme kanseri hastalığı çok erken bir şekilde saptanabilir.
Mamografi yönteminde asıl amaç meme kanseri hastalığının erken bir şekilde saptanabilmesidir.
Çünkü meme kanseri riskli bir kanser türüdür ve ne kadar erken saptanabilir ise tedavi başarısı o denli yüksektir.
Standart mamografinin yanı sıra farklı teknolojik yöntemler ile yapılan mamografi yöntemleri de vardır. Fakat en yaygın olarak dijital mamografi yöntemi uygulanmaktadır.
Mamografi Nasıl Uygulanır?
Mamografi yönteminde görüntünün elde edilebilmesi için göğsün görüntü dedektörü ile kompresyon plakası arasında biraz sıkışması gereklidir. Rutin olarak uygulanan mamografi yönteminde her bir göğüsün hem önden hem de yandan yani iki farklı pozisyonda görüntüsü alınmaktadır.
Şüpheli olan bir bulguya rastlanır ise bu bölgeyi çok daha iyi bir şekilde görüntülemeye ve tanı koymaya yarayan ek filmler çekilir.
Sıkıştırmanın Amacı Nedir?
Göğüsün hareket etmesini önlemek ve çok daha kaliteli bir şekilde görüntü alabilmenin yanı sıra göğüs kalınlığını azaltıp çok daha az X ışını verilmesini sağlamaktır. Ayrıca göğüsün içerisinde birbirlerinin üzerine binen dokuların açılmasını sağlayıp olabilecek tanı hatalarını gidermek için.
Mamografi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mamografi sırasında eğer cihaz modern bir cihaz ise kişi ağrı değil sadece ufak bir basınç hisseder. Eğer göğüslerde genel bir ağrı hissediliyor ise mamografi incelemesi adet döneminin ikinci haftasına ayarlanır. Yani adet kesildikten 1hafta sonraya mamografi çekimi ayarlanır.
Mamografi çekimine gelirken koltuk altı ve göğüs bölgelerine parıltılı krem, pudra ya da deodorant gibi kozmetik maddeler sürülmemelidir. Çünkü bu tür kozmetik maddeler mamografi çekiminde kuşku uyandıran görüntülere neden olabilir.
Dijital Mamografi Nedir?
Dijital mamografi yöntemi son zamanlarda meme görüntülenmesinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Dijital mamografinin klasik mamografiden farkı ise yine aynı dijital kameralarda olduğu gibi memeden elde edilen görüntünün bir dedektör ile dijital bir ortama aktarılmasıdır.
Elde edilen bu görüntü meme radyologlarınca özel olarak mamografi için geliştirilmiştir ve görüntüyü işleyebilme özelliğine sahip olan ekranlarda incelenir ayrıca eğer istenir ise bu görüntü filmin üzerine de basılabilir.
Dijital Mamografinin Özellikleri Nelerdir?
• Dijital mamografi yöntemi ile radyasyon oranı düşürülür. Dijital mamografi sayesinde radyasyon oranı yaklaşık olarak %30 kadar düşürülmektedir.
• Dijital mamografi sayesinde meme kanseri hastalığının başlangıç aşaması olan küçük kireç odaklarının saptanması sağlanabiliyor.
• Elde edilen görüntülerin ekranın üzerine işlenebilmesi nedeni ile normalde istenebilen ek çekimlerin yapılmasına gerek kalmıyor. Bu sayede hasta üzerinde daha fazla radyasyon kullanılmasına ihtiyaç duyulmuyor.
• Her çekimde standart olarak kaliteli görüntüler elde ediliyor.
• Göğüs daha fazla sıkıştırılmadan kaliteli görüntüler elde edilebiliyor.
• Elde edilen görüntüler arşivlenebiliyor.
• Arşivlene görüntüler farklı merkezlerdeki farklı uzmanlarca incelenip ikinci bir fikir alınabiliyor.
• Şüpheli olan alanlar belirlenebiliyor. Cad yani bilgisayar destekli olan programların kullanılmasına olanak sağlanıyor. Bu sayede de daha az belirgin olan kanser bulguları göz önünde bulunup değerlendirilebiliyor.
Dijital Mamografi Kimlere Tavsiye Edilir?
• Henüz menopoza girmemiş olan ya da yeni girmiş olan 50 yaşından daha genç kadınlar.
• Süt üreten doku açısından zengin olan yani göğüs yoğunluğu fazla olan kadınlar.
• Meme protezi konmuş ya da meme ameliyatı uygulanmış ve bu nedenle de değerlendirilebilmesi zor olan kadınlar.
Mamografi İçin Hangi Bölüme Gitmem Gerekiyor?
Mamografi için gitmeniz gereken bölüm genel cerrahi bölümüdür. Doktorunuz gerekli muayenelerden sonra sizi mamografiye zaten yönlendirecektir.