Yuvarlak Toplu İğnelik Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım
Evde arta kalan kumaşlarınızdan ya da eski bir kıyafetin küçük bir parçasından yeni bir toplu iğneliği 10 dakika gibi kısa bir süre içerisinde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Toplu iğneliğinizin büyüklüğü ve desen ya da rengi tamamen size kalmış. Fakat bu çalışmamızda yuvarlak toplu iğnelik yapımına çalışacağız.
İleriki çalışmalarımızda el bileğine geçen toplu iğnelik yapımını da öğreneceğiz.
Gerekli Malzemeler
Her hangi bir artık kumaş parçası, işaretlemek için kalem, toplu iğneler, makas, iğne, iplik, yuvarlak şekli çıkarmak için bir tabak t-ya da benzeri bir kalıp, toplu iğneliğin içini doldurmak için elyaf ya da kendi seçtiğiniz başka bir şey ve yine seçeceğin şık ya da basit bir düğme.
Yuvarlak Toplu İğnelik Yapımı
Kumaşın ön kısmı aşağı gelecek şekilde kumaşı masaya ters yatırın ve üstüne tabak ya da yuvarlak kalıbı olan bir başka malzeme yerleştirin.
Daha sonra yuvarlak kalıbınızı kumaş üzerinde çizin.
Kalıbı alınan kumaşı düzgün bir şekilde makasınız ile kesin.
Kalıp kumaşınızın uçlarını toplu iğneler ile iğneleyin. İğneleme işleminin mükemmel olmasına gerek yok.
İğnenize kalın ipliğinizi geçirin ve kumaşı toplu iğne ile işaretlediğiniz bölgelerden dikmeye başlayın. Bu işlemde önemli olan ipliğin sağlam olmasıdır yani biraz sonraki çekme işleminde dikiş ipliğinin kesinlikle kopmaması gerekli. Dikmeye devam ettikçe toplu iğneleri çıkarmayı ihmal etmeyin.
Bütün yuvarlağın kenarlarını diktikten sonra ipi çekin ve kumaşın tamamen büzülmesini sağlayın.
Kumaşı büzdükten sonra kesinlikle dikiş iğnenizi yerinden çıkarmayın yani dikiş ipini koparmayın.
Parmaklarınız ile yavaşça kumaşın ağzını açın ama bu sırada fazla güç kullanmayın. Fazla güç kullanırsanız dikiş ipliği kopabilir ya da kumaşa zarar gelebilir.
Kumaşın ağzı açık olan yerden elyafları içeri doğru ittirin ve güzelce kumaşın içerisine yerleşmesini sağlayın.
içerisine yeterince elyaf doldurduktan sonra kumaşın ağzını aynı iğne ve iplikle iyice dikin.
Şu anda toplu iğneliğiniz bu şekilde görünmeli.
Yine ipliğinizi çekmeyin yani dikiş iğnenizi kumaşın ağzını kapattıktan sonra çıkarmayın ve aynı iplik ve iğne ile önce kumaşın ortasından sonrada yan taraflarından 5-6 defa iğne ile geçin.
İpi yine koparmadan bu defa istediğiniz bir düğmeyi ya da başka bir süsü iğneliğin ortasına iyice dikin.
Toplu iğneliğinizin arka tarafına dikiş izlerini kapatmak için küçük yuvarlak bir kumaş ya da kaymayan bir plastik kesin.
Kestiğiniz küçük kumaşı ya da kaymayan plastiği güzel bir şekilde toplu iğneliğinize dikin.
Daha sonraki çalışmalarımızda çok daha sağlam ve uzun yıllar dahi kullanabileceğiniz toplu iğnelik çalışmalarını sizlerle paylaşacağız.
Bu tamamladığımız projenin uzun yıllar kullanılabilir olması için ipliğin çok sağlam ve kullandığınız artık kumaşın özellikle daha önce kullanılmamış yani üzerinden bir dikim geçmemiş olması gerekli.
Tamamladığınız bu çalışma 10 ila 15 dakikalık bir projedir ve isterseniz bu toplu iğneliği siz kullanabilir ya da sevdiğiniz komşunuza hediye olarak verebilirsiniz.
İngilizce Video İle Anlatım