Taş Görünümünde Kabarık Kilim Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım
Evet, sevgili hanımlar dikiş çalışmalarımıza her an evin her köşesinde ve neredeyse her türlü amaç için kullanabileceğimiz taş görünümlü kabarık kilim yapımı ile devam ediyoruz.
Bu çalışmamızda elde edeceğimiz kilimimiz ile hem eski kumaş ve battaniyelerimizi yeniden değerlendireceğiz hem de mutfağa, banyoya, hem de sevgili hayvan dostlarımız için yeni bir dinlenme alanı olacak yeni alanlara sahip olabileceğiz.
Gerekli Malzemeler
Eski delinmiş ve atmaya karar verdiğiniz battaniye, kumaş ve giysi parçaları, makas, alt taban için eski bir tişört ya da herhangi bir kumaş, alt tabanı kapatmak için şık bir kumaş bolca iplik ve iğne.
Taş Görünümünde Kabarık Kilim Yapımı
İsterseniz kiliminizi kare, dikdörtgen ya da yuvarlak şekillerde yapabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi sizlere ölçü verip canınızı sıkmayacağız ve kiliminizin şeklini ve büyüklüğünü sizlere bırakacağız.
İlk önce işe yıpranmış, delinmiş ve kesinlikle atmaya karar verdiğiniz battaniyeyi almakla başlayalım.
Battaniyenizden temiz bir bölgeyi gözünüze kestirin ve bir elinizi dolduracak kadarını kavrayın.
Kavradığınız battaniyeyi hiç bırakmadan alt taraftan keskin bir makas ile kesin.
Daha sonra kestiğiniz parçayı katlamaya başlayın. Katlamayı sağ, sol, alt, üst, ara yan taraflar olarak sürdürün.
Oval ya da ovala yakın bir şekil verene dek katlamayı sürdürün. Eğer battaniyeniz yeterince kalın değil ise içine elyaf koymayı isteyebilirsiniz. Ama battaniye yeterince kalın ise o zaman elyafa gerek yok.
Şimdi katlama yerlerinde dikmeye başlayın, merak etmeyin bu işlemin mükemmel olmasına gerek yok sadece sağlam olmasına gerek var. Yani mükemmel görünmez dikiş şu anda lazım değil.
Yaratmak istediğiniz renk uyumuna bağlı olarak çeşitli büyüklü küçüklü parçaları aynı şekilde hazırlayın. Unutmayın buradaki püf noktası halınızın bittikten sonra doğal bir kayalığı andırması ya da taşları andırmasıdır. Bu nedenle elinizden geldiği kadar taşları şekilsiz yapmaya çalışın.
Taşları birleştirmeye başlamadan önce alt taban bezinizi serip taşları gözleriniz ile tartın. Ekstra bir renge ihtiyacı olup olmadığına karar verin. Eğer taş kiliminize bir ya da daha fazla renk eklenmesi gerekiyor ise aynı şekilde taşları kesin, dikin ve hazır edin. ( Taş için kullandığınız kumaşlar aynı cinsten olmak zorunda değil.)
Hazırladığınız taşları ilk taban bezine dikin. Yine gereksiz ince dikiş işlemlerinden kaçının önemli olan sağlam bir şekilde dikilmiş olmaları.
Taşları taban kısmına dikerken taşların birbirleri üzerine gelmelerini sağlarsanız kiliminizin görünümü çok daha doğal bir hal alacaktır.
Taşları belirlediğiniz düzene göre birbirlerine dikin. Bu noktada ipliklerin dışarıdan görünmemesi önemli. Yani bu dikişte gelişi güzel değil dikkatli bir şekilde taşları birbirine dikmeniz esastır.
Taş kalıbınız tamamen oluştuğu zaman açıkta kalan küçük alanları isterseniz farklı kumaşlar kullanarak yarattığınız küçük taşları ekleyebilirsiniz. Dışarıdan alt taban kısmının kesinlikle görünmemesi gerekiyor bu yüzden üst tarafta kesinlik hiçbir açıklık kalmamalı. Kalan tüm açıklıklar küçük taşlar ile kapatılmalı.
Şimdi tamamlanmış olan kiliminizi ters çevirin. Gördüğünüz gibi arkası onlarca hatta yüzlerce dikiş izi ile dolu.
Tüm kenarları kenar taraftaki taşlar ile birleştirmek için iyice dikin.
Arka taraftaki dikiş izlerini kapatmak için isterseniz çarşıdan kaymayan taban plastiği alabilirsiniz ya da evde başka bir kumaşı değerlendirebilirsiniz.
Kaymayan plastiği ya da tercihiniz olan kumaşı kiliminize uygun ölçüde kestikten sonra kilimin arka tarafına şık bir şekilde dikin. Şimdi ince dikiş yapıp arka taraftaki dikişlerin görünmediğinden emin olabilirsiniz.
Arka dikiş bittikten sonra kiliminiz bu şekilde görünmeli.
İngilizce Video İle Anlatım