Meyve Suları Ve Meyvelerin Faydaları Nelerdir?
Daha önceki yazılarımızda kuru yemişlerden bahsettik, bu yazımızda ise sağlık açısından önemli olan değerli meyvelerden ve faydalarından bahsedeceğiz.
Meyvelerin Faydaları
Kolesterol bilindiği üzere vücudumuzun düşmanıdır ve hiçbir meyve kolesterol içermez. Meyveler doğal şeker içerdikleri için ne kadar çok tüketilirler ise beynimizde bulunan sinir hücreleri de o denli gelişir ve hafızamız o denli canlanır.
Meyveler harika bir lif kaynağıdır ayrıca hem mineral hem de vitamin açısından zengindirler. Meyveler çok az kalori barındırdıkları için diğer besinler gibi kişiye kilo aldırmazlar. Fakat diyet yapıyorsanız üzüm, incir ve muzdan uzak durmanız gerekir çünkü bu meyveler kalori açısından diğer meyvelerden biraz daha fazla zengindir.
Meyveler genel olarak bolca antioksidan içerirler ve meyveleri tok değil aç karnına yemek sindirimi çok daha fazla kolaylaştırır.
En Sağlıklı Meyveler
Kiraz: Kiraz meyvesi aspirinden 10 kat daha fazla bir ağrı kesicidir. 20 adet kiraz içerisinde 12 ile 25 miligram kadar antosiyanin maddesi bulunmaktadır. Ve bu madde yüzünden kiraz meyvesi harika bir ağrı kesicidir.
Kiraz ayrıca kabızlığı giderir, kan şekerini ve kolesterolü düşürür, vücuttaki zehirleri temizler, nikotini vücuttan atar, böbreklerdeki taş ve kum yapımını hem önler hem de taş ile kum var ise atar, safra kesesi taşarlını döker, özellikle yüzde oluşan sivilcelerden kurtulmanızı sağlar. 100 gram kadar kirazda bulunan kalori miktarı 70 kalori kadardır.
Üzüm: Kalp atışını düzenler, böbreklerin çalışmasına yardımcı olur, özellikle siyah üzüm çekirdekleri ile beraber yenir ise kişinin hücrelerini yeniler, kansızlığı giderir, bebeklerin gelişimi için çok faydalıdır, sindirimi kolaylaştırır. Fakat üzüm meyvesi kalori açısından diğer meyvelerden biraz daha fazla zengindir ve bu yüzden de gün içerisinde 15 ila 20 adetten fazla tüketilmemelidir. 100 gram kadar üzümde 65 kalori vardır.
Şeftali: Kansere karşı koruyucudur, idrar söktürür, safra kese ile börekleri düzenler, kalp rahatsızlığına karşı koruyucudur ve hazmı kolaylaştırır. 1 tane şeftalinin içinde 42 kalori vardır.
Kayısı: Kansızlığa iyi gelir ve kan yapar, sinirleri gevşetir, kişiye uyku verir, sindirim sistemini yatıştırır, kabızlığı giderir, saç ve cilt üzerinde olumlu özellikleri vardır, kemik erimesini önler, kataraktın önlenmesinde yardımcıdır, kalp hastalıklarına iyi gelir, akciğer kanserinin önlenmesinde yardımcıdır ve özellikle sabah aç karnına yiyeceğiniz kuru kayısı hem sindirime hem de cilde çok iyi gelir. 1 tane kayısının içerisinde 15 kalori bulunmaktadır.
İncir: İncir meyvesi kişideki kemik yoğunluğunu arttırır, enerji verir, bağırsakları çalıştırır, yüksek kan basıncını düşürür. 1 tane incirin içerisinde 37 kalori vardır.
Ananas: 1 adet kalın ananasın içerisinde 43 kalori bulunmaktadır. Ananas hem bakteri hem de parazitler ile savaşmada yardımcıdır, sindirimi rahatlatır, iltihap riskini azaltır ve yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Elma: Bu meyve gut ve romatizma hastalığına iyi gelir, kan şekerini kontrol altında tutmanıza yardım eder, baş ağrısını alır, yüksek tansiyonu düşürür, kolesterolü düşürür, öksürük ile soğuk algınlığına iyi gelir, cilde hem güzellik hem de parlaklık verir, kanı ve böbrekleri temizler, bağırsak parazitlerini döker ve uykusuzluk sorununa iyi gelir. 1 tane küçük elmanın içerisinde 63 kalori vardır.
Muz: 1 tane muzun içerisinde 105 kalori kadar vardır. Muz meyvesi eklem ve böbreklerdeki iltihaplanma durumlarında tedavi edici bir özelliğe sahiptir, ülseri önlerken aynı zamanda ülser yaralarına iyi gelir, yüksek tansiyonu önler, uyku düzenini sağlar, ishale çok iyi gelir, kas ile kalp sistemine faydalıdır ve yorgunluğu almada birebirdir.
Kivi: Kivi bilindiği üzere C vitamini deposudur. 1 tane kivi yemek demek günlük vitamin ihtiyacının fazlası ile karşılanması demektir. Kivide bulunan bitkisel besinler sayesinde DNA korunmuş olur, antioksidan özelliğe sahiptir, kan şekerini kontrol eder, kolon kanserine karşı faydalıdır, astıma karşı kişiyi korur, kan inceltici özelliği sayesinde kan pıhtılaşması riskini azaltır ve özellikle kanda oluşan yağ miktarını azaltır. 1 tane kivinin içerisinde 46 kalori vardır.
Vişne: Vişne meyvesindeki şeker kiraz meyvesindeki şekerden çok daha azdır ve bu yüzden çok daha az kalori içermektedir. Ayrıca susuzluğu giderir, ateşi düşürür, diyareyi keser. 100 gram kadar vişnenin içerisinde 50 kalori vardır.
Greyfurt: Özellikle yağlı öğünlerden sonra 1 bardak kadar greyfurt suyu içmeniz midenizde oluşacak ağırlığı alır, idrarı söktürür, tansiyon sorununu engeller, sindirimi uyarır, soğuk algınlığını giderir, pankreas ile mide kanserine kişinin yakalanma riskini azaltır, diş eti kanamasını en aza indirir, kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır. 1 tane greyfurt 50 kalori içerir.
Portakal: 1 tane portakalın içinde yaklaşık 60 kalori kadar vardır. Portakal meyvesi safra salgısını arttırır, felç ve kalp hastalığından korur, kişideki çürük ve eziklerin iyileşme sürecini hızlandırır, karaciğerin çalışmasını düzenler, pankreas ile mide kanseri risklerini önler, bağırsak gazları ile bağırsak parazitlerini döker, içerisindeki potasyum sayesinde cildi kuruluktan korur, tansiyonu dengeler, yine içerisindeki C vitamini ile folik asit sayesinde öksürüğün azalmasına yardımcı olur ve kişiyi grip ve soğuk algınlığından korur.
Çilek: 100 gram kadar çilek 30 kalori içermektedir. Çilek meyvesi cilde canlılık verir, diş etleri ile dişlere iyi gelir, diş taşı oluşumunu engeller ve yüksek ateşi düşürür. Bunların dışında safra kesesi hastalığına iyi gelir, bağırsak ve mide zayıflıklarına karşı iyi gelir, kanser riskini azaltır, ağız ve deri yaralarına neden olan virüsler ile çocuk felcine karşı öldürücüdür. Ayrıca çilek meyvesi hem strese iyi gelmekte hem de kişiyi sakinleştirmektedir. Eğer çok fazla sigara içilen bir yerde sürekli bulunmanız gerekiyor ise ağzınıza birkaç tane çilek atmanız yeterlidir. Çünkü çilek meyvesi sigara dumanının oluşturduğu kötü etkileri azaltır.
Armut: 1 tane küçük bir armudun içerisinde 82 kalori bulunmaktadır. Armut meyvesi kabızlığa ve kansızlığa iyi gelir, böbrek sorunları, yüksek tansiyon sorunlarına iyi gelir. Bunların dışında alçak kan basıncı, kalp damar sağlığı ile fiziksel performansa faydalı vitaminleri bünyesinde barındırır.
Kavun: 100 gram kavunun içerisinde yaklaşık olarak 26 kalori vardır. Kavun meyvesi antioksidan özelliğe sahiptir, kanı temizler, cilt ve bağırsak kanserine karşı etkilidir. Bunların dışında kişide uykusuzluk ve endişe hislerini alır.
Karpuz: Karpuz meyvesi böbrekleri temizler, bağışıklık sistemini güçlendirir, karpuz meyvesi çok önemli bir antioksidandır. Diyabet, astım, kireçlenme, damar tıkanıklığı ve kolon kanseri gibi hastalıklarda faydalıdır. Bunların dışında karpuz meyvesinin çekirdeklerinin içerisindeki cucurbocitrin adı verilen bir madde sayesinde kan basıncını düzenlemeye ve yardımcı olur. Karpuzun kabuğunda bulunan çinko iktidarsızlık sorununa iyi gelir. 100 gram kadar karpuzun içinde 30 kalori vardır.
Sağlıklı Olan Meyve Suları
- Vücut sisteminizi hem kuvvetlendirmek hem de arındırmak için elma, havuç ve kök zencefil ile hazırlanmış olan meyve suları içilmelidir.
- Baş ağrısı, mide sorunları, kolesterol ve kanseri önlemek için kereviz, elma ve salatalık ile hazırlanan meyve sularını için.
- Nefes alma zorluklarını önlemek ve cildi sıkılaştırmak için elma, domates ve havuçtan oluşan meyve suları içilmelidir.
- Vücut ısısını düşürüp nefesi açan meyve suları süt, elma ve su kabağı ile hazırlanmalıdır.
- Cildi germek, nemlendirmek ve vücut ısısını düşürmek için zencefil kökü, salatalık ve portakaldan oluşan meyve sularını için.
- Böbreği ve idrar kesesini düzenlemek, vücuttan fazla tuzun atılmasını sağlamak için elma, karpuz ve ananas bileşeni içeren meyve suları içilmelidir.
- Cildi sıkılaştırmak ve temizlemek için özellikle kivi, salatalık ve elma meyve suları içilmelidir.
- Vücuttaki şekeri düzenlemek için muz ve armut meyve suları içilmelidir.
- Vücut ısısını düzenlemek, tansiyonu düşürmek, oksitlenme ile mücadele etmek ve toksinlerden arınmak için mango, armut, elma ve havuç meyve suları içilmelidir.
- Hücreleri yenilemek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için beyaz tatlı kavun, karpuz, siyah üzüm ve süt içeren meyve suları içilmeye özen gösterilmelidir. Bu meyve suları çok büyük bir şekilde C vitamini ve B2 vitamini içermektedir.
- Metabolizmayı hızlandırmak ve cildi sıkılaştırmak için yine süt, ananas ve papaya içeren meyve sularına önem verilmelidir. Bu meyve suları özellikle demir, C ve E vitaminleri bakımından zengindir.
- Kabızlık ile mücadele etmek için vitamin açısından çok zengin olan ananas, muz ve süt meyve suları içilmelidir.