Boya Lekeleri Nasıl Çıkar, Temizlenir?

Boya Lekeleri Nasıl Çıkar, Temizlenir?

Boya lekelerini çıkarmak için asıl gereken şey boya lekesinin geçtiği giysinin tamamen beyazlatıcı ile ıslatılmasıdır. Fakat bu yöntem her türlü giysiye uygulanamaz. Bu yüzdende boya lekelerini çıkarmak zor bir hal alır.

Boya lekesi olan giysinizi lavaboda ya da tıpasız olan bir küvette büyük bir leğenin üzerine yayın. Soğuk su musluğunun suyunu lekeye damlayacak ama akmayacak bir şekilde ayarlayın. Leğen dolduğu zaman leğendeki suyu dökün. Çoğu durumlarda boya lekesi bu uygulamadan 3 ila 4 saat sonrasında kendiliğinden kaybolur.

Fakat bazı boya lekelerinin köpüklü ve soğuk suyun içinde uzunca bir süre bekletilmesi gerekmektedir.

Beyazlatıcı uygulanabilen eşyalar da eşya metal olmayan bir kabın içerisinde hafif bir beyazlatıcı solüsyon ile birlikte 6 ila 8 saat boyunca bekletilir. Sıkmadan asılması gereken, yıkandıktan sonra hemen giyilebilen, ütü kabul etmeyen ve işlenmiş kumaşların klor içeren beyazlatıcılardan uzak tutulması gerekmektedir.

Diğer bazı lekeler ise aynı miktarda peroksit ve su ile birlikte silinmeyi gerektirebilirler. Bu durumlarda boya lekeli giysi ya da eşyayı güneş ışınlarına ya da açık havaya bırakın ve leke kaybolana dek peroksit solüsyon yardımı ile nemlendirdikten sonra iyi bir şekilde durulayın.
Saç boyası ile lekelenmiş olan eşya ya da giysiler sirke ilave edilmiş köpüklü su ile yıkanabilir.

Beyaz olan giysiler ise daha sonra istenir ise çamaşır suyu içerisine konulabilir.
Eğer çamaşır makinenize attığınız herhangi bir giysi diğer giysilerinizi boyamış ise ve solmuş olan giysilerin asıl renkleri beyaz ya da açık bir renkte ise bu durumlar için ticari boya temizleyiciler kullanılabilir.

lateks lekeleri

Lâteks Boya Lekesi

Lâteks boya lekesi yıkanabilir olan giysilerde sabun ve su yardımı ile çıkartılabilir. Bu tür durumlarda boya lekesi kurumadan önce leke çıkartılmalıdır.

Halıların üzerinde lâteks boya lekelerini çıkartmak için lekeyi ilk önce elinizden geldiği kadar kazıyın. Daha sonra 1 bardak kadar suyun içine 1 çay kaşığı kadar çamaşır deterjanı ekleyip iyice köpürtün ve leke çıkarma işlemini uygularken emdirme işlemini unutmayınız.

Köpükleri çıkartmak amacı ile temiz olan birkaç tane nemli bez ve daha sonra da kuru temizleme sıvısı ile halınızın arka kısmını dikkatli bir şekilde silin. Bu tür lekeler genelde profesyonel yardım gerektiren durumlardır.

Yağ Bazlı Boya Lekeleri
Bu tür lekeleri tek seferde temizleyin çünkü kurumuş olan yağlı boya lekelerini çıkarmak neredeyse imkânsızdır. Boya etiketini tiner ile çıkarıp çıkarılmayacağını anlamak için okumak faydalıdır ve aynı zamanda kumaşın etiketindeki uyarıları da göz önünde bulundurulması gereklidir.

Eğer bu tür lekeler için pahalı olan çözücülerin alınması gerekiyor ise lekelenmiş olan giysiyi bir an önce kuru temizleyiciye vermeniz en iyisidir. Kuru temizleyiciye lekeli olan giysiyi verirken boyanın ya da verniğin ismini temizleyiciye belirtmenizde fayda vardır.

Neft yağı boya lekelerini çözmede iyi bir fikirdir ve bu tür bir leke çıkarma çalışması yapıyorsanız o zaman leke çıkarma işlemini lekenin arka tarafından uygulamanız gerekir. Lekenin arka tarafına temiz bir havlu ya da kalın bir peçete yayın ki bu sayede leke üstüne yayılabilsin. Daha sonra neft yağı ile ıslatılmış olan naylon bir diş fırçası ile lekeye vurarak çalışınız.

Neft yağı ile ıslanmış olan leke, altında bulunan havlu ya da peçeteye geçmeyecek duruma geldiğinde lekeli olan bölgeyi deterjan ile ovabilirsiniz. Daha sonra lekenin üzerini temiz ve sıcak su ile kaplayın yaklaşık 10 ya da 12 saat boyunca ıslak bırakın. Sonrasında başparmaklarınızın arasında iyice sürtüp bir güzel yıkayın.

Suda çözünebilen kumaşlardan boyalar aynı fırça yıkanır gibi su ile akıtılıp çıkartılabilir. Lekeyi çıkartmak için yine başparmaklarınızın arasına alın ve iyice ovduktan sonra normal bir şekilde yıkayın.

Halıya geçmiş yağ bazlı boya lekelerini çıkartmak için ya da verniği çıkartmak için profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir. Fakat spatula yardımı ile lekeyi yaymadan kazırsanız kuru temizleyicilere yardımcı olmuş olursunuz.

Bu gibi durumlarda neft yağı ya da tineri halınızın görünmeyen bir bölgesinde test edip halınızı silebilirsiniz. Temizleme işlemini yaparken halı tabanına nüfus etmemeye gayret edin.

Çünkü bazı halıların taban kısımları çok kötü bir şekilde etkilenebilir. Boya çözülmeye başladığında elinizden geldiği kadar çok lekeyi emdiriniz.

Daha sonra halı tamamen lekeden arınana dek emdirip ardından kuru temizleme sıvısı yardımı ile lekeyi hafifçe silin. Son olarak da 1 çay kaşığı kadar toz deterjan yardımı ile lekeli kısmı birkaç tane nemli ve temiz bez ile silin. Lekeli bölge temizlenip kuruduktan sonra tüyleri iyice düzeltin ve halınızı iyice süpürün.

ayakkabi boyasi lekeleriAyakkabı Boyası Lekesi
Lekelenmiş olan giysiyi bir an önce çamaşır deterjanı ile temizleyip durulayın. İnatçı olan boya lekelerini neft yağı ya da alkol ile veya temizleme sıvısı ile silip yeniden durulayınız. Bu temizleme maddelerini eşyanızın görülmeyen bir yerinde test etmeyi ihmal etmeyin.

Ayakkabı boyaları yağ bazlıdır bu yüzden ısı ya da su lekenin hemen yayılmasına ve yerleşmesine neden olur. Bu yüzden lekeyi mineral yağı ya da sebze yağı ile silebilirsiniz. Yağ ile sildikten sonra hemen temizlemeyin yağı 15 dakika kadar bekletin ve kumaşınız yün ya da ipek değil ise birkaç damla kadar amonyak damlatıp siliniz. Eğer leke kurumuş ise ya da eski bir leke ise leke üzerine vazelin uygulayıp en az 30 dakika kadar bekletin.

Ayakkabı boya lekelerini saç spreyi kullanarak da çıkartabilirsiniz. Lekeli olan bölgeye saç spreyini direk uygulayınız ve bir süre beklettikten sonra lekeli bölgeyi siliniz. Unutmayın eşyanın görülmeyen bir yerinde saç spreyini test etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Halı üzerindeki boya lekelerini spatula ya da bıçakla kazıyın. Halınıza kuru temizleme sıvısı uygulayın ama halının arka tarafına kuru temizleme sıvısının geçmemesine dikkat edin. Daha sonra temizleme sıvısını hemen emdirip damla damla su uygulayınız. Halınızın arka tarafı sentetik ya da plastik ise duruma göre önlem almayı unutmayın. Lekenin büyük bir kısmı çıkana dek bu işlemi uygulamaya devam edebilirsiniz.

Daha sonra lekeli olan bölgeyi eski ve temiz bir diş fırçası ve çamaşır deterjanı ile dışarıdan merkeze doğru yuvarlak hareketler yaparak fırçalayın ve kalan kısımları nemli ve temiz bezler ile silin.

Lekeli olan bölge kuruduktan sonra hala boya lekesi var ise kalın borak ve su macunu ya da halı şampuanı ile halının tüylerini silin. Halınızı süpürmeden önce en az 4 saat kadar bekletin ve eğer gerekli ise işlemleri tekrarlayın.

Sıvı Ayakkabı Boyası Lekesi
Halıdaki lekeyi vakit kaybetmeden temiz bir mendil ya da elinizin altındaki her hangi bir kumaş ile emdirin. Sonra ½ bardak kadar ılık su ve 1 çay kaşığı kadar çamaşır deterjanı yardımı ile tüyleri emdirerek uygulayın.

Açık renkteki sıvı ayakkabı boyası lekeleri için beyazlatıcı kullanabilirsiniz. Bir çay kaşığı kadar beyazlatıcıyı ¼ bardak kadar soğuk su ile karıştırın ve sürekli emdirerek diş fırçası ile lekeli olan bölgeyi fırçalayın. En son olarak beyazlatıcı lekelerini çıkartmak amacı ile nemli bez ile iyice silin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Dizimerkezi.net dedi ki:

    Boyanın üzerine tiner döküp çamasır suyuna katarsanız da geçiyor daha kolay iz de bırakmıyor

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder