Doğum Sonrası Bakım, Doğum Sonrası Perine Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğum Sonrası Bakım, Doğum Sonrası Perine Bakımı Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz üzere sevgili hanımlar doğumdan sonraki 42 gün yani 6 haftalık döneme lohusalık dönemi denmektedir. Lohusalık döneminde kadın vücudu doğum öncesindeki şekline geri döner.

Doğum sonrasındaki ilk 3 ila 4 günlük sürede pıhtı ile gelen kanamanız olabilir. Fakat bu 3 ila 4 günün ardına bu kanamalar yavaş yavaş azalacak, ilerleyen günlerde kanamanızın renginde açılım olacak ve koyu gelen kan rengini sarı ila beyaz arasındaki bir renge bırakacaktır. Bu sarı beyaz sıvı lohusalık döneminiz bitene dek sürebilir.

Doğum yapmak kolay bir iş değildir. Evet, doğum yapmak yani dünyaya yeni bir can getirmek çok kutsaldır fakat her kadının doğum sonrasında dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bizde bu önemli hususları siz değerli ipuçlarım annelerimize yol göstermesini umarak derledik.

Pregnancy care - applying anti-wrinkle lotion

Karın Masajı Nasıl Yapılır?

Doğum sonrasında karnınıza hafif bir şekilde bastırdığınızda hissedebilirsiniz. Doğum zamanında rahim göbek hizasındadır ve doğum sonrasında 1 ya da 2 cm kadar küçülür ve 2. Hafta itibari ile karnınıza bastırdığınızda artık hissetmezsiniz.

Doğum sonrasında yapmanız gereken masaj her gün rahim tepesine 8 ila 10 defa kuvvetli bir şekilde bastırıp 20 ila 30 saniye boyunca ovmak şeklindedir. Bu masaj sayesinde rahim küçülme hızı artacaktık.

Yapacağınız bu masaj sayesinde kanamanız azaldığı gibi herhangi bir enfeksiyonun gelişmesi de önlenmiş olur. Masaj esnasında az da olsa bir ağrı hissedeceksiniz ve masaj yapmaya devam ettikçe sertleşmede artacaktır.

Doğum Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

https://www.youtube.com/watch?v=wpi0e2C7t7E

Ağrı
Yapılan doğum normal ya da sezaryen doğum olabilir. Hangi doğum türü olursa olsun doğum sonarsında arada sırada ağrı hissetmeniz doğaldır. Eğer hissettiğiniz ağrı aşırı derecede bir ağrı değil ise o zaman doktorunuzun verdiği ağrı kesicileri günde 3 ya da 4 defa kullanabilirsiniz.

Eğer sezaryen ile doğum yaptıysanız ve özellikle dikiş yerlerinizdeki ağrı oturduğunuz zaman şiddetleniyor ise yine doktorunuzun size vermiş olduğu kremi dikişlerinizin kenarlarına sürebilirsiniz. Sezaryen doğumlardan sonra özellikle ilk birkaç hafta içerisinde dikiş yerlerinizin köşelerinin üst taraflarında ağrı hissetmeniz oldukça doğaldır.

Ateş Ve Terleme
Doğum yaptıktan sonra biraz da olsa ateşiniz yükselebilir. Bu durumun dışında doğum sonrasında sık sık terleyebilir ve sürekli olarak lavaboya gitmek zorunda kalabilirsiniz. Bu durum sayesinde vücudunuzda birikmiş olan suyu da atmış olursunuz.

Eğer ateşiniz 38 dereceyi aşmış ise o zaman ilk önce göğüslerinizi kontrol edin. Çünkü göğüslerde aşırı derecede süt birikmiş olabilir ve bu durumu göğüslerin aşırı hassas ve sert olmalarından kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise göğüsler yumuşayana dek meme pompası yani bir tirle ile masaj yaparak göğüslerdeki sütü boşaltabilirsiniz. Eğer süt boşaltımı yapıldıktan özellikle 1 saat sonrasında ateşiniz hale aynı yükseklikte ise ya da daha fazla ise bu önemli bir sorunun olduğuna işaret ediyor olabilir.

Yara Yerlerinin Bakımı
Temizlik ve kuruluk esası normal doğum sonrası dikişlerin iyileşmesi için şarttır. Doğum sonrasında doktorunuzun verdiği tentürdiyoda benzeyen sıvıyı 1 litre temiz su ile eğer mümkün ise pet şişe su ile karıştırın ve bu karışımı her zaman için ağzı kapalı bir şekilde tutun. Lavaboya her gittikten sonra temiz olan bir pamuğa bu sıvıdan bol miktarda dökün ve genital bölgenizi bu pamuk ile ön taraftan arka tarafa doğru silin.

Bu temizlik uygulamasına en az 1 hafta boyunca devam edin. Doğum sonrası kullanacağınız petleri sürekli olarak değiştirin ve özellikle temiz ve kuru kalmaya dikkat edin.

Sezaryen doğum yaptıysanız o zaman yine bu solüsyon yardımı ile ama pamukla değil steril bir bez yardımı ile yara bölgeleri dikkatli bir şekilde silin. Fakat bu sefer solüsyonu su ile sulandırmayın. Bu temizlik uygulamasını en az 1 hafta boyunca tekrarlayın.

dogum sanrasi beslenme

Beslenme
Lohusalıkta da beslenmeniz aynı gebelikteki gibi devam etmelidir. Mutlaka bol bol sıvı alın ve kesinlikle gaz yapan besinler tüketmeyin. Bunun dışında en az 3 ay boyunca vitamin ve demir haplarınızı doğumun getirdiği eksikliği ve sütünüzün kalitesini arttırmak için almaya devam edin.

Hareketlilik
Hangi tür doğum yapmış olursanız olun kendinizi doğum sonrasında hemen yatağa hapsetmeyin. Elbette doğum sonrasında dinlenmek zorundasınız ama uzun bir süre boyunca yatakta yatmaya devam ederseniz damarlarda pıhtı oluşması riskini de göze almış olursunuz.

Bu yüzden ne kadar hızlı bir şekilde kendinizi ayağa kaldırırsanız o denli hızla sağlığınıza geri kavuşursunuz.

Normal doğum yaptıysanız o zaman bir hafta sonra egzersizlerinize yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Egzersizlerinizde bilhassa sırt, kalça ve karın bölgesine yönelik egzersiz hareketlerini tercih edin.

Sezaryen doğum yaptıysanız özellikle ile 6 ay boyunca dikişlerinizi kesinlikle zorlamayın. Su dolu bir leğen, bavul ya da herhangi bir ağır eşyayı kesinlikle kaldırmayın. Bunun dışında ilk haftalarda doğrulduğunuz ve öksürdüğünüz zaman elleriniz yardımı ile dikişlerinizi destekleyin.

Banyo
Normal doğum yaptıysanız hemen eve gittiğinizde, sezaryen doğum yaptıysanız 7 gün sonra isterseniz banyo alabilirsiniz. Lohusalık dönemi süresince banyo yaparken ayakta duş alın ve havuza ya da küvete girmeyin.

İlişki
Lohusalık döneminde eşiniz ile ilişkiye girmeyin çünkü bu dönem bir iyileşme sürecidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder