Gebelik Ve Emzirme Döneminde Kullanılmaması Gereken İlaçlar Nelerdir?

Gebelik Ve Emzirme Döneminde Kullanılmaması Gereken İlaçlar Nelerdir?

Gebelik, gebelik öncesinde kadında zaten var olan kronik rahatsızlıklar, şikâyetler ya da gebelik döneminde gelişen durumlar nedeni ile bazı ilaçların kullanıldığı dönemdir. Fakat gebelik döneminde her ilaç gelişi güzel bir şekilde ya da doktor reçete ile yazmadığı sürece kullanılmamalıdır. Bu yüzden gebelik döneminde ilaç kullanımını gerektiren durumları çok iyi bilmek gerekir.

Gebelikte İlaç Kullanımı Gerektiren Durumlar
Gebelikte ilaç kullanımını gerektiren başlıca durumlar gebelik ile birlikte gelen şikâyetleri ortadan kaldırmak içindir. Bu şikâyetler arasında koagülasyon bozuklukları, bulantı, kusma, hemoroit, konstipasyon ve mide yanması gibi durumlardır.

Gebeliğe Özel Hastalıklar Nelerdir?
Sadece gebeliğe özel hastalıklar gestatyonel diabet ile gestatyonel hipertansiyondur.

Gebede Var Olan Kronik Hastalıklar
HIV, epilepsi, astım, diyabet, hipertansiyon, troid bozuklukları hastalıklarında da gebe ilaç kullanımına devam edebilir.

Ayrıca nezle, üşütme ve soğuk algınlığı gibi bazı durumlarda gebe hafif ilaçlar alıp şikâyetinden kurtulabilir.

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2013-06-28 17:39:59Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Gebelikte Antibiyotik Kullanımı

Güvenli Olan Antibiyotikler: Eritromisin, floksasilin, sefalosporinler, isoniazid, amoksisilin, ampisilin, penisilin V, penisilin G.

Kullanılmaması Gereken Antibiyotikler: Kloramfenikol, tetrasiklinler, aminoglikozitler, sulfonamidler ve metronidazol.

Emzirme Döneminde
Emzirme döneminde de anneler her istediği ilacı kullanamazlar çünkü ilacın içerisindeki kimyasal maddeler süt yolu ile bebeğe geçer. Bu yüzden sevgili anneler emzirme döneminde de ilaç kullanırken hangi ilaçları kullanmamanız gerektiğini çok iyi bilmelisiniz.

Emzirme Döneminde Kullanılabilen İlaçlar
Heparin, warfin, eritromisin, sefalosporinler, penisilinler, parasetamol, Ibuprofen, asetilsalisilik asit, salbutamol, kitle oluşturucular, senna, psyllium, dokusat, ACE Inhibitörleri, kalsiyum kanal blokörleri, prednizon, tolbutamid, ınsulin, demir, folik asit, vitamin B ve C.

Emzirme Döneminde Dikkat Gerektiren İlaçlar
Kloramfenikol, sulfasalazin, sulfonomidler, salisilatlar, diazem, lorazepam, midazolam, antideprasanlar, antipsikotikler, amantadin, alüminyum antiasitler, asebutalol, klemastin, primidon, fenitoin, fenobarbital, indometazin, mesalamin, metadon, metoklopramid, metimazol, metronidazol, nalidiksik asit ve nitrofurantoin.

Süt Üretimini Azaltan İlaçlar
Nikotin, sempotomimetikler, androjenler, MAO Inhibitörler, piridoksin, levopa.

Süt Üretimini Arttıran İlaçlar
Metildopa, antipsikotikler, simetidin, rezerpin, amoksapin.

Gördüğünüz gibi sevgili anne ve anne adayları gebelik ve emzirme dönemi gebelik öncesi döneme kesinlikle benzemez ve bu dönemlerde aldığınız ilaçlar bebeğinizi doğrudan etkilerler. Fakat yine yukarıda okuduğunuz üzere bazı ilaçların özellikle anne sütünü arttırıcı özellikleri vardır.

Fakat her ne olursa olsun sevgili anne ve anne adayları kesinlikle hiçbir ilacı doktor onayı olmadan bu dönemlerde almamalısınız. Elbette bu dönemler öncesi kronik bir hastalığınız var ise doktorunuz sizi gerektiği şekilde yönlendirecek ve bebeğinize zarar gelmesini engelleyecek önlemler alacaktır.

Gebelik ve emzirme dönemlerinde kulaktan dolma bilgilere asla güvenmeyin ve doktorunuzun önerilerine uymamazlık yapmayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder