Doğru Emzirmek İçin Neler Yapmalısınız, Bebeğinizi Ne Sıklıkla Ve Ne Kadar Süre Emzirmelisiniz?
Bu makalemizde siz sevgili yeni anneleri ve anne adaylarını yakından ilgilendiren bir konuyu tüm ayrıntıları ile işlemek istedik. Evet, sevgili anne ve anne adayları konumuz emzirme konusu. Bu makalemiz bebeğinizi emzirmeniz ile ilgili olan tüm sorularınızı yanıtlayacağız. Şimdi isterseniz lafı daha fazla uzatmadan aklınızdan geçen sorulara tek tek cevap verelim.
Bu Yazıda Neler Var?
Neden Anne Sütü?
- Çünkü anne sütü, bebeğinizi yeterli ve dengeli bir biçimde besler.
- Anne sütü kolay ve hızlı bir şekilde bebeğiniz tarafından sindirilir.
- İshal ya da kabızlık sorunlarını bebeğinize yaşatmaz.
- Alerji yapmaz.
- Anne sütü hem temiz hem de mikropsuzdur.
- Her an kullanılmaya hazır olduğu gibi aynı zamanda ekonomiktir.
- Bebeğinizi hastalıklardan koruyan en büyük kalkandır.
- Bebeğinize zararlı hiçbir madde içermez anne sütü.
- Kanserin bazı türlerine karşı ileriki yaşlarda korur.
- Bebeğinizin zihinsel gelişimini hızlandırır.
Emzirmek Neden Önemlidir?
- Emzirmek anne ile bebeği arasındaki duygusal ve ruhsal bağın devamlılığını sağlar.
- Emzirme, gün boyunca oturarak ya da yatarak yapabileceğiniz kolay durumları sağlar.
- Emzirme stresi önler çünkü hem siz hem de bebeğiniz emzirme sırasında huzurlu olursunuz.
- Emzirmeye bir kay ay ara vermenizde bile emzirmeye geri dönebilirsiniz.
- Emzirme hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını korur.
- Emzirme, sizi meme kanserinden, yumurtalık kanserinden ve kemik hastalığından korur.
- Emzirme, bebeğinizi ishal, solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, ileri yaşlardaki şeker hastalığı, astım ve hırıltılı solunuma karşı korur.
Unutmayın!
Anne sütü bebeğinizin ilk 6 aydaki tüm besin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Ağız Sütü (Kolostrum)
Kolostrum doğumdan sonraki ilk 1 ya da 2 gün içeriisinde salgılanan rengi koyu sarı olan ve kıvamı koyu olan süttür. Kolostrum daha sonra salgılanacak olan olgun süte göre çok daha besleyicidir. Bu yüzden doğumdan sonra anne ile bebek bir araya geldiklerinde hemen emzirme başlatılmalıdır.
Kolostrum olgun süte göre, çok daha fazla protein içermekte, enfeksiyonlara karşı koruyucu çok daha fazla madde içermekte, çok daha fazla A ve E vitaminleri içermekte ve çok daha fazla büyüme faktörleri içermektedir.
Bunların dışında kolostrum bebeğinizin barsak hareketlerini arttırarak bebeğinizin ilk kakasının (mekonyum) temizlenip, sarılığın önlenmesine yardımcı olmaktadır. Başka bir değişle sevgili anne ve anne adayları kolostrum bebeğinizin ilk aşısıdır.
Doğru Emzirmek İçin Neler Yapmalısınız?
- Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce ellerinizi sabunlu su ile iyice yıkayın ve sonra temiz bir havlu ile iyice kurutun.
- Areola ve meme ucunu temiz su ve yumuşak bir bez ile iyice silin.
- Rahat bir yere oturup sırtınızı bir yere dayayın.
- Ayaklarınız yere tam olarak bassın.
- Ağırlığınızı asla bebeğinizin üzerine vermeyin.
- Her zaman için bebeğinizin omuz ve vücudu memeye dönük olmalı ve bebeğinizin burnu meme başı hizasında, başı ise biraz arkaya doğru eğik olmalıdır.
- Bebeğinize kalçasından destek olduğunuzdan emin olmalısınız.
- Areola ile meme ucuna dokunmadan alttan göğsünüzü destekleyerek tutun.
- Meme ucunuzu önce bebeğinizin alt dudağına değdirin, bebeğiniz ağzını geniş bir şekilde açacaktır o zaman bebeğinizin ağzına meme ucunuzu yerleştirin.
- Sadece meme ucunuzu alır ise o zaman bebeğin ağzından çıkartıp tekrar deneyin. Aksi halde bebeğiniz hem yeteri kadar besin alamaz hem de meme ucunuz tahriş olur.
- Bebeğinizin burun deliklerinin açık kalması açısından, bebeğiniz emerken çenesinin memeye değmesi şarttır.
- Bebeğinizin memeyi doğru bir şekilde kavradığını alt dudağı daha belirgin olmak üzere her iki dudağı da dışarı doğru kıvrıldığında anlayabilirsiniz. Unutmayın areolarınızın özellikle alt kısmı bebeğinizin ağzında kaybolur.
- Emzirme sonrası meme sağlığını garantiye almanız için sütünüzün bir damlasını meme ucuna sürüp 20 ila 30 saniye kadar açıkta bırakıp kurutmanız gereklidir.
Bebeğinizin Acıktığını Nasıl Anlarsınız?
Her bebek acıktığı zaman dili ile sağma hareketi yapar ve bu da salya üretiminin başlamasına neden olur. Ayrıca bebeğiniz ellerini ağzına götürür ya da başını bir yandan öbür yana çevirir.
Bebeğinizin size verdiği sinyaller sizin tarafınızdan yanıtsız kalır ise işte o zaman acıktım ağlaması başlar. Bu yüzden bu acıktım işaretlerini tanımanız ve bebeğiniz ağlamadan önce onu emzirmeniz çok daha iyi olacaktır. Bunun nedeni ise bebeğiniz ağladığında gergin ve huzursuz bir hal alır ve bu durum bebeğinizin memeyi tutmasını zorlaştırır.
Bebeğinizi Ne Sıklıkla Ve Ne Kadar Süre Emzirmelisiniz?
Özellikle yeni doğan bebekler gece ve gündüz ne zaman isterlerse onları doyurmalısınız. Bırakın beslenmeyi bebeğiniz durdursun, bırakın bebeğiniz özellikle yeni doğan bebeğiniz istediği kadar içsin.
Bebeğinizin doyduğunu ise göğsünüzü bıraktığında ve memeyi tekrar almayı reddettiğinde anlayabilirsiniz. Unutmayın anne sütü hem hızlı hem de kolay sindirildiği için bebeğiniz özellikle ilk haftalarda sık sık uyanıp emmek isteyecektir.
Sütünüzün Yeterli Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Bebeklerin özellikle ilk 6 ay süresince ayda 500 gram kadar kilo almaları gerekmektedir. Bu yüzden bebeğinizi her ay düzenli olarak tartmak önemlidir.
Bebeğinizin iyi bir şekilde beslendiğini gösteren işaret ise bol bol idrar çıkarmasıdır. Yeterli bir şekilde anne sütü alan ve beslenen bir bebek 24 saat içerisinde 4 ila 6 defa açık renkte olan idrar çıkartır.
Ne Zamana Kadar Sadece Anne Sütü Vermelisiniz?
En önemli olan bebeğinize özellikle ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslemenizdir. Eğer isterseniz ek gıdalar ilk 6 aydan sonra başlayabilirsiniz. Ama bebeğinize anne sütünü bebeğiniz en az 2 yaşına gelene dek vermelisiniz.
Eğer bebeğinize sadece anne sütü veriyorsanız o zaman ayrıca su vermenize gerek yoktur. İlk 6 ay içerisinde emme miktarını azaltacak olan emzik, biberon, şekerli su ya da çay gibi şeyler vermeyin.
Emzirdiğiniz Sürece Nelere Dikkat Etmeniz Gerek?
• Kesinlikle huzurlu ve mutlu olmalısınız.
• Eğer diyet uyguluyorsanız diyet tavsiyelerine uymalısınız.
• Sigara ve alkol kesinlikle kullanmamalısınız.
• Özellikle zayıflamak için rejim yapmayın.
• Meme bakımını aksatmayın ve dikkat edin. Özellikle areola ( kahverengi kısım) ve meme başına duş jeli ya da sabun sürmeyin eğer gerekiyor ise sadece ve sadece duru su ile yıkayın.
Sütünüzü Hangi Koşullarda Ve Nasıl Sağmalısınız?
Sütünüzü sağmanız gereken durumlar;
• Şiş ve tıkalı olan memeyi rahatlatmak amacı ile.
• Çökük bir meme başından emmeyi öğrenene dek bebeğinizi beslemek için.
• Anneyi dinlendirmek ve acı çekmemek için meme ucu yarık ve çatlaklarında meme ucunu dinlendirip bebeği beslemek için.
• Anne işe gidiyor ve bebeğin yanında gün içinde olamıyor ise bebekten uzak kaldığı saatlerde bebeği beslemek için.
Sütünüzü sağmak için el ya da bir pompa kullanabilirsiniz. Ama hem ellerinizi hem de sütünüzü sağacağınız kabı çok iyi bir şekilde yıkamayı unutmayın.
• Rahat ve bebeğinizi görebileceğiniz bir yere oturun.
• Sütün boşalmasını uyarmak için memenize masaj yapın.
• Hafif bir şekilde öne doğru eğilin.
• Başparmağınızı areolanın üstüne, işaret ile orta parmağınızı da altına yerleştirin. Daha sonra parmaklarınızı göğüs kafesine doğru bastırıp öne doğru boşaltın. Bu hareketi ritmik bir şekilde tekrarlayın. Bu işlemi sadece tek göğsünüze değil her iki göğsünüze de uygulayın.
• İki sağım zamanı arasındaki süre uzar ise süt verimi azalacaktır. Bu yüzden gece ve gündüz en seyrek 3 saatte bir sağım yapmalısınız. Başka bir değiş ile sütünüzü bebeğinizin emdiği sıklıkta sağmalısınız.
Sağdığınız Sütü Hangi Koşullarda Saklamalısınız?
• Sütünüzü sağmak istediğiniz kabı kullanmadan önce muhakkak 20 dakika kadar kaynatın.
• Sağılan sütü, oda ısısındayken gölge bir yerde 3 saat, buzdolabında 3 gün ve derin dondurucuda 3 ay boyunca saklayabilirsiniz.
• Eğer sağdığınız sütünüzü dondurmanız gerekiyor ise o zaman dondurma işlemini küçük porsiyonlar halinde yapın. Üzerlerine sağım saati ve tarihini yazmayı ihmal etmeyin. Dondurduğunuz sütü çözdürmek için buzdolabının günlük kullanım rafına indirin. Çözülen sütü sakın tekrar dondurmayın ama isterseniz 24 saat boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.
• Acilen donmuş sütü çözdürmeniz gerekli ise o zaman sütü sıcak su dolu olan bir kabın içerisine yerleştirip o şekilde çözdürün. Mikrodalga fırında çözdürme işlemi uygulamayın.
Sağdığınız Sütü Bebeğinize Nasıl Vermelisiniz?
Sağdığınız sütünüzü bebeğinize fincan ya da kaşık ile vermelisiniz. Bu sayede bebeğiniz tekrar memenizi emmeye devam edebilir.
Bebeğinizi yarı dik pozisyonda tuttuğunuz sürece bebeğinizin boğulma riski yoktur çünkü bebeklerde emme, yutma ve nefes alma refleksleri 23 ila 35. haftalarda çoktan gelişmektedir.
Emzirirken Nasıl Beslenmelisiniz?
Sütünüzde bulunan besin maddelerinin çeşitliliği yani başka bir değiş ile sütünüzün kalitesi beslenmenize bağlıdır. Bu yüzden özellikle kuru baklagiller, et, yumurta, peynir, süt, yoğurt, taze sebze ve meyveler ile tahılları bol bol yemelisiniz.
Yediğiniz besinler sütünüz aracılığı ile bebeğinizi besleyecektir ve sizi rahatsız etmedikleri sürece yukarıda saydığımız besinleri bol bol tüketmeye çalışmalısınız.
Biraz öncede bahsettiğimiz gibi sizin yediğiniz ve içtiğiniz besinler sütünüz ile bebeğinize geçmektedir bu yüzden çay, kahve ve kola gibi içecekler nedeni ile bebeğiniz uykusuz kalabilir. Ayrıca unutmayın sigara içen annelerin bebekleri diğer bebeklere göre çok daha fazla ağlarlar.
Bunların dışında bebeğiniz kolik ise yani gaz sorunu var ise gaz yapan yiyeceklere dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle bulgur, barbunya, nohut, kuru fasulye, süt, çiğ sebzeler, karnabahar ve lahana gaz yapan besinler arasındadır.
Emzirme İle İlgili Diğer Önemli Bilgiler
• Geceleri siz uyuduğunuz zamanlar süt üretimi artmaktadır. Bu yüzden memelerinize baskı yapmaması için sutyen takmayın.
• Gece emzirmelerinizi loş bir ışıkta yapın.
• Siz bebeğinizi ne kadar sık emzirirseniz o denli çok memeleriniz süt üretimi yaparlar. Yani bir sonraki emzirmeyi geciktirmek size süt tasarrufu yapmanızı sağlamaz. Bunun nedeni memeleriniz sütü depo ettiğiniz bir yer değil, siz istediğiniz sürece süt üretimi yapan bir fabrika gibidir.
• Bebeğinizi emzirdiğiniz sırada diğer memeden süt gelebilir bu çok doğal bir durumdur. Bu durumu bileğinizin iç kısmı ile meme ucuna hafif bir şekilde 1 ya da 2 dakika kadar bastırarak durdurabilirsiniz.
• Bebeğinizi emzirdiğiniz süre içinde her zaman önü rahatça açılabilen giysiler tercih etmeniz emzirme zamanlarınızı daha kolay bir hale getirecektir.