Tütün Hangi Bölgelerde Bulunur, Tütün Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?

Tütün Hangi Bölgelerde Bulunur, Tütün Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?

Tütünün latince adı nicotina tobacum’dur. Tütün bitkisi geniş yapraklara sahip olan, haziran ve ağustos aylarında pembe ve kırmızı renkte çiçekler açan yaklaşık olarak 1 metre boyunda olan bir bitkidir.

Tütün Bitkisinin Yetiştirildiği Yerler Nerelerdir?
Tütün bitkisinin ana vatanı Amerika’dır. Tütün bitkisi 1550’li yıllarda Antillerden Avrupa’ya, 1601 yılında ise Avrupa’dan Anadoluya tacirler tarafından getirilmiş olan bire bitkidir.
Özellikle Amerika ve Avrupa’da geniş alanlarda bol miktarlarda yetiştirilen tütün bitkisi ülkemizde Anadolu bölgesinde yayılmıştır. Bunun dışında Orta Karadeniz, Malkara, Keşan, kırklareli, Trakya, Düzce, İzmit, Bursa, Balıkesir, Trabzon, Canik, Samsun ve Bafra bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Tütün Bitkisinin Kullanılışı Nasıldır?

Tütün bitkisinin yaprakları olgunlaşma zamanlarını tamamladıktan sonra günün erken saatlerinde toplanırlar ve daha sonra ipe dizilirler. 1 gün boyunca gölgede bekletildikten sonra, ızgaralara serilerek güneşe bırakılır ve kurutma işlemine alınır.

Kurutma işleminin ardından tütün bitkisi depolara alınır ve yaprakları su ile ıslatılır. Sulama ardına yumuşamış olan tütün yaprakları denkler haline getirilerek ticaret için sevk edilir.
Tütün bitkisinin çok değişik kullanım alanları bulunmaktadır. Tütünün en iyi bilinen kullanım şekilleri arasında nargile, puro ve sigara olarak keyif verici dumanı çekilerek kullanılır.

Tütün bitkisinin yaprağı özel işlemlerden geçirildikten sonra kıyılarak elde edilen enfiye de aksırtıcı ve keyif vericidir.

Tütün bitkisi suda kaynatılır ve bu karışımdan böcek öldürücü ve kaçırıcı sıvı elde edilir. Elde edilen bu sıvıdan haşereler ile mücadele etmek için tarım alanında kullanılır. Tütünden elde edilen haşere kovucu oldukça zehirlidir ve bu yüzden çok dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.
Tütün bitkisi ilaç olarak kullanılmasa da sigara olarak kullanıldığı için çok büyük bir kullanım alanına sahiptir. Çünkü her sigara içen insan 1 adet sigara başına 3 mili gram nikotin almaktadır.

Tütün Bitkisinin İçindeki Maddeler Nelerdir?
Tütün bitkisinin yapraklarında alkaloidler, reçine, zamk, nişasta ve tanen vardır. Bilindiği üzere en önemli alkaloid nikotindir. Bunun yanı sıra nikotine benzeyen isonikotin, nornicotin, nicotyrin gibi alkaloidler içermektedir.

Tütünün Tıbbi Etkileri Nelerdir?
• Nikotin insan beyninde değişik uyarılara neden olduğu için etkileri çok çeşitli ve karmaşıktır.
• Tütün bitkisi bağırsak ve mide hareketleri ve mide salgısını arttırır. Ve bunun sonucunda ishal durumunu tetikler.
• Beyindeki merkezleri tetikleyip kusmaya ve idrarın azalmasına neden olabilir.
• Kandaki pıhtılaşma eğilimini fazlalaştırdığı gibi damarları daraltır.
• Kalp atışlarını hızlandırıp, tansiyonu (kan basıncını) yükseltir.
• Tütün bitkisi tükürüğü ve göz yaşını arttırır, iştahı azaltır, öksürüğe ve nefes darlığına neden olur.
• Tütün bitkisinin su ile kaynatılması ile elde edilen sıvı kene, pire ve bit gibi vücut parazitlerini vücuttan uzaklaştırmak için haricen kullanılır.
• Tüm bunların dışında küçük deri kesilmelerinde tütün yaprağı kullanılması halk arasında çok yaygındır.

sigara

Sigara
Bildiğiniz üzere sigara tiryakiliği dünya çapında çok fazla yaygın olan kötü alışkanlıklardan bir tanesidir. İnsanlar sigaranın vücuda verdiği zararlara pek fazla önem vermezler. Bunun nedeni sigaranın kişiye verdiği zararların uzun süre sonra ve dolaylı olarak kendini göstermesidir.

Ülkemizde ise sigara oldukça fazla tüketilir. Özellikle son yıllarda ev hanımlarının ellerinden düşmeyen hale gelen sigara her geçen gün halkımız arasında yayılmaya devam etmektedir.
Sigaranın kişiye verdiği zararlar doğrudan içilen sigara miktarı ile ilintilidir. Sigara dumanı ve tütünün içerdiği kimyasal bileşikler birbirlerinden farklıdırlar. Bunun nedeni yanma sonucu kimyasal bileşiklerde değişim meydana gelir.

Sigara dumanının içerisinde tütünün yanması ile birlikte ortaya yaklaşık olarak 4000 çeşit kimyasal madde çıkar. Ortaya çıkan bu kimyasal maddelerin bazıları tahriş edici ve zehirli, kanserojen başka bir değiş ile kansere neden olan maddelerdir.
Sigarayı yaktığınızda çektiğiniz ilk dumanda, sigarayı son çektiğiniz dumana göre çok daha az madde vardır. Başka bir değiş ile izmarit adı ile tabir ettiğimiz sigaranın sonundaki zehir oranı çok daha fazladır.

Elbette sigaraya sabitlenen filtre, sigaradaki zehirleri bir nebze olsa da azaltmaktadır. Ve bilindiği gibi sigara alışkanlık yani bağımlılık yapar ve tiryakiler her geçen gün sigara içme sayılarını ya da sigarayı içlerine çekme sayılarını arttırırlar. Bu neden ile sigaradaki filtrenin özellikle tiryakiler için pek bir faydası yoktur. Puro ve pipo içenler sigara dumanını içlerine çekmeyip ağızlarından dışarıya geri bıraktıkları için sigara içenlere göre çok daha az bir zehire maruz kalırlar.

Sigara dumanı hem kişinin vücuduna temas ettiğinde tahriş edici etkiye sahiptir hem de bu şekilde kana geçtiği için sistematik etkileri nedeni ile çeşitli hastalıklara neden olabilmekte ya da yol açabilmektedir. Bu hastalıkların en başında kanser, bronşit ve damar sertliği vardır.
Özellikle akciğer, soluk borusu, gırtlak, dil, ağız ve dudak kanserlerinde sigaranın etkisi net bir şekilde görülmektedir. Erkeklerde sıklıkla görülen akciğer kanserinde sigara en büyük rolü oynamaktadır. Bunların dışında sidik kesesi kanserinde de sigaranın etken olduğu bilinmektedir.

Bronşit hastalığının başlıca nedeni sigaradaki dumanın ekciğerlerdeki hücrelerin korunma fizyolojisinin bozulmasıdır. Bronşit kişinin vücuduna yerleştiği zaman tedavisi oldukça zordur.

Damar sertliğinin nedeni ise nikotinin damarları daraltan ve kandaki pıhtılaşma eğilimini arttıran etkileridir. Damar sertliği yerleşmiş olduğu organa göre farklı şikayet ve hastalıklara neden olabilir. Örnek vermek gerekir ise beyindeki damarları tutar ise unutkanlık ve bunamaya, kalbi tutar ise angina adı verilen kalp ağrılarına ve enfarktüse, böbreği tutar ise kötü huylu olan çok yüksek tansiyona, bacak damarlarını tutacak olur ise bacaklarda şiddetli ağrılara ve yorgunluğa neden olabilir.

Tüm bunların dışında sigara ile bağlantılı olan diğer hastalıklar arasında ülser, verem, rahim kanseri ve yemek borusu kanseri gibi hastalıklar vardır.

Hamilelik döneminde sigara içilmesi hem hamile olan kişiye hem de bebeğe oldukça fazla zarar verir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder