Filoksera’nın Asmalara Verdiği Zararlar Nelerdir, Filoksera İle Nasıl Mücadele Edilir?
Filoksera’nın kök şekli ovan ay da armut şeklinde, yeşil ve sarımsı, kırmızı ve kahverengine kadar değişen renklerdedir.
Kök flokseasi kış mevsimini nimf halinde asmanın köklerinde geçirir.
İlkbahar zamanında ise beslenir ve yeni döller vermye başlar.
Gelişen ve beslenen lavralar ergin olarak yaz mevsimi boyunca bir kökten diğerine ya da toprağın çatlak ya da yarıklarından çıkarak diğer asmalara geçerler.
Filoksera’nın Zarar Şekli
Floksera bulaşmış olan bağlarda zaman içerisinde sürgünlerde genel olarak görülen durgunluki asma kısımlarında zayıflık, yapraklarda sararma ve küçüklük görülmektedir.
Boğum araları daralır, çubuklar odunlaşamadıklarından kış mevsiminde soğuk havadan etkilenirler. Bunun dışında salkımlarda normal tatlanam ve renklenme olmaz ve salkımlar oldukça seyrekleşir. Ve sonunda asmalar birkaç yıl içerisinde ağır bir durgunluk gösterip kururlar.
Bu tip görülen asmalar bağın içerisinde kümeler halinde görülürler. Kök flokserasının kök kısımlarında beslendiği bölgelerde emgi sonucu meydana gelen şişlikler görülür. Bu durumun tekrarı ve bu şişliklerin çürüyüp bitki üzerinde dağılmaları sonucu asma toprak altındaki organlarını kaybeder ve nedenden dolayı asma kurur.
Filoksera’nın yaprak formu ise yeni açılmış olan tomurcuklara girerler ve taze olan tomurcuk ve yaprakları sokup emerler. Yaprağın alt kısımındaki emgi noktalarında, bitin etrafındaki yaprak dokusu yükselir ve galleri oluşturur.
Filoksera’nın Zaralı Olduğu Bitkiler
Filosera sadece ve sadece asma bitkisi ile beslenir.
Filoksera İle Mücadele Yöntemleri
Kültürel Önlemler: Filoksera’nın asma kökünü emdiği kısımlarda asmanın verdiği tepki ile bir mantar tabakası meydana gelmektedir ve oluşan bu mantar tabakası kökün iç kısımlarını çürümekten korur.
Yerli olan asmalarda bu tepki genelde yavaştır ve bu yüzden mantar tabalası ya çok ince oluşur ya da neredeyse hiç oluşmaz. Fakat Amerikan asmalarında bu mantar tabaka çok kalın bir şekilde oluşmaktadır.
Bu yüzden %60’dan daha az kumlu olan topraklarda bağ tesislerinde, toprağın tipine bağlı olarak Filoksera’ya daha fazla dayanıklı olan anaçların yanı sıra toprağın kireç oranına, üzerine aşılanacak asma çeşidine göre bölge koşullarına ayak uydurabilecek anaçlar kullanılmalıdır.
Filoksera’nın bulunduğu yerlerden temiz olan bölgelere topraksız veya topraklı olarak asma çubuk ve fidanları kesinlikle taşınmamalıdır.
Filoksera kumlu topraklarda hareketsizleşir ve bu yüzden yeni kuracağınız bağların bu toprak özelliğine sahip olmasını dikkate almanız gerekir.
Kimyasal Mücadele: Bu zaralıya karşı bağ ortamında etkili olan bir kimyasal mücadele şekli ne yazıkki yoktur ve bu nedenle kimyasal mücadele genelde önerilen bir şey değildir.
Fakat karantina önlemi oalrak bir yerden başka bir yere fidan ve çubuk taşınırken fümigasyon uygulanmalıdır.
Fümigasyon uygulanacak köksüz ya da köklü çubukların ilk önce köklerindeki toprak iyice yıkanmalı ve demetler halien getirilmelidir.
Fümigasyon işleminde methylbromide CH3 Br kullanılmalıdır. Fümigasyonu su geçirmeyen vakumlu fümigasyon odalarında yapacaksanız 18 derecede 1 metre küp için 32.5 gram kadar methylbromide uygulamanız gerekmektedir.
Fümigasyon boyunca odanın içerisinde vantilatör yardımı ile odada hava silkilasyonu yapılmalıdır. Fakat bilindiği üzere fümigasyon odasını her koşulda bulmak zor olduğu için, fümigasyonun atmosferik basınç altında uygulanması daha geçerli ve daha pratik bir yöntemdir.
Bu neden ile atmosferik basınç altında yaoılacak olan fümigasyon şartları aşaıda belirtilmiştir.
• 1 metre küp için : 4 ila 10 derecede 56 gram ve 4 saat
• 1 metre küp için : 11 ila 15 derecede 48 gram 4 saat
• 1 metre küp için : 16 ila 20 derecede 40 gram 4 saat
• 1 metre küp için : 21 dereceden yukarı 32 gram ve 4 saat.