Köpeklerde İç Parazit Türleri Hangileridir, Köpeğimi İç Parazitlerden Nasıl Koruyabilirim?

Köpeklerde İç Parazit Türleri Hangileridir, Köpeğimi İç Parazitlerden Nasıl Koruyabilirim?

Elbette sağlıklı bir köpeğe sahip olabilmek için veteriner kontrollerini aksatmamak gerekir. Ama bunun dışında köpeğinizin yakalanabileceği hastalıklar hakkında bilgili olmak, köpeğinizi önceden korumak anlamına gelmektedir.

O Yüzden isterseniz köpeklerin yakalanabileceği iç parazit türlerini ve bu hastalıklarda yapılması gerekenleri tek tek inceleyelim.

Köpeklerde İç Parazit Türleri

Kalp Kurdu: Kurdu taşıyan bir sivrisinek bu paraziti köpeğinize rahatlıkla bulaştırabilir. Bu kurdu taşıyan sivrisinek köpeğinizi ısırdıktan sonra kalp kurtları köpeğinizin dolaşım sistemine girer ve köpeğinizin kalbi ile birlikte 13 ila 30 cm boya ulaşıncaya kadar gelişimlerini sürdürürler. Kalp kurdu sorunu olan köpekler bu kurtları imha etmek için ilaçlar yardımı ile tedavi edilebilirler fakat köpeğinizi bu kurtlardan korumak için koruyucu yardım çok ama çok daha önemlidir.

Korunma Yolları: Köpeğinizi kalp kurtlarından koruyabilmeniz için iki şey var, bunlardan ilki köpeğinizi sivrisineklerden korumak ve köpeğinizi düzenli olarak veterinerinizden alabileceğiniz kalp kurtlarını önleyici ilaçlar vermektir. Elbette veterineriniz köpeğinizin kalp kurduna yakalanıp yakalanmadığını anlayabilmek için önce bir kan testi talep edecektir.

Kancalı Kurtlar: Kancalı kurtlar genel olarak yavru köpeklerde görülürler ama bu yetişkin bir köpekte var olamayacakları anlamına gelmez. Köpekler parazitin larvalarını yutmak yolu ile bu parazite yakalanabilirler ya da kurdun larvaları köpeğin derisine geçebilir. Yavru köpekler ise bu kurdu annelerinden doğumdan önce ya da meme emdikleri sırada kapabilirler.

Unutulmaması gereken ilk şey özellikle zayıf ve bakımsız köpeklerin bu kurtlara çok çabuk yakalanabilecekleri ve eğer gerekli bakım sağlanamazsa kancalı kurtların köpeğin ölümüne dahi neden olabileceğidir.

Korunma Yolları: Parazitin yumurtalarını taze bir dışkı örneğinde ve mikroskop yardımı ile görmek mümkündür. Kancalı kurt tedavisi rutin yapılan bir tedavidir ama köpeğinizin çevresini temiz tutarak onu bu kancalı kurtlardan kolaylıkla koruyabilirsiniz.

Düzenli olarak çevredeki dışkıları temizleyin, çimlerin kısa kaldıklarından emin olun, çimlerin kuru kalmalarını sağlayın ve asfalt ya da taşlı yolları dezenfektan sıvı ile sürekli yıkayın.

kopek asilariTenyalar: Bu parazitler köpeğinizin anüsü çevresindeki tüylerde, yatağında ya da dışkısında görülebilir. Canlı bir anüs paraziti kırık bir beyaz renkte ve yassı biçimindedir ayrıca ileri geri sallanır. Kuruduklarında ise bu parazitler sarı bir renk alırlar ve şeffaflaşıp bir pirinç tanesine benzerler.

Korunma Yolları: Anüs parazitine yakalanan bir köpek kilo kaybeder ve zaman zaman ishal olabilir. Eğer köpeğinizin anüs parazitine yakalandığını düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden veterinerinize dışkısını götürüp muayene etmesini ve gerekli olan ilaçları vermesini istemelisiniz.

İnce Bağırsak Kıl Kurtları Ve Solucanlar
Özellikle yavru köpeklerde kıl kurtları ya da askaritler sıklıkla görülebilir. Birçok köpek hiçbir belirti göstermez ama maalesef hem diğer köpeklere hem de çocuklara da bulaşabilecek olan milyonlarca yumurtayı çevreye dağıtabilirler.

Kıl kurtları sert, beyaz, yuvarlak ve ince spagetti görünümünde ve yaklaşık olarak 6 cm’ye kadar uzayabilirler. Çoğu zaman bu kıl kurtları yay gibi yuvarlanırlar.

Korunma Yolları: Yetişkin çağdaki köpekler kıl kurtlarına karşı bağışıklık kazanmış olabilirler ve hiçbir şekilde bir belirti göstermeyebilirler. Elbette veteriner hekiminiz kıl kurdu bulunduğu taktirde ilaç yazacaktır ama aynı kancalı kurtlarda korunma yollarında tarif ettiğim gibi temizlik yapmanız çok ama çok daha önemlidir.

Kalın Bağırsak Kurdu
Kalın bağırsak kurtları köpeğinizin sindirim sisteminin alt kısımlarında yaşarlar. Bazı köpekler bu kurtların varlığına dair hiçbir belirti göstermez bu neden ile veteriner hekiminizden köpeğinizin dışkısını muayene ederek tanı koymasını isteyebilirsiniz.

Diğer köpekler ise zaman zaman oluşan kilo kaybı, anemi, ishal, halsizlik ve sağlık durumunda genel bir bozukluk gösterebilir.

Korunma Yolları: Tedavinin başarılı olması için ilaç şarttır. Köpekler kalın bağırsak kurtlarını etrafta koklayıp yalayarak alırlar ve daha önce de belirttiğim gibi köpeğinizin yaşadığı yaşam alanını çok temiz tutmak ilk yapmanız gereken adımdır.

Kancalı kurt, solucan, kıl kurdu, anüs parazitleri ya da kalın bağırsak kurtlarına yakalandığını düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden köpeğinizin taze olan dışkısını alın ve veteriner hekiminize gerekli testleri yapması ve gerekli tedavilere başlaması için başvurun.

Kurt tedavisini asla ama asla kendi başınıza yapmaya kalkmayın. Çünkü yanlış uygulayacağınız bir kurt tedavisi kurtlara zarar verdiği kadar köpeğinize de zarar verebilir.

Unutmayın ilk önce veteriner hekiminiz sorunun kurtlardan mı kaynaklandığını ve eğer kurtlardan kaynaklanıyor ise hangi tür kurttan kaynaklandığını tespit etmek zorundadır. Tüm bunların dışında kurt tedavisine başlamadan önce verilecek olan ilacı ve ilacın dozunu belirleyebilmek amacı ile köpeğinizin genel bir fiziksel kontrolden geçmesi gerekmektedir.

Aslına bakarsanız köpeğinizin dışkısının kontrolü, köpeğinizin yıllık kontrolleri içinde yer almak zorundadır. Başka bir değiş ile bir dahaki sefere köpeğinizi kontrole götürdüğünüzde köpeğinizin taze dışkısını yanınıza aldığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Bu hareketiniz hem sizi hem de ev içindeki sevdiğiniz kişileri koruyabilmeniz için çok büyük önem taşımaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder