Küçülmüş, Sarkmış, Çekmiş Yün Bakımı Ve Temizliği Evde Nasıl Yapılır?

Küçülmüş, Sarkmış, Çekmiş Yün Bakımı Ve Temizliği Evde Nasıl Yapılır?

Yün giysiler ve eşyalar özen gösterilerek ve çok dikkatli bir şekilde yıkanmalı ve temizlenmelidir. Yün giysiler yıkanırken asla sıcak su kullanılmamalı ve suyun tazyikle direk olarak yünlülere çarpmasına izin vermeyin.

Sadece sabun tozu, sıvı deterjan veya yün yıkama deterjanı yardımı ile yünlüleri soğu ya da ılık su ile yıkayın. Yünlü kıyafetlerinizi kesinlikle suda bekletmeyin, sıkmayın, çitilemeyin, fırçalamayın, ovmayın. Eğer bunları yaparsanız yün iplikleri matlaştırır ve keçeleşmesine neden olabilirsiniz.

Özellikle narin bebek örgülerini, beyaz yünlü giysileri çok fazla güneşli olan havada kurutmayın. Güneşli olan havada narin yünlü kıyafetleri kurutmak sararmalarına neden olabilir.

Islak olan yünlülerinizi bekletmemeye çalışın. Giysideki aşırı suyu mümkün olduğunca çabuk akıtın ve kuruması için çabucak asın ya da kurutma makinesinde en düşük ısıya atın.

Bazı yünlü giysilerinizi makinede yıkayabilirsiniz ama birçoğunu elde yıkamak gereklidir. Yünlü eşyalarınızı makinede yıkamak istiyorsanız kıyafetleri makineye atmadan önce mutlaka yumuşak bir havlu atın makinenin içine. Attığınız havlu yünlü giysilerinizi yumuşak ve kabarık tutmak için bir tampon görevi yapar.

Yünlülerinizi makinede kısa programda yıkamayı ihmal etmeyin. Makinede yıkarken de yine soğuk ya da ılık su ve yün yıkama deterjanı kullanın. Makinenin yıkama programı biter bitmez çamaşırlarınızı hemen makineden çıkartın.

Yünlü kıyafetlerinizi makineden çıkarttıktan sonra gerekli olan ölçü ve şekillerini geri vererek çamaşırlarınızı asın. Yün kazaklarınızı ipe daha sağlıklı asmak istiyorsanız o zaman çamaşırları eski bir naylon çorabın bacakları kollarından geçirerek çorabın parmaklarından ve belinden mandala asın. Eğer isterseniz özel plastik kaplı mandalları dükkanlardan temin edebilirsiniz. Keçeleşen Yün Nasıl Açılır? adlı yazımız da sizler için keçeleşen yün eşyaları eski haline getirme yollarından bahsettik.

Yünlü Bir Kıyafet Satın Almadan Önce

Satın almak istediğiniz kazağın ilk önce etiketini iyice okuyun. Bazı yün kıyafetler sadece ve sadece kuru temizleme ile temizlenebilirler. Diğerleri ise özel temizleme talimatları ile gelir.

Elde yıkanabilinen yünlü kıyafetler iyice durulandıktan sonra kurulama devrine yaklaşmış olan makinenin içine yani temiz olan çamaşırların içerisine atılabilir. Bu hem aşırı suyu alır hem de kıyafetin daha çabuk kurumasını sağlar.

Eğer isterseniz alternatif olarak kalın bir havlunun içine sarıp fazla suyu kıyafetten dışarı atabilirsiniz.

Birçok sentetik yünlü kıyafet yıkandığı zaman yeni gibi durabilir. Eğer dikkatli bir şekilde yıkanmazlarsa giyilmeyecek şekilde çekebilirler.

yunlu-giysiler

Küçülmüş Yünlüleri Nasıl Tekrar Eski Boyutuna Getiririm?

  • Küçülmüş olan yünlü kıyafetler bazen açılabilirler.
  • Giysiyi kaplamanıza yetecek kadar suda 75 gram kadar epsom tuzunu eritin.
  • Geniş bir plastik kap ya da porselen bir kap kullanın.
  • Kesinlikle metal kap kullanmayın.
  • Çözeltinin vücut ısısına kadar soğumasını bekleyin.
  • Çekmiş olan yünlü giysiyi yarım saat kadar ıslatın.
  • Bu süre zarfında birkaç defa suyun içinde dolaştırın.
  • Giysiyi sudan çıkartın ve fazla suyu alabilmek için temiz bir havlunun içine sarın.
  • Daha sonra havluyu açın ve giysiyi yayın.
  • Normal bir boydaki giysiyi ölçü olarak alın ve enine ve boyuna gezdirin.
  • Eski bir naylon çorap ya da plastik kaplı mandallar ile kuruması için giysinizi asın.
  • Giysi kururken birkaç kez daha gerdirin.
  • Giysi tamamen kuruduğu zaman buharlı bir ütü ile ve yün ayarında giysinizi ütüleyin ve ölçü ayarını tekrar bir kontrol edin.

Elbette mucize bekleyemeyiz ama bazı yünlüler diğer yünlülere nazaran daha iyi sonuç verirler ama yapacağınız bu uygulama pahalı değildir yani bütçenize gayet uygundur ve kesinlikle denemeye değen bir yöntemdir.

Sarmış Yünlüler

Bazı ağır yünlüler ama özellikle el örgüleri yıkandıktan sonra hemen sarkarlar. Bu duruma sebep olan şey genelde hala su ile ağırlarken ipe asıldıkları için olur. Gevşememiş olan örgü yünleri suyun ağırlığı nedeni ile sarkarlar.
Eğer dikkat edilmez ise pahalı olan kaşmirler ve el örgü yünleri kolaylıkla sarkabilirler.

Çekmiş Yünlüler Nasıl Açılır?

  • Akrilik olmayan bazı yünlü kıyafetler çekebilirler.
  • Böyle bir durumda giysiyi kaynar olmayan ama sıcak olan bir suyun içine koyun.
  • Beş dakika kadar suyun içinde bekletirken aynı zamanda suyun içinde giysiyi dolandırın.
  • Bu işlemi tıpası olan bir küvetin içinde yapmaya çalışınki suyu boşaltmak mümkün olabilsin.
  • Daha sonra giysiyi her iki eliniz ile dengeleyerek kaldırın.
  • Suyu mümkün olduğu kadar bastırarak akıtın ve sonra yumuşak bir havluya bastırıp tekrar bastırın.
  • Yukarıda anlattığım gibi yine eski bir çarşafın üzerine yayarak kurutun.
  • Giysi kuruduğu zaman yana doğru değil de, yukarı ve aşağı hareketler ile buharlı ütü basın.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder