Fesleğen Hangi Mevsimde Yetişir, Fesleğenin İçindeki Maddeler Nelerdir?
Fesleğen diğer bir adı ile reyhan otunun Latince adı ocimum basilicum’dur. Fesleğen bitkisi kuvvetli ve güzel kokulu bir bitkidir ayrıca, 30 ila 40 cm boylarında yaz aylarında pembe veya beyaz renkli çiçekler açan bir bitkidir.
Fesleğen Hangi Bölgelerde Yetişir?
Fesleğenin ana vatanı Hindistan’dır ve bu bitki Akdeniz iklimine sahip olan tüm bölgelerde süs bitkisi olarak bahçe ve parklarda yetişir.
Fesleğen Nasıl Kullanılır?
Fesleğen bitkisinin çiçekli toprak üstü kısımları ve bunların su buharı damıtılması ile elde edilen Oleum Basilici başka bir adı ile fesleğen esansı kullanılmaktadır.
Fesleğen baharlı lezzette olan bir bitkidir ve bu neden ile Güney Anadolu bölgesinde salatalarda ve yemeklerde tat vermek amacı ile kullanılır.
Fesleğenin İçindeki Maddeler Nelerdir?
Fesleğenin içindeki en önemli madde uçucu yağı ve bu uçucu yağında bulunan linalol, estragol ve pinen gibi maddelerdir.
Fesleğenin Tıbbi Etkileri Nelerdir?
• Fesleğen bitkisinde baharatlı bir lezzet olduğu için iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve bağırsak gazlarını giderici olarak kullanılmaktadır.
• Yukarıdaki etkilerinde faydalanmak için yapmanız gereken 20 gram kadar kuru fesleğen alıp 1 litre kadar suda kaynatmanız ve bu karışımdan 3 defa 1 bardak kadar içmenizdir.
• Fesleğen esansını da yukarıda sayılan maksatlar için kullanabilirsiniz. Bunun için 5 ila 6 damla kadar fesleğen esansını bir küp şekere damlatıp günde 3 defa alabilirsiniz.
• Boğaz ve ağız iltihapları için bir kahve fincanı kadar fesleğeni bir cezve kadar su ile kaynatın ve bu karışımdan gargara olarak faydalanın.
• 30 gram kadar fesleğen tohumu 1 litre kadar suda kaynatılır ve bu karışımdan 3 bardak kadar öksürüğü hafifletmek için içilir.
• Sivrisinek ve tahta kurularını kovmaya birebirdir fesleğen kokusu o yüzden tahta kurusu yuvalarının hemen yanına birkaç tutam fesleğen serpmeniz tahta kurularını kovmaya yetecektir.
• Taze fesleğen yapraklarını zehirli hayvanın ısırdığı bölgenin üzerine koymanız ısırılan bölgeden zehirin hızlı bir şekilde çekilmesini sağlayacaktır.