Ay Çiçeği Nasıl Bir Bitkidir, Ay Çiçeği Hangi Bölgelerde Yetişir?
Ay çiçeğinin halk arasındaki diğer adları güne döndü ve güne bakandır, Latince adı ise helianthus annuus’tur. Ay çiçeği bitkisi 1 ila 2 metre boyları arasında olup hepimizin çok iyi bildiği gibi ay çekirdeklerini aldığımız sarı renkli yassı, koni şeklinde çiçekler açan dik ve sert gövdeli bir bitkidir.
Ay çiçeğinin çiçeklerinin yönü gün boyunca güneşi takip eder ve bu yüzden adı güneşe döndü yada güne dönen adı ile anılır.
Ay Çiçeğinin Yetiştiği Bölgeler: Ay çiçeği Güney ve Orta Avrupa ve Asya’da yetişmektedir. Ülkemizde ise özellikle Ege ve Trakya bölgelerinde geniş alanlara ekimi yapılmaktadır.
Ay Çiçeğinin Tarihçesi
Peru’daki eski İnka medeniyeti tüm gün boyunca güneşe bakan ve onu talip eden bu çiçeği Güneş Tanrısı ile bağdaştırmışlardır. Bu nedenden dolayı mabetlerini ayçiçekleri ile süslemişlerdir.
Ay Çiçeğinin Kullanılışı Nasıldır?
Ayçiçeklerinin tohumları yani ay çekirdekleri özellikle kuru yemişçilerin sattığı en çok yemişler arasındadır.
Ay çiçeğinin yaprak ve çiçeklerinden kurutulup kaynatılarak faydalanılır.
Ay çiçeği yetiştiriciliğinin asıl amacı yağ elde edebilmektir. Ülkemizde özellikle Marmara, Trakya ve Ege sadece bu amaç için kurulmuş büyük fabrikalar vardır. Yemeklik yağ olarak ay çiçeği bitkisi en geniş tüketime sahip olan bir bitkidir.
Tüm bunların dışında Amerika’da ay çiçeğinin kurutulmuş yaprakları sigara yapımında kullanılmaktadır.
Ay Çiçeğinin İçindeki Maddeler
Ay çiçeğinin içinde bulunan en önemli maddeleri oleik asid, araşidonik asid gibi doymamış yağ asitlerini içeren yağdır. Bunların dışında selüloz ve protein vardır. Ay çiçeği B1, B3 ve B6 vitaminleri açısından oldukça zengindir.
Ay Çiçeğinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?
• Ay çiçeğinin yaprakları ve çiçekleri ateş düşürücü ve öksürüklü hastalıklarda göğsü yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Bu etkileri nedeni ile özellikle Rusya’da çok iyi bilinen bir halk ilacıdır.
• Yukarıdaki etkilerinden faydalanmak için soyulmuş ay çiçeği çekirdeklerinden 50 gram kadar alın ve 0.5 litre suyun içerisinde kaynatın. Suyun yarısı buharlaştığında ateşten indirin daha sonra çekirdekleri temizleyip 100 gram kadar toz şeker yada bal ilave edilir. Hazırlanan bu karışımdan günde 3 defa 2 çay bardağı olmak üzere içilir.
• Bu şekilde kaynatılmış olan ay çiçeği çekirdekleri lapa haline getirilip çıbanları olgunlaştırmak için kullanılabilinir.
• Ay çiçek yağının en önemli özelliği doymamış yağ asitleri içermesidir ve bu da kandaki kolestrol seviyesini arttırmaması ve böylece de damar sertliğine yol açmamasıdır.
• Ay çiçeği köklerinin değişik bir özelliği de kan şekerini arttırmamasıdır. Bu yüzden ay çiçeği kökleri bazı içeceklerde şeker hastalarının doğal tatlandırıcısıdır.