Köpeklerdeki Diş Hastalıkları Nelerdir, Köpeklerde Diş Hastalıkları Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Elbette köpeğinizi çok seviyorsunuz ama dişlerinde oluşan sorunları ve nedenlerini hatta nasıl bu sorunların önüne geçebileceğinizi bilemiyorsunuz.
O zaman sevgili hayvan dostları gelin bu detaylı yazımızı hep birlikte okuyup, insan dostu köpeklerimizin dişlerine nasıl daha iyi bakıp onları koruyabiliriz anlayalım.
Köpeklerdeki Diş Sorunları
Düşmemiş Süt Dişi: Süt dişleri düşmezler ve maalesef kalıcı dişlerin normal pozisyonlarını bozabilirler. Bu yüzden unutmamanız gereken şey süt dişlerinin altı aydan sonra çekilmeleri gerektiğidir.
Plak: Plak, dişlerin taç kısmı üzerinde gıda ve bakterilerin oluşturduğu filmdir. Fakat bu olay sert gıdalar yani kuru mamalar ve fırçalama sayesinde giderilebilirler. Aksi halde kalsiyum tuzlarının üzerinde birikmesi durumu oluşur ve buda diş taşlarına neden olur.
Tartar ve Diş Taşı: Tuz birikimi ve kahverengi bakteri bu durumlara neden olurlar. Bu durum dişlerin çürümesine neden olabilir. Bu yüzden veteriner tarafından bunların temizlenmesi gereklidir.
Periodental Hastalık: Bu hastalık diş taşı ve plak nedeni ile diş etlerinde oluşan bir hastalıktır. Diş taşları ve plakın diş etlerini tahriş edip neden olduğu yangıya gingivatis denmektedir. Gingivatis diş eti cebine yerleşir ve ilerleyerek dişin kaybına neden olabilir.
Diş Çürüğü: Diş çürükleri köpeklerde insanlarınkine nazaran daha az sorun olmaktadır. Fakat yinede köpeklerde bazı zamanlarda azı dişlerinde görülmektedir. Bu durum genelde fazla çikolata yiyen köpeklerde görülmektedir. Bu durumda dişin retoratif tedavisi yapılmalıdır.
Kırık Diş: köpeklerde diş kavga, kaza yada sert cisimleri ısırdıkları için oluşabilirler. Bu gibi durumlarda diş kırığının oluştuğu seviye göz önüne alınarak diş dolgusu veya kanal tedavisi yapılmalıdır.
Unutmayın!
• Köpeklerde aynı insanlarda olduğu gibi günlük diş bakımına ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden köpeğinizin günlük diş bakımını yaptığınızdan emin olun.
• Günlük diş bakımım yanı sıra birde periyodik diş bakımı yapılmalıdır. Günlük bakım uygulanmayan ve yumuşak mama ile beslenene köpeklerin 6 ila 12 ayda bir dişlerinin veterinere gösterilip bakımlarının yapılması gereklidir. Tabi eğer köpeğinizin günlük diş bakımını aksatmadan yapıyorsanız o zaman periyodik bir bakıma ihtiyaç yoktur.
• Diş üzerinde biriken plak ve taşların ağız kokusunun yanı sıra diş eti hastalıklarına yol açacağını sakın unutmayın.