4 İle 8 Yaş Grubu Çocuklarda Beslenme & Hareket
Çocukların beslenmesine yardımcı olmak için hem anne hem de babalara çok iş düşmekte. Fakat bu önemli işi üstlenmede tamamen yalnız değiller.
Bu yolda anne babalara yardımcı olmak hem de çocuklarını daha iyi tanıyıp bu bilgiyi çocuklarının beslenme alışkanlıklarına yön vermek için kullanmalarını sağlayacak olan bazı önemli bilgiler ve bu bilgilere eşlik eden bazı sorular var.
İlk önce çocuğunuza yemek yemeden önce karnının aç olup olmadığını sorun. Bunun dışında karnı aç olduğu zaman çocuğunuza bunu nasıl fark ettiğini sorun.
İllaki her çocuğun sabah ve öğle molalarında bir şeyler yemesine gerek yoktur. Gün içerisindeki molalarda kimi çocuklar açlık hissederken kimileri de açlık hissetmez.
Çocuğunuzun sadece tek tür ya da sizin en iyi yaptığınız yemeyi değil, tüm yiyecek çeşitlerini tadıp denemesi için ona yardımcı olun ama bunu yaparken onu kesinlikle zorlamayın ya da ona kızmayın.
Eğer çocuğunuz bir yiyeceği yemeyi sevmiyor ya da hoşlanmıyor ise bu yiyeceğin tam olarak nesini sevmediğini kendisine sorarak anlamaya çalışın.
Sevmediği bu yiyeceği arada sırada masaya koyun bırakın kendi isterse yesin. Bu yemeği masaya koyarken tek bu yemek var şeklinde değil bu da aperatif şeklinde masaya yiyeceği getirin.
Yiyecekler hakkındaki hikâyeleri öğrenin ve bu hikâyeleri çocuğunuz anlayacağı dilde ona zaman zaman anlatın.
Küçükken sizin en sevdiğiniz yemeklerden bahsedin ve bu konuda çocuğunuz ile tatlı sohbetler yaratın.
Market ve Pazar alış verişine yalnız gitmeyin yanınızda arada sırada çocuğunuzu da alın ve ona istediği yemek, meyve ve sebzeleri seçmesi için izin verin.
Çocuğunuzun seçtiği yemekleri birlikte güzel zamanlar yaratarak yiyin.
Arada sırada çocuğunuz ile birlikte yemek yapın ya da sadece kendisinin kolay bir şeyleri hazırlamasına yardım edin.
Yemeği her zaman sade bir masada yemeyin. Arada sırada da olsa yemek masanıza neşe katın ve süsleyin.
Kimi zaman yemeği çok sakin bir şekilde şık süslenmiş bir masa ile süslerken, kimi zamanda da neşeli süslemeler ile ve bol bol tatlı yiyerek yemek saatini geçirin.
Yani yemek yemeği hem elit hem de neşeli bir halde geçirebileceğinizi çocuğunuza kanıtlayın.
Eğlenceli geçirmek istediğiniz yemeklerde bilhassa bol bol çiğ meyve ve sebze değişik şekillerde hazırlanmış salatalar, fırınlanmış olan peynir yiyeceklere yer verin.
Beslenme Kuralları Koyun
Yemekleri servis edeceğiniz zaman kesinlikle taviz vermeden küçük porsiyonlar halinde servis yapın.
Yemek zamanında kesinlikle masanın üzerine tencere, yemek servis kabı ya da tepsi gibi ana yemeğin içinde olduğu kaplar koymayın.
Tabaklara yemek servisini yaptıktan sonra yemek yemeye başlanmasını sağlayın ve eğer yeniden yemek servis edilmesi gerekiyor ise bu dağıtımı herkes hazır olduğunda yapın.
Yemeğin hızlı değil yavaş ve doğru bir şekilde yenmesi gerektiğini hem öğretin hem de sakin bir yemek yeme ortamını oluşturun.
Yemek yerken masadaki herkes ile uygun olan zamanlarda sohbet ortamı yaratın. Bilhassa çocuğunuzun gününü nasıl geçirdiği, nasıl olduğu konularında konuşun. Ama tüm yemeği ona odaklı yapıp bunalmasına neden olmayın. Masada her zaman için sevgi ve neşe ortamını sağlayın.
Yemeği küçük porsiyonlar halinde koymuş olsanız da ve buna rağmen çocuğunuz daha ilk tabağı bitirmeden doydu ise onu kesinlikle daha fazla yemesi için zorlamayın.
Yemek yemeden önce ya da sonra çerez ya da cips dahi olsa yiyecekleri paketten değil tasa ya da tabağa koyarak yiyin.
Çocuğunun Özgüvenin Desteklenmesi
Bir çocuğun kalıcı ve gerçek mutluluğu aslında kendi vücudunu benimseyip olduğu gibi kabullenmesine bağlıdır.
Bu önemli meselede ilk adım anne ve babalara düşmektedir.
• Bu yüzden ilk önce çocuğunuzu karşı çıkmadan ve kimsenin lafına bakmadan olduğu şekli ile kabul etmeniz gereklidir.
• Çocuğunuza devamlı olarak onu sevdiğinizi söyleyin.
• Çocuklarınıza kendilerini oldukları gibi sevmelerini öğretin.
• Çocuğunuzun olumlu olan özelliklerine değer verin ve daima başarılarını övün.
• Özellikle çocuklarınızın yanında başka insanların dış görünüşleri ile ilgili yapılan fıkralara ya da şakalar ile yorumlara kesinlikle tolerans göstermeyin.
• Her zaman çocuğunuzu hoşuna giden ve aynı zamanda zorlanmadığı etkinliklere katılmasında teşvik edici olun.
• Çocuğunuzun bir sorunu olduğu zaman mutlaka çocuğunuzu dikkatli bir şekilde dinleyin.
Çocuğunuzu Hareketli Bir Yaşama Teşvik Edin
Sık sık çocuğunuz ile birlikte hareket edin. Çocuğunuzu özellikle spor ayakkabıların içinde hem rahat hem de huzurlu hissedebilmesi için onu teşvik eden günlük yürüyüşler düzenleyin ve sizde spor bir ayakkabı giyin.
Çocuğunuzu sadece otobüs ya da minibüs veya servis ile değil, bisiklet ile kaykayla ya da yaya olarak okula ya da başka bir etkinliğe gitmesi için teşvik edin.
Gün içinde bilhassa çocuğunuz yanınızdayken asansörler ile değil merdivenleri kullanarak yukarıdan aşağıya inin.