Grip Nasıl Bulaşır Ve Tedavisi Nedir?
Grip hastalığı solunum sisteminde oluşan virüslerin sebep olduğu çok bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Grip hastalığı genelde bir ya da iki hafta içerisinde iyileşse de bu hastalığın kişide bıraktığı etkiler haftalarca sürebilir.
Grip Virüsleri Nelerdir?
Bu bulaşıcı hastalığın virüsleri influenza C virüsü, influenza B virüsü ve influenza A virüsüdür.
Grip Nasıl Seyir Eder?
• Grip hastalığı çok ciddi bir hastalıktır ve özellikle kış aylarında rastlanan şiddetli bir hastalıktır.
• Bu hastalık kış ile sonbahar zamanlarında görülür.
• Bu hastalığın pik yaptığı zamanlar ekim ile mart ayları arasındadır.
Grip Salgınları
• Grip salgınları yetişkin olan nüfusun genelde %10’unun bu virüs ile enfekte olmasına yol açmaktadır.
• Bu hastalık özellikle iş gücü kaybına neden olan hastalıkların en başında gelir.
• Grip salgınlarında bazı durumlarda pnomoni denen hayatı tehdit eden durumlar söz konusu olabilir.
Grip Salgını Nasıl Gelişir?
• Grip hastalığının salgın hale gelmesine influenza virüsünün bazı özellikleri neden olur.
• Grip hastalığının hava ile bulaşması ve kuluçka süresinin kısa sürede olması.
• Bu hastalığa maruz kalan insanların salgılarında yüksek miktarda bulunan virüsün bulunması.
• Az miktarda bulunan virüsün bu enfeksiyona açık kişileri etkileyebiliyor olması sonucudur.
Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip hastalığı genellikle aniden gelişir yani kişi kendini çok iyi hissederken 1 ya da 2 saat içerisinde kişide 38 ila 40 derece arasında ateş, kas ağrıları, üşüme, terleme, titreme ve baş ağrısı başlar.
Daha sonra da gözlerde ışığa hassasiyet, göğüste yanma, ağrı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve gözlerin sulanması şeklinde devam edip tüm bu şikâyetler 2 ila 3 gün içerisinde düzelmeye başlar.
Kimler Risk Altındadır?
Şeker hastaları, küçük çocuklar ile 65 yaşından büyük olan kişiler, böbrek hastaları, transplantasyonlu organ nakli yapılmış hastalar, bakımevlerinde ve huzurevlerinde kalanlar, astım ve kronik akciğer hastalığı olanlar, bebekler, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişiler ve anne adayları bu hastalıklara yakalanma konusunda diğer insanlara göre daha çok risk altındadırlar.
Grip Komplikasyonları Nelerdir?
Grip hastalığında ölümcül komplikasyonların gelişme olasılığı vardır. Tipik grip komplikasyonları arasında orta kulak, boğaz, akciğerler ve burunda enfeksiyonların meydana gelmesi durumu söz konusudur.
Tüm bunlar dışında pnomoni yani zatürre bilhassa grip hastalığı ile ilişkilendirilip grip ile bağlantılı ölümlere yol açabilir.
Ayrıca diğer grip komplikasyonları arasında kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bronşit, sinüzit, astım, orta kulak iltihabı, kasları tutan (myozit), kalbi (myokardit) ve beyini (ensefalit) etkileyen ciddi komplikasyonlarda bulunmaktadır.
Kimler Grip Aşısı Yaptırmalıdır?
Kronik kalp, şeker hastalığı, karaciğer, böbrek hastalığı, akciğer, endokrin sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler, kanserli-lösemili kişiler, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve gençler, birlikte yaşayan aile bireyleri, doktor, hemşire, hastabakıcılar, kreş ve huzurevleri çalışanları, hastanelerde yoğun bakım, nakil, yeni doğan, bağışıklığı zayıf hastaların bakıldığı bölümlerde çalışanlarlar mutlaka grip aşısı olmalıdırlar.
Gripten Nasıl Korunmalı?
Gripten korunmak için vücuda zarar veren alışkanlıklardan uzak durmak, çok sıcak ve kuru ortamlardan kaçınmak, stresten uzak durmak, üşütmekten korunmak, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak kalmak, Hijyen önlemlerini almak, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve bol sıvı almak gereklidir.
Grip Tedavisi
• Bol istirahat ve eğer mümkünse yatak istirahatı,
• Uygun ilaçların alınması,
• Uygun beslenmek,
• Bulunulan ortamın ısı ile havalandırılma ve neminin kontrolü,
• Ve bol sıvı alınması grip tedavisinde gereklidir.