Ayakkabı Bakımı ve Saklama Yöntemleri
Islanmış olan ayakkabılarınızı asla fırının yakınında ya da direk sıcağa yakın yerlerde kurutmayın. Eğer bunu yaparsanız sentetik olan tabanlar ve parçalar büzülür, deri ayakkabılar çatlar ve çeker.
Islanmış olan ayakkabılarınızın üzerindeki çamurları iyice silin ve nemli yüzeye uygun olan bir ayakkabı boyası sürün. Daha sonra ayakkabılarınızı tahta bir kaşık yardımı ile ayakucuna doğru iterek gazete ile iyice doldurun. Bunu yaparak ayakkabılarınızın şeklini korumuş olur hem de ayakkabılarınızdaki nemi kâğıtlar yardımı ile almış olursunuz.
Ayakkabılarınızı çok daha hızlı bir şekilde kurutmak için ayakkabılarınızın yanına düşük dereceye ayarlanmış bir saç kurutma makinesi ya da fan koyun. Ayakkabılarınızı kurutmak için radyatör kullanmayınız. Ayakkabılarınız iyice kuruduktan sonra ayakkabılarınızı yumuşak ve temiz bir bez ile siliniz.
Bu Yazıda Neler Var?
Boyalı Ayakkabılar
Plastik ve sentetik malzemelerden yapılan ayakkabılar boyanmayan ayakkabılardır. Diğer malzemelerden yapılan ayakkabıların ömürlerinin uzaması ve görüntülerinin yenilenmesi için boyama işlemi uygulanabilir. İyi durumda olan ayakkabılar ise çok daha iyi boyanır. Fakat kullanmaya dayalı kırışıklar bir süre sonra ayakkabılarda çatlamalara neden olur. Böyle ayakkabıları boyayıp yenilemeye harcadığınız para ile yeni bir ayakkabı alabilirsiniz.
Ayakkabılarınızı boyarken boyayı hafif vuruşlar ile sürün ve taşırmamaya dikkat edin. Boyayı sürdükten sonra boyanın ilk katının kurumasına izin verin, ilk kat kuruduktan sonra ikinci katı sürün. Ayakkabıya çok fazla kat uygulamak ayakkabının rengini koyulaştıracaktır. Boya katları her zaman için hafifi olmalıdır ve ağır uygulanmalar ayakkabılarda çatlaklara neden olacağı için dikkat edilmelidir.
Eğer ayakkabınıza özel bir renk uygulayacaksanız o zaman önce boyayı küçük bir yere uygulayın. Daha sonra boyanın kurumasını bekleyin. Boyanın kurumasını beklemek önemlidir çünkü boya kuruduğunda renk açılacaktır.
Ayakkabı boyarken tabanları, topuk kenarlarını ve ayakkabının içini kaplamak için bant geçirebilirsiniz. Boya yaparken her zaman için plastik eldiven taktığınızdan ve boya yapacağınız bölgeyi kirletmemek için gazete yaydığınızdan emin olun.
Kumaş Ayakkabılar
İşlemeli, saten, kot ve kanvas ayakkabılar kötü lekelere karşı yeniyken kumaş koruyucular ile spreylenerek koruma altına alınabilir. Bu yöntem hem daha az su geçirmelerini hem de daha az lekelenmelerini sağlar. Eğer kanvas ya da kot ayakkabılarınızı bu işlemden sonra yıkarsanız aynı işlemi tekrar yapmanız gerekecektir.
Kumaş ayakkabılarınızı her kullanımdan sonra fırçalamayı unutmayın. Fırçalama işlemini yapmak için eski diş fırçalarınızı atmayıp saklamanızda fayda vardır. Eski diş fırçaları ayakkabı kumaşını temizlemek için yeterince serttirler ve kolay bir şekilde yıkanıp kurutulabilirler.
İyi ayakkabılarınızın, araba kullanırken aşınmış ya da çakıla sürtünerek aşınmış topuklarındaki çizikleri kapatmak için ayakkabıya uygun bir renkte keçeli bir kalem kullanabilirsiniz.
İpucu
Kurumuş ayakkabı boyasını neft yağı yumuşatır. 1 ya da 3 çay kaşığı 5 ila 15 ml yağı boyanın üzerine dökün ve yumuşayana dek güneşin altında bırakın. Eğer gerekirse bir miktar daha neft yağı ilave edin.
Rugan Ayakkabılar
Rugan ayakkabılarınızın parlaklıklarını yenilemek için petrol jölesi, silikon sprey ya da doğal bir krem kullanıp temizleyebilirsiniz. Daha sonra yumuşak bir bez yardımı ile ovun.
Rugan ayakkabıların topuklarını tamir ettirmek için etrafının iyice aşınmasını bekleyin.
Botlar Ve Sezon Dışı Ayakkabıları Saklamak
Ayakkabılarınızı ilk önce her zamanki gibi temizleyin. Daha sonra boyayın ve kaldırmadan önce tamamen kuru olduklarından emin olun.
Vinil ayakkabılarınızı plastik kutularda saklayabilirsiniz ama süet ve deri ayakkabılar kağıt mendiller ya da yumuşak bezler ile sarılmalıdırlar. Deri ayakkabılar plastik kutularda saklanırlarsa kururlar.
Ayakkabıları saklamanın en ideal yolu içlerine kâğıt doldurmak ya da ayakkabı kalıbı ile saklamaktır. Botların gövdesi ise kâğıtlar ile doldurulmalıdır.
Nemli havalarda sakladığınız ayakkabılarınıza küf kontrolü yapmayı ihmal etmeyiniz.
Yünlü, Tüylü, Kürklü Terlikler Ve Botlar
Bu tür terliklerinizi ve botlarınızı saklayıp kaldırmadan önce içlerine elektrik süpürgesinin hortumu sokup iyice temizleyin. Daha sonra halı temizleme tozu ile ya da talk pudrası veya toz kolayı astara serpin ve tekrar içlerini süpürmeden önce en az 24 saat kadar bekletin. Bu işlem sayesinde yağ ve ter emilerek astarlar yenilenecektir.
Ayakkabılarınızı saklamadan önce her ayakkabıya paradi klor benzol kristaller koyup ayakkabılarınızı küf oluşumundan koruyabilirsiniz.
Süet Ayakkabılar Ve Botlar
Süet ayakkabılarınızda ve botlarınızda süet temizleyici kullanmadan önce toz lekelerini çıkartmak amacı ile önce fırçalayınız. Ayakkabı ve botlarınızın üzerindeki etiketlerdeki talimatlara uymayı ihmal etmeyiniz. Hafif olan lekeleri çıkartmak için bulaşık teli ya da zımpara kâğıdı ile ovabilirsiniz. Unutmayın süet eşyalar kuru temizleyicilerde yeni bir hale getirilebilirler.
Eski ve tüyleri yatmış olan süet ayakkabılarınızı boyayarak canlandırabilirsiniz. Ayakkabılarınızı boyarken ayakkabı kalıbına koymayı ya da kâğıt ile doldurmayı unutmayın. Boyama işleminden sonra güneşte kurutun ve tekrar boyama işlemini uygulayın. İsterseniz boyama işlemini 3 defa daha tekrarlayabilirsiniz.
Süet ayakkabılar üzerindeki lekeler için silgi kullanabilirsiniz. Küçük olan noktaları ise tırnak törpüsü yardımı ile sürterek çıkartabilirsiniz.
Lastik Botlar
Botlarınızı her kullanımdan sonra kir ve çamurlarından arındırın. Lastik botlarınıza ayakkabı boyası uygulamayın. Botlarınızı saklamak istediğinizde ayakuçlarına kâğıt doldurun ve daha sonra botunuzu kâğıt bir torbaya yerleştirin ve serin bir dolapta saklayın.
Islanmış olan plastik botları kurutmak için en düşük ayardaki kurutma makinesini kullanabilirsiniz. Daha sonra nemi emmesi için bir havlu ya da gazete kâğıdı ile sarabilirsiniz.