Ev Haşerelerinden Nasıl Kurtulunur?
Hepimiz günün birinde bu davetsiz misafirler ile karşılarız. Nerede oturduğunuzun bir önemi yoktur çünkü bu davetsiz misafirler kapıyı kapasanız bacadan, bacayı kapasanız balkondan muhakkak evinize girmeyi başarırlar.
İşte bu noktada aklımıza ilk gelen soru bu haşerelerden uzman bir ekip çağırmadan nasıl kendi çabalarımız ile hızlı bir şekilde kurtuluruz olur. Evet, sevgili ipuçlarım okuyucularımız sizlere oldukça kapsamlı bilgi ve öneriler sunan bu makalemizden sonra artık haşereler ve kurtulma yolları ile ilgili neredeyse hiçbir sorunuz kalmayacak.
Sıçanlar Ve Öneriler
Ülkemizde genelde göçebe keme adı verilen lağım sıçanları yaşamaktadır. Bu hayvanlar sığınak ve yeterli besin maddesi olan her yerde yaşayabilirler. Bu noktada aklınıza hemen şu önemli bilgi gelmelidir. Bir tane sıçan çifti bile yılda 800 tane yavru yapabilir. Bu nedenle evinizde sıçan olduğunu fark ettiğiniz anda hemen eğer kiracıysanız ev sahibinize haber vermeniz gerekmektedir.
Evinizde ya da yakın b,r yerde sıçan olduğunu, kumaşların ve besin maddelerinin yenmesinden, yuva yapmak için kullandıkları malzemelerden ve rahatsız edici kokudan anlayabilirsiniz.
Sıçanların barınmasını engellemenin en kolay ve sağlam yolu hijyen ve temizliğe itina etmektir. Kesinlikle gıda maddeleri ya da evdeki evcil hayvanlarınızın mamaları açıkta kalmamalıdır. Çöp bidonlarınızın ağızları kapalı olmalı yani çöpleriniz bidonun yanında değil içerisinde olmalıdır.
Sıçanlar eski zamanlarda olduğu gibi kilerlerde değil, kanalizasyon kanalları üzerinden binaların üst katlarına dahi erişebilmektedirler. Bu nedenle özellikle yemek artıklarını kesinlikle tuvalete atıp sıçanların ilgisini çekmemeniz gerektiği anlamına gelmektedir.
Fareler Ve Öneriler
Fareler her ne kadar pek sevilmeseler de sandığınız kadar tehlikeli değillerdir. En azından sıçanlar kadar tehlikeli değillerdir.
Fareleri evinizden uzak tutmanın yegâne yolu evde açıkta yemek artıkları bulundurmamaktan geçer. Elbette fareleri kendinizden ve evinizden uzak tutmanın başka yolları da vardır.
İpuçları
• Eğer evinizde fare deliği olduğunu keşfettiyseniz hemen bu deliği ya da delikleri terebentine batırılmış bezler ile iyice kapatın.
• Yerleri silerken silme suyuna ek olarak terebentin yağı ekleyin ay da yerleri terebentine batırılmış bezler ile silin.
• Fare kapanı hazırlarken içine ya da üzerine bir damla kadar gül yağı damlatılmış ekmek parçalarını kapana koyun.
• Yüksek bir kovanın üzerini bir bez ile örtün ve üzerine bir parça kızarmış ekmek koyun. Fareyi ertesi gün kovanın içinde bulduğunuz zaman alıp dışarı atabilirsiniz.
• Ayrıca evde nane kokusu olması ya da evde bazı yerlere nane dalları koymanız fareleri kaçırmaya yetecektir çünkü fareler nane kokusunu sevmezler.
Güvercinler Ve Öneriler
Monogami olarak hayatlarını sürdüren güvercinler ortalama olarak 20 yıl kadar yaşarlar. Güvercinler yani yabani güvercinler ilkbaharın başlarından sonbaharın sonuna dek aralıksız bir şekilde ürerler. Bir güvercin 3 ila 7 doğum sonunda 5 taneye kadar yavru sahibi olabilir.
Fabrikalar, tavan araları, köprüler, duvar delikleri ve istasyonlar güvercinlerin yuvalama yerleridir.
Bu nedenle insanların yaşam ve çalışma alanlarına yakın bulunurlar ve bu güvercin yuvaları çevresine birçok haşere ile rahatsız edici uçan böcekler dadanır.
Özellikle deri böceği larvaları, güvercin kenesi ve güvercin kurdu alerji yapan birer taşıyıcılardır. Bu neden ile özellikle mahallelerde güvercinlere yem vermemek gerekir.
Güvercinlerin Verdiği Hasarlar Nelerdir?
Bir güvercin yılda ortalama olarak 2.5 kg kadar kuru ve 10 ila 12 kg kadar yaş dışkı bırakır. Bu bırakılan dışkılar özellikle beslenme, kuluçka ve dinlenme dönemlerinde toplanır.
Güvercin sürülerinin bıraktığı bu dışkı tabakalarının kokusu gerçekten iğrençtir ve ayrıcı dışkının içerisinde bulunan aşındırıcı ürik asit binalara hasar vermekte hatta ve hatta anıtları ve metal parçaları tahrip etmektedir.
Elbette güvercinleri de kendinizden ve binalardan uzak tutma yolları mevcuttur.
Kesinlikle Güvercinleri Beslemeyin
Güvercinler yaşamaları için gerekli olan her şeyi doğada rahatlıkla bulabilirler. Doğal gereksinmelerinin haricinde kentlerde buldukları yenebilir her şeyi yerler. Bu nedenden dolayı bu güvercinlerden kolaylıkla sizlere parazit ve hastalıklar bulaşabilir.
Bunun dışında yem güvercin yem hazneleri birçok zararlı haşereyi, fareleri hatta sıçanları dahi kendine çeker.
İpuçları
• Ev sahipleri, çelik traverslere, duvar çıkıntılarına ve pervazlara iri çiviler çaktırabilirler.
• Başka bir yöntem de eski binaların, balkonların ve dükkânlardaki reklam panolarının üzerlerine ağ örtmektir. Kurulan ağ kenardaki iplerinden biri ile güvercinlerin artık üzerine konamayacağı gerginliğe kadar çekilmelidir.
Sinekler Ve Sivrisinekler
Her evin bir karasineği vardır ve bu karasinek tek başına olduğu sürece pek bir sorun yoktur. Fakat bunların sayıları artmaya başlayınca artık rahatsız edici bir hal alırlar.
Evinize tek bir tane sinek ya da sivrisineğin dahi girmesini istemiyorsanız o zaman sadece gölgelik tarafa bakan pencerelerin ve kapıların açılmasını engellemeniz yeterlidir.
Ya da isterseniz bu taraflara piyasada oldukça uygun fiyatlara satılan sinekliklerden takabilirsiniz.
İpuçları
• Bu sinek ve sivrisineklerden kurtulmanın en etkili yolu sinek kovuculardır. Sineklerin başladığında kapı ya da pencerelere sinek kovucu kapanlar yerleştirebilirsiniz.
• Sineklerden kurtulmanın bir diğer yolu ise sineklerin sevmediği kokuları bilmektir. Bu kokulardan bir tanesi sirkedir. Bunun için elektrik ocağınızı yakın üzerine birkaç damla kadar sirke esansı püskürtün. Bu sayede sineklerin evinizden hızlı bir şekilde kaçtıklarını göreceksiniz.
• Başka bir koku ile savaş yöntemi ise nanedir. Odalardaki bitkilerin topraklarına biraz nane yağı serpmeniz aynı işi görecektir.
• Eğer sinekler sürekli olarak ampulünüzün etrafında geziniyorlar ise o zaman ampulün alt tarafına birkaç damla kadar sirke sürmeniz yeterli olacaktır.
• Hint yağı ile defneyaprağı da sinekleri evinizden uzak tutar.
• Uygun ve zehirsiz bir sinek kâğıdı elde etmek için öğütülmüş karabiber ve şurup karışımına bir kurutma kâğıdı batırın ve düz bir tabağa yerleştirin. Bu yöntem sinekleri mıknatıs gibi kendine çekecektir.
• Sineklere karşı alınacak tedbirler arasında mobilyalarınızı sabunlu su ile ovmak vardır.
• Sineklerle mücadelede en son yol ise su ile dolu bir kaba birkaç damla kadar sedir yağı damlatmaktır.
Meyve Sinekleri
Bu böcekleri meyve ve kabuklarına bayılırlar. Bu böcekleri uzak tutmak için meyvelerin arasına birkaç tane baharat karanfil atmanız gerekir.
İpuçları
Meyve sineklerini yok etmek için su ile birlikte üzüm ay da elma sirkesini karıştırmaktır. En iyi sonucu alabilmek için ikisini de birebir aynı oranda karıştırmak en iyisidir. Hazırladığınız bu karışıma bir miktar kadar da deterjan ilave etmeniz en etkin sonucu verecektir.
Güveler
Kuru meyve güveleri yani yiyecek güveleri gibi elbise güveleri de çoğalabilirler. Aşağıdaki önlemleri uygulayarak güvelerin elbiselerinize ulaşmamasını sağlayabilirsiniz.
İpuçları
• Elbiselerinizi sık sık aralar ile sürekli olarak açık havada silkeleyip fırçalayın.
• Odalarınızı karanlık değil aydınlık ve havalandırılmış şekilde tutun.
• Özellikle dolaplarınızı havalandırın ve dolabınızın içerisine kuru limon ya da portakal kabukları yerleştirin.
• Ayrıca yine dolaplarınıza birkaç parça sabun, sedir ağacı tozu veya lavanta doldurulmuş küçük ve şirin torbacıklar koyabilirsiniz.
• Eğer isterseniz elbise dolaplarınızın iç taraflarına lavanta yağı ya da terebentin sürebilirsiniz.
• Eğer dolabınızda fazlaca yün var ise o zaman elbiselerinizin üzerine karabibere püskürtmeye ihtiyacınız olabilir çünkü güveler karabibere yaklaşmazlar.
• Özellikle uzunca bir süre giymeyeceğiniz giysilerinizi güvelere karşı korumak için elbiselerinizi yeni gazete kâğıdına sarabilirsiniz.
Kuru Meyve Güveleri
Kuru meyve güvesi olarak bilinen bu haşereler genelde kilerlerde yaşarlar. Yetişkin olan güvelerin kanatlarının uçları kırmızı kahverengindedir. Bu böceklerin larvalarının uzunlukları ise 13 mm’ye kadar ulaşır. Bu larvalar beyaz açık pembe ya da yeşilimsi parlak yağlı renktedir.
Bu güveler yumurtlarının larvalarını gıda maddeleri ile evlere taşırlar ya da uçarak evlerdeki süpürgelikler, çatlaklar, menteşeler, mutfak dolabındaki delikler, çözülmüş duvar kâğıtları gibi erişilmesi güç olan bölgelere yerleşirler.
Dişi olan güveler yumurtalarını yiyecek paketlerine bırakıp, yumurtadan çıkan larvaların kilerdeki yiyeceklere bulaşmasını sağlarlar. Bunlarda yiyecekleri deri atıkları, örümcek ağı veya dışkı ile kirletirler.
Larvalar yumurta döneminden önce yiyeceklerde bir ağ örerler. Kuru meyve güvesinin kurtları ise kuru meyvelere, baharatlara, çaya, kahveye, kakaoya, çikolataya, kabuklu meyvelere, fındıklara ve tahıllara bulaşıp onları yerler.
Bu güvelerin bulaşmış olduğu besinler artık yenemezler ve hemen kapalı plastik bir poşet içerisinde çöpe atılmalıdırlar.
Kuru Meyve Güvesinin Bulunduğu Yiyecekler
• Unutulmuş olan yiyecek stokları.
• Siyah çay ile meyve çayları.
• Uzun bir süre boyunca depolanmış olan kedi, köpek, kuş ve tavşan yemleri.
• Mısır gevreği, müsli ve ayçiçeği çekirdeği.
• Çikolata ve pralin.
Eşek Arıları
Eşek arıları evde bulunan çiftkanatlı sınıfına girerler. Eşek arıları sarı-siyah renktedir ve zarkanatlılardır. Özellikle yaz aylarında yiyeceklerin etrafında fazlaca görülen bu hayvanlar insanları sokabilirler ve bu hayvanlara alerjisi olan kişiler için öldürücü dahi olabilirler.
Eşek arıları doğada oldukça yararlı hayvanlardır özellikle kelebek, çekirge, sinek ve meyve, meyve suyu, kurabiye ve et ile beslenirler.
Bu hayvanlar yuvalarında 1 km uzağa kadar gidebilir ve yuvalarını kepenk kutuları içine, sıvalar ve tavan aralarına yapabilirler.
Eşek arılarını kendinizden uzak tutmak için sinekliklerin yanı sıra açıkta yiyecek bırakmamak gerekir.
Eşek Arıları İle Mücadele
Birçok eşek arısı ve çeşidi yasalar tarafından korunmaktadır ve imha edilmelerine sadece belirli koşullarda izin verilmektedir. Sadece dev eşek arısı ve eşek arısının yuvalarının konumları insanları çok doğrudan bir tehlike oluşturmuyor ise doğayı koruma ve ilgili bir danışma/kontrol sonucunda imha edilmelerine izin verilmektedir.
İpuçları
İmha işlemi çok tehlikelidir bu nedenle eğitim almış ve ruhsat verilmiş kişiler tarafından haşere imha kurumlarına yaptırılmalıdır.
Gümüşçünler
Gümüşçünler her ne kadar sevilmeseler de aslında hiçbir zararı olmayan misafirlerdir. Gümüşçünler ışıktan korkarlar, hızlı hareket ederler ve 1 cm boyundadırlar. Bu haşereler gündüz vakitlerinde yarıklara ve derzlere, bazaların ve çözülmüş duvar kâğıtlarının altına gizlenirler.
Bu haşereler sıcağı severler ve nemin yüksek olduğu bölgelerde yaşarlar. Genelde gümüşçünleri buzdolabının altında ya da banyolarda ve çamaşırhanelerde bulabilirsiniz.
Yaşam koşulları 20 ila 30 derece arasındaki havada %80 ila %90 nemli yerlerdedir. Evdeki gümüşçünleriniz çoğalmaya başladığında evde küflenme var demektir.
Gümüşçünlere Karşı Ne Yapılabilir?
Bu haşerelerden korunmanın ilk şartı odanın havalandırılıp kuru tutulmasıdır. Soğuk ile kuru ortamlarda üremeleri imkânsızdır. Özellikle fayans derzlerini ve içi boş olan kesitleri elektrik süpürgesi yardımı ile temizlemeniz gereklidir.
İpuçları
• Lavanta yağı ya da limon gibi esanslar gümüşçüleri kaçırmaya yeter.
• Eğer isterseniz etrafa aynı miktarlarda nişasta ve şeker karışımı da döküp onları kaçırabilirsiniz. Bunun etkisi şekerin böcekleri çekmesi ile nişastanın onları zehirlemesi olacaktır.
• Bunun dışında isterseniz şuruba batırılmış kâğıt şeritleri de kullanabilirsiniz.
• Ayrıca banyoya üzerine alçı serpilmiş beyaz bir bez serip gümüşçüleri bu bezin altına toplayabilir ve ertesi günde çöpü silkeleyebilirsiniz.
• Bu haşereleri kaçırmanın bir diğer yolu da içinde nişadır ruhu bulunan kaplardır. Bu kaplar sayesinde 24 saat içinde gümüşçülerden kurtulabilirsiniz.
Karıncalar
Karıncaları evinize ısı, tatlılar ve kurabiyeler ile çekiyorsunuz.
İpuçları
• İlk önce karıncaların öldürülmesine gerek olmayacağını bilmeniz gerekir.
• Karıncaları kaçırmak istiyorsanız kuşdili ya da çay ağacı yağı ile kaçırabilirsiniz. Karınca giriş ve çıkışlarına bir miktar atmanız yeterli olacaktır. Bir gecenin ardına artık karıncaları bir daha görmezsiniz.
• Eğer karınca istilasına maruz kaldıysanız o zaman içinde şekerli bayatlamış bira olan bir düz tabağı yere yerleştirmek isteyebilirsiniz.
• Size faydalı olabilecek diğer karınca yemleri ise adaçayı yaprakları, domates, baharat karanfilleri, inceltilmiş likör, şurup, ahududu suyu ve bal suyudur.
• Yuvalarını imha etmek istiyorsanız o zaman pudra şekeri, nişasta ve boraks karışımı hazırlamanız gerekecektir.
Hamamböcekleri
Boyları 1 ila 3 cm arasında değişen ve halk arasında karafatma olarak da bilinen hamamböcekleri hızlı hareket eden açık ve koyu kahverenginde olan haşerelerdir.
Hamamböcekleri diğer haşereler gibi seçici değillerdir ve bulabildikleri her şeyi yerler. Yemek listeleri içerisinde et, salam, unlu ve sütlü ürünler, meyve ve sebze ile yemek artıkları vardır. İçmek içinde sıvıya ihtiyaçları vardır.
Hamamböcekleri oda bitkilerinin hidrolik banklarında, akvaryum ve kuş kafesi yakınlarında, ambalaj malzemesinde, buzdolabındaki içi boş kesitlerde, duvar çatlaklarında, ıslak ve sıcak kanallarda, boru hatlarında, yerlerinden çözülmüş fayanslarda, duvar kaplamalarında, kapı kaplamalarında ve bazalarda yaşarlar.
Hamamböcekleri en iyi bir şekilde 25 ile 29 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda ürerler.
Hamamböceklerine Karşı Ne Yapılabilir?
• Hamamböcekleri saklandıkları yerlerde imha edilmelidirler.
• Gevşeyen ve hasar görmüş olan fayanslarınızı yeniden yapıştırın ve aralarını kapatın.
• Yer döşemelerinizi çok iyi bir şekilde yapıştırdığınızdan emin olun ve eşik bölgelerini kapatıp, kapı çerçevelerini yalıtın.
• Buzdolabı gibi mutfak mobilyalarınızı yerleştirdiğiniz zaman duvarlara ve tabana mesafe bıraktığınızdan emin olun. Bu sayede saklanma yerlerini daha iyi kontrol edebilir ve temizleyebilirsiniz.
• Çekemceler ile dolap gözlerine saydam folyo serin ve bu sayede karanlık saklanma yerleri bulmalarını engelleyin.
Önceden Önleminizi Alın
• Yiyeceklerinizi ağzı kapalı saklama kaplarında tutun ve açıkta bırakmayın.
• Masanızdaki çalışma tezgâhınızı temiz bir şekilde tutun ve kesinlikle tüm gece boyunca açıkta bulaşık bırakmayın.
• Temiz ve ıslak bulaşık bezlerini her zaman için asın ve kurutun.
• Herhangi bir eşya aldığınızda ambalajın içini açıp iyice kontrol edin özellikle yiyecek ve içecek maddelerinin kutularını açın ve içinde hamamböceği olup olmadığını kontrol edin.
Hamamböcekleri İle Mücadele
• Hamamböcekleri ile mükemmel bir şekilde mücadele edemezsiniz çünkü bunu sadece tüm hamamböceği türlerini bilen bir uzman mükemmel bir şekilde yapar.
• Bu konu ile ilgili ev sahibinize haber verin ve il sağlık müdürlüklerini bu konuda bilgilendirin.
• Eğer bir binada yaşıyorsanız o zaman tüm binanın aynı anda ele alınması gerekir çünkü hamamböcekleri tüm daireleri bir anda sararlar.
Tahtakuruları
Tahtakuruları kan emici yaratıklardır, boyları 7 mm arasındadır ve sarı ya da kırmızı kahverengindedirler. Tahtakuruları insanları genelde gece vakti sokarlar. Bu haşereler 5 ya da 10 dakika kadar kan emer ve daha sonra hemen kaçarlar. Tahtakurularının ısırdıkları yerler kaşınır ve bu kaşınma süresi 7 ila 10 günü bulabilir ve ısırdıkları yerler genelde kabarır. Bazı alerji hastaları bu duruma karşı aşırı reaksiyon gösterebilirler. Buna rağmen tahtakuruları hastalık taşıyıcı değildirler.
Tahtakurularının Saklandıkları Yerler
Perde kornişlerinde, jaluzi kutularında, raflarda, çözülmüş olan duvar kağıtlarının arkasında, yataklarda, döşemelerde, yatak iskeletlerinde, içi boş olan kesitlerde ve dar aralıklarda saklanırlar.
Tahtakurularının gizlendikleri yerlerin çevresinde genelde küçük siyah ve kahverengi dışkı lekeleri bulunur ancak bu lekeler sinek lekeleri gibi yıkandıklarında temizlenmezler.
Özellikle eski mobilya satın alan kişiler ile uzun seyahatlerden dönen kişiler bavullarını ve sırt çantalarını kontrol etmelidirler.
Önceden Önlem Alın
• Yatak odanızda tahtakurusu bulduysanız yapmanız gereken yatağı duvardan ön tarafa doğru çekip, sökmek, yatağın tüm parçalarını açık renkli bir bez ile dövmek ve fırçalamaktır.
• Yatağınız ayaklı ise ayaklar çift taraflı yapışkan bir bant ile sarılmalıdır.
• İsterseniz yatağınızın altına bir sivrisinek ağıda serebilirsiniz.
Ekmek Böcekleri
Her şeyi yiyen cinsten olan bu böcekler evlerde en sık oluşan böceklerdendir. Bu böcekleri hem bitkisel hem de hayvansal ürünlerde bulabilirsiniz.
Ekmek böcekleri 1.7 ila 3 mm arasında olabilirler ve dişi böcekler 100’e yakın yumurta yumurtlayabilir ve 0.4 mm boyunda olan bu beyaz yumurtalarını karanlık köşelere ve kilerdeki yiyeceklerin üzerlerine dağıtabilirler. Küçük kurtların boyu 0.5 mm ve büyük kurtların boyu 5 mm kadar olabilir.
Bu beyaz kurtçuklar minyatür tırtılları andırırlar. Oval yiyecek parçacıklarından örülmüş kozalardan çıkarlar. Yumurtadan ekmek böceğine kadar geçen gelişme süresi yaklaşık olarak 9 aydır.
Ekmek Böceklerinin Zararları Nelerdir?
Bu böcekler özellikle malzemeleri ve yiyecekleri kirletip, kurtçuklarının pislikleri yiyecek partiküllerini birbirlerine yapıştırır ve üzerlerine bir ağ örer.
Bu böceklerin verdiği hasarlar ürünlerde ve ürün paketlerinde toplu iğne başı büyüklüğündeki deliklerden anlaşılabilir.
Yumurtlamış olan dişi böcekler yuvalarından çıkarlar ve genelde duvarlarda ya da pencerelerde otururlar.
Pirinç Unu Böcekleri
Bu böceklerde kilerdeki zararlı böcekler arasındadırlar. Yetişkin böcekler 3 ila 4 mm boyunda, kahverengi ile siyah arasında silindir şeklinde bir gövdeye sahiptirler. Bu böcekler kişiye hastaneyi hatırlatan ve dezenfektan amacı ile kullanılan lizol tipi bir kokuya sahiptirler. Bu böceklerin kurtları ise sarı ve beyaz renkte olan tırtıllardır.
Bu böcekler bir çok bitkisel maddede gelişebilirler. Pirinç unu böcekleri özellikle nişastalı ürünlerin imal edildiği yerler ile değirmenlerde bulunurlar. Değirmenlerden satın alınmış olunan ürünler ile birlikte evlere yerleşirler.
Pirinç Unu Böceklerinin Zararları Nelerdir?
Bu böcekler gıda maddelerine keskin bir kinon içeren dışı bırakırlar. Bu nedenle bulaşmış olduğu yiyecekler hemen imha edilmelidir. Fakat kurtçuklarının yanlışlıkla yenmesi sağlığa zararlı değildir.
Ekmek, Kuru Meyve Ve Pirinç Unu Böceklerinden Korunma Yolları
• Böceklerin bulaşmış olduğu yiyecek maddeleri derhal atılmalıdır.
• Yiyecek maddeleri her zaman için kuru ve kapalı yerlerde saklanmalıdır.
• Tost makinesinin ve ekmek kutusunun içi ve altındaki ekmek kırıntıları her zaman düzenli olarak temizlenmelidir.
• Yiyeceklerin saklandığı erzak dolapları her 2 ila 3 ayda bir boşaltılıp temizlenmelidir.
• Dolapları ve dolap aralarını elektrik süpürgesinin derz başlığı ile süpürün.
• Tüm yiyecek maddelerinin serin ve kuru yerde tutulmaları gerektiğini unutmayın.