Akvaryum suyunu hazırlarken nelere dikkat edilmeli
Süs balıkların yaşaması için akvaryumdaki suyun temiz ve iyi dezenfekte edilmiş olması çok önemlidir. Akvaryuma musluk suyu koyulmamalıdır. Şebeke suların içerisinde mikropları temizlemek için klor eklerler. Klor balıkların sağlığı için büyük tehdit içerir.
Akvaryum suyunu hazırlarken nelere dikkat edilmeli Akvaryumun suyu nasıl olmalı?
Öncelikle yapmamanız gereken konulardan başlayalım. Kesinlikle klorlu su koymuyoruz, kaynatılmış su koymakta iyi değildir. Kaynatılan su mikropları öldürmesin yanında balıklar için gerekli besin ve madensel tuzlarından yok edilmesine sebep olabilir. Dezenfekte edilmiş suyu bir iki gün dinlendirdikten sonra kullanabilirsiniz.
Akvaryum suyunu hazırlarken nelere dikkat edilmeli
Akvaryuma su nasıl konulmalı?
Dinlendirilmiş suyu akvaryuma koyarken kum üzerinde oluşan pisliklerin yukarı çıkmaması gerekiyor. Bunun için suyu direk akvaryuma boşaltmayın. Bir bardak veya buna benzer bir aracı akvaryumun tam ortasına koyun. Bardağın içerisine yavaşça suyu ekleyin, bardak dolup taşmaya başlayınca akvaryumda dolmaya başlayacak. Bu şekilde temiz akvaryum suyu bulanmayacak ve berrak görüntüsünü kaybetmeyecektir.
Akvaryum camındaki kireci temizleme: Eski sudan kalmış kireç, pislik lekelerini jilet yardımı ile kazıyabilir siniz. Ve bu tarz lekelerin görünmesini istemiyorsanız suyu akvaryumun üst kısmındaki metallerin altına gelecek kadar yükseltmeniz gerekiyor. Su seviyesi azaldıkça yeniden aynı seviyeye ulaştırabilirsiniz.
Akvaryum suyun sıcaklığı önemli midir?
Evet, su derecesi çok önemlidir. Birçok balık soğuk suyu severken bazıları da ılık suyu severler. Ortalama akvaryum suyun ısısı 25 derece civarlarında olmalıdır. Balıklarımızın sevdikleri su sıcaklıklarını mutlaka bilmeniz gerekiyor. Yeni su o dereceye ulaşmadan balıkları aktarmayın lütfen.
Akvaryumun Konumu Nasıl Olmalı?
- Hava sirkülasyonu yani cereyan olmayan bir yerde kurulmalıdır.
- Soğuk yada sıcak hava hareketleri olmamalıdır. Çünkü havadaki ısı değişimleri sudaki ısı değişimine yol açabilir. Özellikle tropik balıklarınız var ise daha bir dikkat etmelisiniz çünkü tropik balıklar ısı değişimlerine karşı çok daha hassastırlar.
- Yerden 50 ila 75 cm yukarıda olmalıdır ve odanın her köşesinden rahat bir şekilde görünüyor olmalıdır.
- Üzerine koyduğunuz eşya (masa, sehpa, dolap vs…) kesinlikle ama kesinlikle tamamen sağlam olmalıdır.
- Asla direk olarak güneş ışığını alan bir yere yerleştirmeyin. Çünkü güneş ışığı yosun oluşmasına ve suda ısı değişmesine sebep olur.
Canlı Bitki Ne Zaman ve Ne Şekilde Dikilir ?
Genel olarak akvaryumlara canlı bitki dikmek için en uygun zaman ilkbahar mevsimidir. Eğer ki akvaryumda ısıtıcı ve ışıklandırma varsa dilediğiniz zaman bitki dikebilirsiniz. Özel bir zamana ihtiyacınız olmaz.
Bitkileri dikime hazırlarken yapılması gerekenler oldukça basittir. Öncelikle bitkileri pembe bir renk alacak şekilde (ortalama 20-25 dakika sürebilir) sulandırılmış potasyum permanganatı içine bırakmalısınız. Eğer bitki üzerinde salyangozlar varsa temizlenmeli, çürümüş & sararmış yapraklar kesilmeli ve bitkinin kökleri bir parça kesilerek kısaltılmalıdır. Bu işlemler bitkinin dezenfekte edilmesi için uygulanır. Bitki kökünü ise daha sağlam büyümesi için kesiyoruz.
Akvaryuma biraz su doldurduktan son parmaklarınızla kumun içinde delik açıp. Bitkiyi buraya yerleştirip kumu kapatmalısınız. Köklerin gözükmemesi gerekir. Eğer bitki devrilecek gibi oluyorsa etrafına ufak taşlar koyarak destek sağlamalısınız.
Yeni Süs Balığı Nasıl Konulmalıdır?
Akvaryuma balıklarınızı koyarken su derecesine mutlaka çok dikkat edin. Akvaryumcudan aldığınız balık size bir torba içerisine su konmuş vaziyette teslim edilir. Dışarıdaki hava sıcaklığı mesela kış aylarında soğuk olacağı için siz evinize gidene kadar, poşetteki su sıcaklığı 10 veya 5 derecelere kadar düşecektir. Ortalama bir akvaryum sıcaklığı 25 derecelerde olmalıdır. Poşette duran soğuk suyu direk akvaryumun içerisine dökmeyin. Öncelikle akvaryumun ışığını kapatın ve içerisine az miktarda yem atın. Bu şekilde diğer balıkların dikkatlerini yeni balıklardan uzaklaştırmış olacağız. Poşetin içerisindeki balığı torbayla birlikle akvaryumun içine koyun. 10-15 dakika akvaryumun içinde bekletilen poşetin içerisindeki su ile akvaryumun su derecelerinin yaklaşmasını sağlayacaktır. Poşeti açmadan bir delik açarak akvaryum suyu ile poşetteki suyun bir birlerine karışmasını sağlayın. Gene 10 – 15 dakika beklettikten sonra balıkları akvaryumun ışığı kapalı iken yavaşça salabilirsiniz.